Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:59 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nume şi funcţii cu „greutate", în dosar Zeci de ani de puşcărie pentru delapidarea Spitalului din Cernavodă

ro

30 Jan, 2012 00:00 3261 Marime text
cap_9.jpgSocietăţii comerciale SC Kataryng SRL, prin reprezentant legal Marian Dode, i-a fost aplicată o amendă penală de 10.000 de lei şi pedeapsa complementară a dizolvării

Ani grei de puşcărie pentru indivizii judecaţi pe motiv că ar fi delapidat Spitalul Orăşenesc din Cernavodă. În urmă cu puţin timp, magistraţii Judecătoriei din Medgidia au decis ca Iulia Ionel (fostul contabil şef), Adela Nicoleta Dode (contabil), Maria Isabela Haslovschi (referent în cadrul Serviciului Resurse Umane), Marian Dode, reprezentant legal al SC Kataryng SRL, şi Elvira Dinu, administrator la SC Farmacia Salix SRL Cernavodă, să execute pedepsele de câte cinci ani de închisoare şi trei ani interzicerea unor drepturi. Pentru cei mai sus precizaţi, instanţa a dispus executarea pedepsei aplicate în regim de detenţie. Cea mai norocoasă a fost Aurora Dinicu, (director financiar contabil), care a primit doi ani de închisoare şi doi ani interzicerea unor drepturi, însă magistraţii au suspendat condiţionat executarea pedepsei aplicate inculpatei, pe durata termenului de încercare de trei ani. Presa locală a arătat că Marian Dode este fratele lui Iulian Dode, comandantul Poliţiei Mamaia, iar Adela Nicoleta Dode este cumnata poliţistului. Facem precizarea că am încercat să luăm legătura atât cu Marian Dode, cât şi cu Iulian Dode însă acest lucru nu a fost posibil.

În şedinţa de vineri, 27 ianuarie 2012, magistraţii Judecătoriei Medgidia au respins ca nefondată cererea „inculpatei Aurora Dinică de schimbare a încadrării juridice", însă au dispus schimbarea de încadrare juridică dată faptelor „inculpatei Adela Nicoleta Dode în infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale". Astfel, inculpata Iulia Ionel a primit pedeapsa de cinci ani de închisoare şi trei ani interzicerea unor drepturi, urmând ca executarea pedepsei aplicate inculpatei să se facă în regim de detenţie. Magistraţii Judecătoriei Medgidia i-au aplica inculpatei Adela Nicoleta Dode pedeapsa de cinci ani închisoare şi trei ani interzicerea unor drepturi. Şi în cazul ei s-a dispus executarea pedepsei în regim de detenţie. „Aplică inculpatei Maria Isabela Haslovschi pedeapsa cea mai grea de cinci ani închisoare şi trei ani interzicerea unor drepturi. Dispune executarea pedepsei aplicate inculpatei în regim de detenţie. Aplică inculpatului Marian Dode pedeapsa cea mai grea de cinci ani închisoare şi trei ani interzicerea unor drepturi şi a dispus executarea pedepsei aplicate inculpatului în regim de detenţie", conform minutei judecătoreşti.

Amendă penală

Tot potrivit acesteia, societăţii comerciale SC Kataryng SRL, prin reprezentant legal Marian Dode, i-a fost aplicată o amendă penală de 10.000 de lei şi pedeapsa complementară a dizolvării. Inculpata Aurora Dinică a primit o pedeapsă de doi ani închisoare şi doi ani interzicerea unor drepturi, însă, spre fericirea ei, magistraţii i-au suspendat condiţionat executarea pedepsei aplicate, pe durata termenului de încercare de trei ani. „Aplică inculpatei Elvira Dinu pedeapsa cea mai grea de cinci ani închisoare şi trei ani interzicerea unor drepturi. Dispune executarea pedepsei aplicate inculpatei în regim de detenţie. Admite acţiunea civilă formulată de partea civilă Spitalul Cernavodă. Obligă, în solidar, pe inculpaţii Ionel Iulia, Dode Adela Nicoleta, Haslovschi Maria Isabela, Dode Marian, SC Kataryng SRL prin reprezentant legal Dode Marian, Dinu Elvira, să plătească părţii civile Spitalul Orăşenesc Cernavodă suma de 2.274.826,88 de lei cu titlul de despăgubiri materiale", conform Judecătoriei Medgidia. Conform anchetatorilor, Iulia Ionel şi Maria Haslovschi, ambele din Cernavodă, prin falsificarea documentelor financiar-contabile de plată ale salariilor angajaţilor, şi-au însuşit din gestiune, în mod ilegal, aproximativ 300.000 de lei. Tototdată Iulia Ionel şi Nicoleta Dode, din Cernavodă, prin falsificarea documentelor financiar contabile, ar fi virat în mod ilegal în contul societăţii comerciale SC Kataryng, administrată de Marian Dode, aproximativ 1.500.000 de lei. După cum precizam şi mai sus, la momentul prezentării dosarului, presa locală a informat că Marian Dode este fratele lui Iulian Dode, comandantul Poliţiei Mamaia, iar Adela Nicoleta Dode este cumnata poliţistului.

Dode, afaceristul

Conform datelor puse la dispoziţie de Registrul Comerţului, SC Kataryng SRL are sediul pe Aleea Mălinului, Cernavodă, nu are participare străină la capital, iar ca obiecte de activitate declarate, unitatea se ocupă de „Comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun". RECOM arată că SC Kataryng SRL este condusă doar de Marian Dode, nu are sucursale - subunităţi, sedii secundare şi nici date de bilanţ pe 2010. În 2008, firma a raportat o cifră de afaceri de 420.701 lei şi un profit brut de 96.602 lei. În 2009, unitatea condusă de Dode a declarat o cifră de afaceri de 304.154 de lei, şi un profit brut de 36.370 de lei. De menţionat că decizia Judecătoriei Medgidia nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs, la Curtea de Apel Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii