Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:05 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fraudă cu fonduri europene la APIA Constanţa Răzvan Ionescu a fost reţinut pentru 17 infracţiuni de înşelăciune şi fals material

ro

17 Sep, 2014 00:00 3547 Marime text


Consilier superior în cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Constanţa, Răzvan Alexandru Ionescu a fost reţinut, ieri, pentru 24 de ore de procurorii DNA - Serviciul Teritorial Constanţa, urmând ca astăzi să fie prezentat magistraţilor Tribunalului Constanţa cu propunere de arestare preventivă.

Conform DNA, acesta este suspectat de săvârşirea infracţiunilor concurente de: folosire de documente ori declaraţii false care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene (patru infracțiuni) și înşelăciune (patru infracțiuni) şi fals material în înscrisuri oficiale (nouă infracțiuni). Alături de el a fost reţinută, în acelaşi dosar, şi Laura Şerban, pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de: folosire de documente ori declaraţii false, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, înşelăciune şi fals în declaraţii.

Persoane fără adăpost transformate în fermieri

Din ordonanța de reținere întocmită de procurori a reieșit că, în perioada 2011 - 2013, la APIA au fost înregistrate mai multe dosare privind cererea unică de plată, întocmite pe numele inculpatei Şerban Laura şi ale altor trei persoane, în calitate de fermieri, prin care se solicita acordarea de subvenții de la bugetul general al Uniunii Europene și de la bugetul național, cuvenite pentru suprafețele de teren pe care le exploatau.

În baza cererilor formulate de presupuşii fermierii şi a documentelor anexate, APIA Constanţa a achitat sume importante de bani în conturile acestora, în conturile celor patru persoane fiind viraţi 1.647.054 lei. Ulterior, din verificările efectuate a rezultat că toate adeverinţele şi declaraţiile din dosarele privind cererile unice de plată formulate de cei patru presupuşi fermieri sunt false, mai spun procurorii.

Sumele de bani virate în contul Laurei Şerban au fost retrase integral de aceasta. Iar banii viraţi în conturile celorlalţi trei presupuşi fermieri au fost retrase integral de către o altă persoană, de asemenea urmărită penal în cauză, care figura ca împuternicit în acest sens. În realitate, presupuşii fermieri sunt persoane fără adăpost, provenite din centrele de plasament, racolate şi folosite de funcţionarul respectiv numai pentru a obţine ilegal fonduri, pe baza unor documente falsificate, în numele persoanelor respective, acte ce atestau că aceştia deţineau şi lucrau terenuri agricole.

Suspectul are un credit bancar scadent anul acesta

Conform ultimei declaraţii de avere publicate, în urmă cu trei ani, pe site-ul integritate.eu, Răzvan Ionescu deţine un teren intravilan de 450 de metri pătraţi, dobândit prin cumpărare în anul 2004, al cărui titular este soţia Ana. De asemenea, mai are în posesie un teren agricol de 1,25 hectare, moştenit în anul 2000, tot pe numele soţiei. Consilierul reţinut este proprietarul a două apartamente, unul de 41 de metri pătraţi, cumpărat în anul 2004, şi unul de 124 de metri pătraţi, moştenit în 2000. De asemenea, deţine un autoturism marca Mitsubishi Colt, cumpărat în anul 2007 prin credit bancar.

Nu deţine bijuterii, obiecte de artă sau alte bunuri de valoare, conform declaraţiei de avere. În schimb, a contractat în anul 2007, de la Volksbank, un credit în valoare de 39.200 de lei, scadent, atenţie!, anul acesta. Răzvan Ionescu a încasat în anul 2010 drept salariu suma de 35.302 lei. Soţia sa era, la acea dată, angajată a „maternităţii“, conform declaraţiei de avere, şi a încasat un salariu anual de 7.800 de lei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii