Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:47 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Multi au fost, putini au mai ramas

ro

13 Nov, 2002 00:00 879 Marime text

Veteranii s-au trezit ca li s-a luat pamantul in loc sa li se dea

O parte a veteranilor de razboi si-au dat ieri seama ca pamantul cu care au fost improprietariti, la iesirea din Constanta spre Cumpana, le-a fost lucrat de persoane necunoscute * Desi terenurile sunt marcate, acestea au fost folosite de locuitori din Kilometrul 5 si din Viile Noi # In prezent, din cei 15.000 de veterani, mai sunt in viata numai vreo patru mii * Lucratorii Sectiei 5 de Politie au demarat ieri o ancheta pentru a vedea cine a intrat ilegal pe terenurile cu care au fost improprietariti veteranii constanteni * Reprezentantii acestora se plang de tratamentul inuman pe care il aplica batranilor personalul firmelor de transport interurban

Legea permite improprietarirea cu teren in intravilanul localitatii, dar si in extravilan a celor care au participat la cel de-al doilea razboi mondial. Numai pentru veteranii municipiului Constanta, in zona cuprinsa intre cartierul Kilometrul 5 - Soseaua Constanta - Mangalia si Soseaua Constanta - Cumpana au fost repartizate peste patru sute de locuri considerate a fi amplasate in intravilan. Desi la vremea respectiva terenurile au fost acordate in functie de data la care le-a fost inregistrata cererea, o parte a veteranilor nu au apucat sa-si traseze si sa-si ingradeasca pamanturile, ei fiind suparati si pentru ca in zona nu se poate construi nimic neexistand utilitati, printre care scurgere, apa curenta, retele electrice, retele telefonice. Astfel, o parte a terenurilor au ramas nelucrate. Luni, cativa membri ai Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi s-au deplasat pe amplasamentele unde le-au fost repartizate terenurile, constatand cu stupoare ca acestea le-au fost arate si cultivate de persoane necunoscute, si asta in ciuda faptului ca multe dintre ele erau marcate vizibil si se observa de la o posta ca fac parte din proprietatea cuiva. Se puteau vedea urme de gradini, de culturi de porumb, dar si araturi proaspete. Veteranii au solicitat pentru elucidarea cazului sprijinul lucratorilor de politie de la Sectia 5 Constanta in a carei raza de competenta se afla zona. Inspectorul principal Aurelian Ispir, din cadrul sectiei, ne-a declarat ca, la o prima cercetare, este vorba de tulburare de posesie si ca vor face toate demersurile pentru a stabili cine a savarsit infractiunea respectiva. "Credem ca terenurile au fost lucrate de locuitori din cartierul vecin, probabil dupa ce acestia au vazut ca multe erau in paragina", ne-a mai spus Ispir. Cert este ca multe din pamanturile respective nu au fost niciodata lucrate, ba mai mult, unele nu au avut niciodata trasate hotarele pentru a se cunoaste exact pana unde este o proprietate si unde incepe alta.

Transportatorii de pe rutele interurbane agreseaza veteranii

Alexandru Grigorescu, unul dintre membrii biroului executiv al Filialei Judetene a Veteranilor ne-a declarat ca, pentru clarificarea situatiei, ieri au fost prezenti la locul incidentului si reprezentanti ai Primariei, dar daca nu li se va face dreptate se vor adresa inclusiv lui Gheorghe Martin, prefectul de Constanta. La infiintarea sa in anul 1990, Filiala Judeteana a Veteranilor de Razboi avea inregistrati peste 15.000 de fosti participanti la cele doua campanii ale celui de-al doilea razboi mondial. Potrivit opiniei lui Constantin Chelu, presedintele filialei Mangalia, "categoria sociala veteran de razboi este pe cale de disparitie, si asta daca tinem seama ca numai in 12 ani au trecut in lumea celor drepti peste 11 mii de combatanti din razboi, dar si pentru ca toti cei care mai sunt in viata au varste de aproape 80 de ani". Tot Chelu ne-a mai declarat ca mari probleme au veteranii care apeleaza la transportul interurban, desi acesta este gratuit, iar statul deconteaza operatorului de transport cheltuielile. "Doar firma "Metropolitan" ajuta veteranii, celelalte nici nu-i apropie pe langa masini, ba mai mult au fost dese cazurile in care eroii patriei au fost impinsi jos din autobuze si umiliti de catre soferi", ne-a mai spus Chelu. In acest sens, reprezentantii veteranilor considera ca este nevoie de o mai puternica implicare a autoritatilor locale, inclusiv a Prefecturii, pentru a se pune capat abuzurilor la care sunt supusi acesti eroi ai neamului. De batrani ce sunt, veteranii nici dupa drepturile lor nu mai vin, desi s-au infiintat subfiliale si in alte localitati ale judetului, respectiv la Cernavoda, Medgidia, Mangalia, Harsova, Ostrov si Navodari. Alexandru Grigorescu ne-a spus ca in dulapurile filialei zac peste sase sute de brevete comemorative ale tot atator veterani, in baza carora posesorii lor ar putea sa primeasca ceva mai mult de sapte milioane de lei fiecare, drepturi care le sunt conferite tocmai in baza acestor brevete. Tot Grigorescu ne-a mai declarat ca, incepand cu data de 20 noiembrie, se vor distribui documentele de transport pe CFR si auto.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii