Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:57 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Explicaţiile vin de la Cristinel Dragomir CJC nu se constituie parte civilă nici în dosarul elicopterului prăbuşit în Siutghiol (rechizitoriu)

ro

17 Jul, 2015 00:00 1981 Marime text
Consiliul Judeţean Constanţa nu se va constitui parte civilă în dosarul în care Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele instituţiei, a fost trimis în judecată în dosarul elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol. Decizia a fost luată în unanimitate, ieri, de consilierii judeţeni.
 
„Am primit o adresă de la DNA - Serviciul Teritorial Constanţa prin care ni se cerea să comunicăm dacă alegem sau nu să ne constituim parte civilă în dosarul nr. 219/P/2014, în care s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Daniel Constantinescu, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată. Ştiţi că am mai primit astfel de solicitări de la DNA Constanţa şi cu alte ocazii. Având în vedere prevederile articolului 15 din Codul de procedură penală, privind acţiunea penală şi acţiunea civilă în dosarul penal, potrivit căruia constituirea ca parte civilă se poate face în cursul urmăririi penale, precum şi în faţa instanţei de judecată până la citirea actului de sesizare, şi având în vedere faptul că, în prezent, Nicuşor Constantinescu este deja trimis în judecată în acest dosar, propunerea mea este să procedăm ca de fiecare dată. Practica noastră cu aceste procese era să aşteptăm să vedem dacă există vreun prejudiciu şi apoi, după ce se termină judecata, să decidem dacă ne constituim sau nu parte civilă. Deci să se judece şi să se stabilească dacă există sau nu prejudiciu, pentru că poate nu există prejudiciu în acest caz“, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cristinel Dragomir, în cadrul şedinţei CJC de ieri.
 
De menţionat că, în perioada următoare, CJC va primi un nou elicopter de la firma de asigurări, urmând ca acesta să fie predat spre utilizare.
 
Pe data de 15 decembrie 2014, elicopterul cu pricina s-a prăbuşit în lacul Siutghiol, incident în urma căruia au murit medicul Laura Vizireanu, asistenta Gabriela Harton, pilotul, comandor Petre Corneliu Cătuneanu, şi copilotul, căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel.
 
Amintim că, pe data de  29 iunie 2015, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Nicuşor Constantinescu, preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.
 
Constantinescu este acuzat că, „la data de 29 martie 2013, a atribuit unei societăţi comerciale, în mod nelegal, un contract de achiziţie publică având ca obiect «Servicii de operare elicopter multifuncţional, medicalizat», «Servicii de transport ocazional» şi «Servicii de reparare şi întreţinere a elicopterelor», prin încălcarea celor stabilite în caietul de sarcini, în care se prevedea că aparatul de zbor trebuia folosit în cazul acţiunilor de intervenţie în caz de urgenţă, în pofida faptului că SMURD formulase anterior o ofertă privind operarea gratuită, conform scopurilor programului (salvare de vieţi şi intervenţii de urgenţă), a elicopterului respectiv“.

„Plăţi din fondurile publice“

„La data de 1 iulie 2013, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a pus la dispoziţia persoanei juridice elicopterul achiziţionat din fonduri publice, deşi firma respectivă nu a fost niciodată parte semnatară a Acordului de parteneriat în baza căruia a fost obţinută finanţarea nerambursabilă şi a fost achiziţionat elicopterul. Prin această acţiune, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a schimbat astfel beneficiarii direcţi ai investiţiei, precum şi destinaţia aparatului de zbor respectiv. Pe această cale, inculpatul a angajat, lichidat, ordonanţat şi plătit, în mod nelegal, în perioada 5.07.2013 - 30.10.2014, din fondurile publice ale Judeţului Constanţa, suma de 1.082.031,62 de lei, reprezentând cheltuieli cu serviciile de întreţinere şi operare a elicopterului“, conform rechizitoriului.
 
Rechizitoriu
Elicopterul prăbuşit în Siutghiol, cumpărat din fonduri publice, folosit de CJC în alte scopuri decât cele pentru care a fost achiziţionat (document)


Dosarul a ajuns pe masa judecătoarei Nermin Apzait, din Tribunalul Constanţa. Primul termen a fost stabilit pentru data de 4 septembrie, ora 9.00.
 
Nicuşor Constantinescu este judecat în:
 
1. Dosarul Retrocedărilor din Constanţa, din octombrie 2008;
2. Presupusa subfinanţare a Centrului Militar Zonal Constanţa, din aprilie 2014 (procuror DNA Andrei Bodean);
3. Fundaţia Culturală Thalia şi Fundaţia Thalia - aprilie 2015 (procuror DNA Andrei Bodean) - CJC nu a comunicat dacă se constituie parte civilă;
4. Dosarul celor 19 persoane (persoane fizice şi juridice), acuzate de un presupus prejudiciu de peste 30 de milioane de lei în dauna Consiliului Judeţean Constanţa şi de peste 1 milion de lei în dauna statului român - noiembrie 2014 (procuror DNA Andrei Bodean) - CJC nu a comunicat dacă se constituie parte civilă;
5. Dosarul elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol - iunie 2015 (procuror DNA Andrei Bodean) - CJC nu a comunicat dacă se constituie parte civilă în procesul penal;
6. Dosarul în care este judecat şi Adrian George Gâmbuţeanu, director general al Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa (RAJDP Constanţa), din mai 2014 - (procuror DNA Dana Ana).
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii