Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:33 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În mâinile cui se află Justiţia din Constanţa?!

ro

12 Jul, 2016 00:00 7627 Marime text


 În ce priveşte Anticorupţia de la malul mării, conducerea Serviciului Teritorial este asigurată de magistratul Sorin Constantinescu

Una dintre cele mai încărcate zone juridice din ţară, magistratura constănţeană trece prin schimbări majore în acest an, în general, dar şi în aceste zile, în special. În timp ce foşti şefi de parchete îşi lasă locul pentru unul mai bun, unele scaune se ocupă, iar alte posturi rămân descoperite. În acest context, ZIUA de Constanţa vă prezintă magistraţii care se află „la butoane“ în oraşul de la malul mării.

Fostul şef a dat Dobrogea pe capitală



Să o luăm cu începutul. Cel mai „fierbinte“ punct pe harta magistraturii din Constanţa îl reprezintă, vara aceasta, postul de procuror general al judeţului, post-cheie vizat, de-a lungul anilor, de majoritatea procurorilor din judeţ. După trainica şedere a Cameliei Elena Grecu în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa - acuzatorul s-a bucurat de două mandate succesive, din 2009 şi până în prezent, - fosta şefă a procurorilor dobrogeni a dat Parchetul Curţii pe DNA. Mai exact, a dat Dobrogea pe capitală şi a schimbat magistratura dobrogeană pe Structura centrală a Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
 
De la mijlocul lunii trecute, Elena Grecu este procuror-şef al Biroului de reprezentare la alte instanţe din cadrul Secţiei judiciare penale a structurii. Delegarea sa va înceta pe data de 14 decembrie 2016, fiind valabilă doar şase luni.

Delegat-şef până la mijlocul lunii



Revenind la funcţia mult-râvnită de procuror general al Dobrogei, în prezent, scaunul este ocupat efectiv de magistratul Raluca Georgeta Ceauşu, adjunct al unităţii de parchet şi procuror delegat pe funcţia de şef până la validarea rezultatelor concursului pentru postul de conducere. Delegarea pe funcţie a purtătorului de cuvânt al parchetului va înceta la mijlocul acestei luni.


 
Cel de-al doilea procuror general adjunct la Parchetul Curţii de Apel Constanţa este magistratul Adina Florea, care, de-a lungul timpului, a fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, dar şi procuror general delegat al Constanţei.

Marele câştigător face rocada mare



Iar marele câştigător al locului lăsat liber de magistratul Camelia Elena Grecu a fost desemnat, în urma concursului organizat de Consiliul Superior al Magistraturii, Gigi Valentin Ştefan, nimeni altul decât prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa. Aşadar, începând cu data de 15 iulie, Gigi Valentin Ştefan va face rocada mare şi va da Parchetul Tribunalului pe cel al Curţii de Apel Constanţa, pentru următorii trei ani. În ce priveşte Parchetul Tribunalului Constanţa, adjunctul unităţii este magistratul Mihaela Elena Mergeane, iar la Parchetul Judecătoriei Constanţa conducerea este asigurată de fostul procuror al DIICOT Constanţa, Gill-Julien Grigore-Iacobici, de pe postul de prim-procuror, secondat de adjunctul Viorel Gabriel Teliceanu. Parchetul Judecătoriei Medgidia se află sub conducerea magistratului Aurel Mihail Ciorobea, la unitatea de parchet din Mangalia şef este magistratul Gabriela Rugea, care a câştigat recent concursul pe funcţie, iar şeful acuzatorilor din Hârşova este Monica-Mariana Drumea.

Anticorupţia şi Crima Organizată



În ce priveşte Anticorupţia de la malul mării, conducerea Serviciului Teritorial este asigurată de magistratul Sorin Constantinescu. La Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Constanţa conducerea este asigurată până la sfârşitul anului de magistratul Paul Ardeleanu, funcţia urmând să fie scoasă la concurs.

Ape mai limpezi la instanţă

Pe de altă parte, la instanţă, apele par să fie ceva mai limpezi şi mai puţin schimbătoare. În fruntea Curţii de Apel Constanţa se află, de la începutul acestui an, Sandu Gabriel Lefter, pentru o perioadă de trei ani, în timp ce vicepreşedinte al instanţei este judecătorul Nicolae Stanciu, fostul preşedinte. Subordonat Curţii de Apel, Tribunalul Constanţa este condus de magistratul Gheorghe Viorel Teodor, iar cei doi vicepreşedinţi ai instanţei sunt judecătoarele Mihaela Cristina Mocanu şi Laura Smarandi, în timp ce Judecătoria Constanţa se află sub conducerea magistraţilor Mihaela Cristina Grădinariu, preşedintele instanţei, şi, respectiv, Alina Jurubiţă, vicepreşedinte. Şeful instanţei mangaliote este magistratul Anton Cristian David, iar la Medgidia, conducerea instanţei este asigurată de preşedintele Aida Iolanda Slate şi de vicepreşedintele Isabela Alina Stănescu. Nu în ultimul rând, preşedinţia Judecătoriei Hârşova i-a revenit magistratului Mariana Pelelungă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • fani 12 Jul, 2016 14:23 Interesant ar fi fost sa aflam si noi pe mana cui au fost dosarele ce sunt amanate cu anii si nu-s capabili sa dea solutii intr-un fel sau altul .