Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:20 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPS Teodosie vrea rector

ro

01 Mar, 2004 00:00 1578 Marime text

Manevre electorale la Universitatea "Ovidius"

La "Ovidius" au inceput presiunile pentru functia de rector * Conform regulamentului, rectorul este votat de Senatul universitatii, din care 25 la suta dintre membri sunt studenti * Seful Ligii, Cristian Mosnianu, este cel care s-a implicat cel mai mult in alegerile acestor studenti * Candidatul independent pentru Facultatea de Arte, Roxana Cetali, il acuza pe seful Ligii ca s-a folosit de tot soiul de tertipuri pentru a o impiedica sa candideze si apoi a fraudat alegerile

O studenta a Facultatii de Arte din cadrul Universitatii "Ovidius" are curajul sa "se puna" cu "eternul" sef al Ligii Studentilor, Cristian Mosnianu. Roxana Cetali il acuza pe Mosnianu ca a fraudat alegerile de la Liga Studentilor. Dorinta studentei era sa candideze pentru Senat, Consiliul profesoral si Colegiul Director al Ligii Studentilor si sa i se acorde sanse egale cu ale celorlalti candidati. Prin diferite tertipuri, Mosnianu a facut tot ceea ce i-a stat in putinta pentru a o face sa se razgandeasca. In urma alegerilor, Cetali a fost surclasata de celalalt candidat, dar ea acuza modul fraudulos in care s-au derulat alegerile.Povestea a inceput cu mult timp inainte de alegeri, atunci cand Roxana Cetali a inceput sa isi pregateasca candidatura. Ea stia din Regulament ca pentru a candida, ori este sustinuta de liga, ori candideaza ca independent, situatie in care trebuie sa stranga semnaturi de la 20 la suta dintre colegii de facultate. De aceea, a incercat sa stea de vorba cu presedintele Ligii. "Am fost atat de inocenta incat nu stiam exact ce se intampla la liga si credeam ca ma vor accepta pur si simplu". Roxana Cetali s-a plimbat zile intregi pe la sediul Ligii Studentilor, fara sa gaseasca pe nimeni si atunci a apelat la secretara rectorului. Aceasta i-a spus ca in afara de numarul de telefon fix - la care Roxana nu a reusit sa gaseasca niciodata pe nimeni - nu stie cum ar putea sa ia legatura cu cineva de la Liga. Intr-un tarziu, a reusit sa il intalneasca pe Mosnianu si i-a cerut o adeziune de intrare in Liga Studentilor. Desi simpla adeziune nu ar fi ajutat-o in nici un fel pe studenta credula in candidatura, Mosnianu a mintit-o cu nerusinare ca e prea tarziu sa mai intre in Liga Studentilor, caci perioada de inscriere s-a incheiat! Cetali nu a deznadajduit si s-a apucat de strans semnaturi de sustinere de la colegii ei. Cu doua zile inainte de alegeri, Roxana avea intalnire cu seful Ligii, pentru a-i duce semnaturile si a-si depune candidatura ca independent. "Eram intr-un taximetru si, exact cand am ajuns la universitate, l-am vazut pe Mosnianu urcandu-se in masina si plecand. I-am spus taximetristului sa se ia dupa el si sa ii faca semne sa opreasca, dar lui Mosnianu nici nu-i pasa. A trebuit sa il urmarim prin oras si sa ii taiem fata ca sa opreasca!", povesteste Roxana Cetali. Fiind nevoit sa accepte discutia, Mosnianu i-a cerut lista de semnaturi, dar Roxana a refuzat sa i-o dea pentru ca avea un singur exemplar si s-a temut ca seful ligii o va face pierduta.

Mosnianu a falsificat Regulamentul de alegeri

A doua zi, cei doi s-au intalnit din nou. "Mosnianu mi-a aratat un Regulament de alegere in care el modificase procentul de semnaturi de care aveam nevoie, de la 20 la 25, pentru a ma impiedica sa candidez. Desi reusisem sa strang semnaturi de la 30 la suta dintre colegii mei, m-a revoltat aceasta obraznicie si i-am aratat hartia falsificata si domnului cancelar Chircor. El mi-a dat dreptate si i-a cerut socoteala lui Mosnianu, care s-a fastacit si a incercat sa gaseasca explicatii puerile". Astfel, presedintele ligii a fost obligat sa accepte candidatura Roxanei Cetali. Fata s-a oferit sa ii dea copii dupa foile cu semnaturi, dar Mosnianu devenise, brusc, total dezinteresat de ele. Cetali a cerut ca macar sa ii puna o stampila pe CV, ca dovada ca ii fusese admisa candidatura: "Ce, crezi ca eu umblu cu stampila la mine?!", i-a replicat Mosnianu. "De nervi, Mosnianu a rupt in fata mea procesul-verbal si mi-a spus ca el ar fi vrut sa imi faca o favoare, dar a aflat ca as fi spus despre el si tovarasul sau Cojocaru - fost purtator de cuvant al Ligii - ca sunt poponari". A doua zi, vineri, 20 februarie, au avut loc alegerile. Cetali ne-a declarat ca nu a fost lasata sa ramana in sala in care era urna, decat dupa numeroase insistente si dupa ce a chemat presa la fata locului. Oricum, ea nu a stat in sala, in total, mai mult de 30 de minute din cele cateva ore cat au durat alegerile. "Am fost furata, caci urna avea un orificiu larg, prin care incapea foarte usor mana", acuza Roxana Cetali. Dupa ce si-a dat seama ca a pierdut, Roxana Cetali a facut o contestatie, la care i s-a raspuns ca alegerile au decurs corect si ca toate acuzatiile sunt inchipuiri. Desi e convinsa ca are dreptate, Roxana Cetali va renunta la lupta, pentru a fi folosita de taberele ce isi disputa functiile de decani, prorector sau chiar rector din universitate. Peste aproximativ o luna, vor avea loc alegerile pentru functia de rector si se incearca introducerea in Senatul universitatii a unor studenti cu teme. Mentionam ca 25% dintre membrii cu drept de vot din senat sunt reprezentanti ai studentilor. Este foarte important ca cei ce vor ajunge sa voteze noul rector sa aiba lectia invatata si sa voteze cum trebuie. Este deja cunoscut faptul ca pentru functia de rector va candida si Inalt Prea Sfintia sa Teodosie. De unde va veni sustinerea Arhiepiscopului Tomisului nu se stie inca, dar exista oameni din Senatul Universitatii "Ovidius" care incearca sa faca lobby pentru a fi votata cea mai inalta fata bisericeasca din judet.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii