Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
00:14 23 01 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eforie Sud, locul I în topul oraşelor în care s-au descoperit droguri de mare risc. Ultima decizie a judecătorilor

ro

29 May, 2018 00:00 1863 Marime text
Zilele trecute, instanţa a încuviinţat proba cu înscrisuri în circumstanţiere solicitată de doi dintre inculpaţi privind audierea a doi colaboratori. Totodată, magistraţii au dispus emiterea unei adrese către DIICOT pentru a asigura prezenţa acestora (colaboratori) la termenul din 4 iunie. Curtea de Apel Constanţa a amânat pronunţarea asupra cererii de audiere în calitate de martor a unui alt cetăţean străin, urmând ca apărătorii să comunice aceste elemente esenţiale pentru identificarea acestei persoane.
 
În continuare, magistraţii au respins cererile formulate de un alt inculpat din dosar privind: efectuarea unei expertize tehnice de analiză acustică şi semnal privind înregistrarea discuţiilor purtate în mediul ambiental la data de 11.06.2016, la restaurantul Du Liban din Madrid, autorizată de către autorităţile judiciare spaniole, în urma cererii de comisie rogatorie internaţională formulată în prezenta cauză, - administrarea probei cu audierea în calitate de martori a numiţilor (…) - reaudierea martorilor audiaţi la instanţa de fond, - cererea de efectuare a unei expertize contabile pentru stabilirea cheltuielilor judiciare şi a cheltuielilor efectuate de SC Alfredo Fresh SRL România cu achiziţionarea bananelor.
 
Curtea de Apel a respins şi cererea de efectuare a expertizei tehnice criminalistice asupra substanţelor ce fac obiectul cauzei, cererea prin care se solicită ca DIICOT să creeze procesele-verbale reale cu privire la faptă şi nu la încheierea lor, cererea de emitere a unei adrese către ORC Ilfov pentru a comunica situaţia la zi a SC Alfredo Fresh SRL şi istoricul acesteia.
 
Noul termen a fost stabilit pentru data de 4 iunie.
 
Conform DIICOT, „în perioada aprilie - iunie 2016, inculpatul Mimoun Kaabouni împreună cu inculpaţii Narvaez Ramon Diego, cetăţean columbian, şi cu Mikailionis Nerijus, Laurincikas Audrius, Gaidamavicius Vygantas şi Miceika Tadas, cetăţeni lituanieni, au iniţiat şi au constituit un grup infracţional organizat, pe care ulterior l-au şi sprijinit prin acţiuni distincte, în scopul săvârşirii de infracţiuni de trafic internaţional de droguri de mare risc (efectuarea de transporturi de mari cantităţi de cocaină din Columbia în Europa de Vest, cu tranzitarea teritoriului României) şi trafic intern de droguri de mare risc (extragerea, deţinerea şi manevrarea drogurilor respective, pe teritoriul României, în vederea transportării ulterioare a acestora în ţări din Europa de Vest)“.
 
„Astfel, în perioada aprilie - iunie a anului 2016, împreună cu inculpaţii anterior menţionaţi, au introdus în România, prin Portul Constanţa, fără drept, cantitatea de aproximativ 2.500 de kilograme de cocaină, prin disimularea acestor droguri în spaţii special amenajate ale unor containere (introduse în România prin utilizarea, ca paravan, a unor operaţiuni de import - export de aproximativ 320 de tone de banane din Columbia în România).
 
Tot astfel, în perioada 21.06.2016 - 29.06.2016, activitatea infracţională a inculpatului Mimoun Kaabouni a continuat, în sensul că, împreună cu inculpaţii Narvaez Ramon Diego, Mikailionis Nerijus, Laurincikas Audrius, Gaidamavicius Vygantas şi Miceika Tadas, a încercat să scoată din România, fără drept, cantitatea totală de aproximativ 2.500 de kilograme de cocaină provenită din Columbia, droguri ce urmau a fi direcţionate către Europa de Vest“, conform DIICOT.
 
Anchetatorii mai arată că, „pentru extragerea drogurilor, inculpaţii au închiriat un depozit pe raza localităţii Eforie Sud, desfăşurând aceste activităţi la data de 27/06.2016 şi la data de 29.06.2016, orele 20.00, moment în care procurorii DIICOT, împreună cu ofiţeri din cadrul DCCO, au descins la acest imobil, procedându-se astfel la constatarea în flagrant a infracţiunilor de trafic internaţional de droguri de mare risc şi trafic intern de droguri de mare risc“.
 

„În paralel, în data de 29.06.2016, inculpatul Mimoun Kaabounim, zis «Rocky», a fost reţinut de către autorităţile spaniole în timp ce încerca să părăsească teritoriul Spaniei, pe aeroportul din Malaga, în vederea soluţionării propunerii de arestare preventivă formulate de către procurorii DIICOT. Valoarea de piaţă a drogurilor este de aproximativ 625.000.000 de euro“, au conchis procurorii.
 
Iată care sunt pedepsele dictate în primă instanţă:
 
Mimoun Kaabounim, zis „Dark Rocky“ şi „Rocky“ - 19 ani şi patru luni de închisoare
Narvaez Ramon Diego - 19 ani şi cinci luni de închisoare
Mikailionis Nerijus - 18 ani şi şase luni de închisoare
Laurincikas Audrius - 18 ani şi cinci luni de închisoare
Gaidamavicius Vygantas - 18 ani şi cinci luni de închisoare
Miceika Tadas - 18 ani şi şase luni de închisoare.
 
Totodată, instanţa a dispus măsura de siguranţă a confiscării speciale a cantităţii nete de 2.307,85262 de kilograme de cocaină, rămasă în urma analizelor de laborator.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii