Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:42 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Irakieni evazionisti, liberi sa cheltuiasca 18 miliarde

ro

01 Mar, 2008 00:00 899 Marime text
1204313188.jpg

Trei cetateni irakieni, care au reusit sa insele statul roman, au scapat cu pedepse infime si au disparut

Hussein Rzaak Abdal Ehaab, Taky A Kawa si Ismail K Amir au fost condamnati de catre Tribunalul Constanta la pedepse cu inchisoarea cuprinse intre patru si cinci ani. Aceasta, in conditiile in care legea prevede, in cazul infractiunilor pentru care cei trei au fost trimisi in judecata, pedepse de pana la 15 ani. In acelasi timp, acestia au fost achitati pentru o parte din faradelegile care li s-au retinut in sarcina prin rechizitoriu. Nemultumiti de sentinta judecatorilor, procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta, au atacat-o in apel, iar dosarul a ajuns acum pe rolul Curtii de Apel. Acelasi sentiment de nemultumire l-a incercat si un al patrulea inculpat, constanteanul Haralambi Mihailov, inspector de specialitate al Circumscriptia Fiscala Ovidiu. Acesta a fost condamnat la doi ani de inchisoare, dar, in baza Legii 543/2002, a fost gratiat.

Cautati prin Interpol

Singurii care nu au nici o problema cu sentinta sau cu procesul in sine sunt tocmai responsabilii principali, adica cei trei irakieni. Dupa cum se arata in sentinta penala nr. 464/12.11.2007, acestia nu au putut fi gasiti de la inceputul urmaririi penale si pana la pronuntarea respectivei hotarari judecatoresti. Desi au fost cautati si prin Interpol si au pus umarul la gasirea lor, printre altii, si SRI-ul, dar si Ambasada Irakului la Bucuresti, irakienii parca au intrat in pamant. Singurele informatii care au putut fi obtinute despre ei nu sunt nici ele de natura sa ingusteze aria cautarilor. In acest sens, conform datelor din dosarul de fond cu numarul 3006/118/2006, tot ce se poate afirma cu siguranta despre acestia este ca nu sunt morti si ca nici nu au parasit tara prin punctele de trecere a frontierei. Desigur, asta nu inseamna in mod neaparat ca Ehaab, Kawa si Amir s-ar mai afla in Romania.

Firme fantoma

Cronologic, povestea sta in felul urmator: in anii 1998 - 1999, Ismail Amir, Hussin Ehaab si Taxy Kawa au intrat in Romania, beneficiind de o viza valabila pana in 2000, pentru activitati comerciale. De bine ce au ajuns in tara, au si infiintat fiecare cate o firma. Astfel, cea a lui Amir s-a numit SC Sabanci International SRL Ovidiu, in timp ce Ehaab a administrat SC Crocodilul Verde Impex SRL Bucuresti, iar Taky a fost administratorul SC Kawa Taky Com SRL. Potrivit anchetatorilor, activitatea infractionala a fost declansata aproape instantaneu, ea desfasurandu-se in intervalul ianuarie - februarie 2000. Oamenii legii spun ca societatile pe care le-au infiintat au fost create pentru fraudare si spalarea banilor, dat fiind faptul ca, in afara de SC Sabanci - "insa, numai pentru rambursare TVA"-, niciuna dintre firme nu a depus vreodata declaratii de impozit TVA sau bilanturi contabile si nici nu au functionat la sediile declarate. Concret, instanta a retinut faptul ca inculpatul Kawa ar fi achizitionat prin intermediul firmelor celorlalti irakieni burlane de foraj, iar in contabilitatea firmelor fantoma pretul burlanelor era multiplicat de 158 de ori. Ulterior, marfa era transportata catre o firma din Turcia.

Prejudiciu de 18.929.765.869 de lei vechi

In februarie 2000, Ismail Amir, administratorul SC Sabanci, a facut o cerere de rambursare TVA in valoare de 8.148.878.369 de lei vechi, suma ce corespundea exportului de burlane de foraj din Turcia, dat fiind faptul ca la acel moment exportul de produse era scutit de TVA. Ion Holban, directorul Circumscriptiei Fiscale Ovidiu a dispus deplasarea la SC Sabanci International, pentru a se verifica actele contabile si a se evalua legalitatea rambursarii. Cel care s-a dus la sediul Sabanci a fost Haralambi Mihailov. Potrivit instantei, acesta "cu stiinta a completat in procesul verbal din 10.02.2000, in mod fals, ca activitatea de control s-a desfasurat la sediul acelei societati din Ovidiu, Soseaua Nationala nr. 2A, unde functiona, de fapt, un restaurant". Apoi, in baza referatului intocmit in aceeasi zi, Mihailov a propus rambursarea sumei solicitate de Sabanci. Din cele 8.136.220.135 de lei vechi obtinuti ilegal, Amir a virat 129.300.000 de lei in contul personal, iar restul l-a transferat in conturile firmelor administrate de ceilalti doi. De asemenea, anchetatorii au stabilit ca fraudarea statului roman s-a facut si prin evaziune fiscala, cu suma de 10.780.887.500 de lei vechi, bani proveniti din impozitul pe profit aferent operatiunilor comerciale, nevirat la buget. Cu toate acestea, in luna noiembrie a anului trecut, Amir a fost condamnat la cinci ani de inchisoare, iar Ehaab si Kawa la cate patru ani. Haralambi Mihailov a fost gratiat de pedeapsa de doi ani pe care o primise. Insa, sentinta a fost atacata in apel de catre procurori, Statul Roman prin ANAF Bucuresti, DGFP Constanta si, nu in ultimul rand, Mihailov. Primul termen se va judeca pe data de 13 martie. Intre timp, cetatenii irakieni sunt in continuare de negasit.

Scris de: {autor}Cecilia ZAREA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii