Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:02 11 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cine este generalul-locotenent cu trei stele trecut, ieri, în rezervă, prin decret semnat de Iohannis şi Dăncilă. Ce scrie în actul normativ

ro

29 Jan, 2019 01:19 10867 Marime text
 
În Monitorul Oficial al României Partea I numărul 68/28.I.2019 a fost publicat Decretul 88/2019 privind trecerea în rezervă a unui general-locotenent cu trei stele din Ministerul Apărării Naţionale, „în temeiul prvederilor art.94 lit. b) şi ale art 100 din Constituţia României, ale Legii nr. 80/2015 privind pensiile militare de stat”.

Totodată în acelaşi act normativ se mai arată că „având în vedere propunerea ministrului apărării naţionale, Preşedintele României decretează: Articol unic. - La data de 31 ianuarie 2019 domnul general- locotenent cu trei stele Tonea Niculae Adrian trece în rezervă”.

Decretul este semnat de preşedintele României Klaus-Werner Iohannis şi contrasemnat de primul ministru Vasilica-Viorica Dăncilă.

Generalul-locotenent Tonea face parte dintr-o familie cu o îndelungată tradiţie militară şi a condus anul trecut, la 1 Decembrie, parada militară dedicată Centenarului Marii Uniri.

În urmă cu 100 de ani, bunicul său îşi făcea datoria pe câmpurile de luptă ale Primului Război Mondial.

În cel de-Al Doilea Război Mondial a fost rândul tatălui generalului Tonea să lupte pentru ţară.

Generalul Tonea are o carieră militară de excepţie, de-a lungul căreia a îndeplinit funcţii importante pe linie de comandă, atât în ţară, cât şi în teatrele de operaţii.

După absolvirea Universităţii Naţionale de Apărare din Bucureşti, generalul Tonea s-a aflat la comanda mai multor unităţi (batalioane de infanterie şi de cercetare), urcând treaptă cu treaptă în ierarhia militară. 

În 2011, generalul-locotenent Adrian Tonea a preluat funcţia de comandant al Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată “Unirea Principatelor”, de la Focşani. 

În 2012, a executat, împreună cu militari din marea unitate pe care o conducea, o misiune extrem de dificilă în teatrul de operaţii din Afganistan.

Astfel, timp de opt luni, a fost comandantul contingentului naţional şi locţiitorul pentru operaţii NATO al comandantului Forţei Întrunite din Provincia Zabul. 

În 2014, a preluat comanda Diviziei 4 Infanterie „Gemina” de la Cluj-Napoca, iar, în ianuarie 2015, a fost numit locţiitor al şefului Statului Major al Apărării, a doua funcţie în ierarhia Armatei României.

Generalul Tonea este născut la 23 ianuarie 1961, în localitatea Răsmireşti, judeţul Teleorman.
 
Sursa foto: Facebook.com/mapn.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii