Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:01 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Inspectori sechestrati

ro

28 May, 2003 00:00 1369 Marime text

Un control OPC s-a terminat cu tipete si amenintari cu toporul

Familia Ceausescu, din Eforie Nord, folosea o instalatie artizanala de reincarcat butelii galbene * Aceasta a intrat, de mai mult timp, in vizorul inspectorilor OPC * Procedeul folosit de familia Ceausescu punea in pericol toti locuitorii acelui cartier suprapopulat * Prin aceasta metoda, folosita cel mai des in timpul regimului de trista amintire al lui Nicolae Ceausescu, se uzita un furtun ordinar, la capetele caruia erau montate doua reductii filetate, ce se montau la robinetele buteliilor * Butelia plina era asezata la inaltime, deoarece gazul lichefiat putea sa se scurga in butelia goala prin gravitatie * In urma unei descinderi la domiciliul acestora, fiul familiei Ceausescu a sarit cu un topor la ziaristii prezenti la actiune * Si tatal, si fiul au fost condusi la Sectia de Polite Eforie Nord si sunt anchetati

In urma unor informatii conform carora o asociatie familiala din Eforie Nord ar detine o instalatie artizanala de incarcat butelii, inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului au decis sa verifice aceasta situatie. In cursul zilei de ieri, inspectorii OPC, impreuna cu mai multi reprezentanti ai presei locale, au efectuat mai multe controale in judet, in planul actiunii intrand si un control la sediul unitatii de care am pomenit.In jurul orei 14.00, echipa de inspectori a incercat sa efectueze un flagrant in localitatea Eforie Nord, chiar in curtea familiei Ceausescu, cea care efectua acest gen de operatiuni. Astfel, o persoana din grupul inspectorilor a solicitat sa i se umple cu gaz o butelie de tip Shell galbena, butelie care, de altfel, fusese adusa special de inspectori. Inspectorul sub acoperire a intrat in curtea asociatiei familiale Ceausescu, din strada I.G. Duca, din Eforie Nord, si a solicitat umplerea buteliei. Vasile Ceausescu, capul familiei si, probabil, conducatorul afacerii, a preluat butelia, spunandu-i "clientului" ca poate veni sa ridice marfa dupa o ora. Dupa ce a trecut ora de asteptare, clientul s-a intors dupa butelie, dar Vasile Ceausescu a cerut o amanare de 40 de minute, motivand prin faptul ca instalatia sa de umplere are ceva scurgeri. Locatarii din zona stiau de acest punct de comercializare si umplere a buteliilor, unii afirmand ca buteliile umplute la familia Ceausescu aveau gaz de proasta calitate, care fumega si dura cel mult doua saptamani. Procedeul de umplere folosit era unul rudimentar, denumit transvazare. Prin aceasta metoda, folosita cel mai des in timpul regimului de trista amintire al lui Nicolae Ceausescu, se uzita un furtun ordinar, la capetele caruia erau montate doua reductii filetate, ce se montau la robinetele buteliilor. Butelia plina era asezata la inaltime, deoarece gazul lichefiat putea sa se scurga in butelia goala prin gravitatie. Acest procedeu este foarte periculos, cele mai multe accidente prin explozia recipientelor fiind puse pe seama unor astfel de operatiuni. Procedeul folosit de familia Ceausescu punea in pericol toti locuitorii acelui cartier suprapopulat. Dupa scurgerea celor 40 de minute, clientul s-a reintors dupa butelie. Vasile Ceausescu a spus ca nici atunci butelia nu era gata incarcata. Probabil, acesta si-a dat seama ca este urmarit, refuzand sa returneze recipientul incarcat.

Atacati cu toporul

Atunci au intrat in scena inspectorii OPC, care au mers in curtea lui Ceausescu. La vederea acestora, "patronul" a prezentat un contract de distributie gaz cu statia de imbuteliere Milenium Gaz, contract prin care Ceausescu se obliga sa vanda butelii asigurate de catre societatea mai sus-amintita si in nici un caz sa umple alte butelii prin metoda amintita.Inspectorii OPC au invitat familia Ceausescu la sediul acestora, dar, ca drept raspuns, au inchis poarta curtii, sechestrandu-i pe acestia inauntru. Ziaristii prezenti in momentul intrarii in curtea familiei au fost izolati in exteriorul curtii de catre fiul familiei Ceausescu, in varsta de 25 de ani. Tanarul, cuprins de o criza de nervi sau de teribilism, a luat un topor si s-a napustit cu el asupra ziaristilor prezenti la actiune. Acesta, in timp ce fugarea, cu toporul in mana, doi cameramani, injura de mama focului si ameninta ca-i va omori. Ceilalti ziaristi prezenti au ramas blocati de spaima. Intre timp, din curtea familiei Ceausescu se auzeau tipete si discutii aprinse. Inspiratia a facut ca unii dintre jurnalistii cotidianului nostru sa poata anunta politia din localitate. Pana sa apara politia, ziaristii au incercat sa poarte un dialog civilizat cu reprezentanta feminina a familiei Ceausescu, care a declarat ca, la cei 53 de ani ai ei, incearca sa aiba un trai decent si a recunoscut ca incarca ilegal butelii pentru a castiga un ban in plus. In scurt timp, sapte politisti in civil si in uniforma au sosit la fata locului. Intre timp, tanarul scandalagiu, dupa ce-si facuse numarul de circ, se linistise, retragandu-se in curte. Politistii, informati in prealabil de speta situatiei de catre ziaristi, au cerut sa le fie aratata butelia adusa de client. Familia Ceausescu a prezentat un recipient gol, altul decat cel lasat spre a fi umplut. Vasile Ceausescu si fiul sau au fost luati pe sus si condusi la Sectia de Politie din localitatea Eforie Nord. Totodata, a fost ridicat, ca proba pentru ancheta ce se va desfasura, si toporul folosit de tanarul Ceausescu. La ora inchiderii editiei, cei doi erau inca in ancheta.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii