Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:17 08 03 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Două luni de la moartea pompierului constănțean Viorel Dimboi. Cu cine face „echipă“, sus în ceruri

ro

17 Jun, 2020 00:00 2007 Marime text
  • Viorel Dîmboi a decedat pe data de 17 aprilie.
  • Iulian Arusoaei și-a pierdut viața pe data de 7 septembrie 2007.
  • Pe 29 august 2015, a încetat din viaţă plutonier adjutant Daniel Marius Fripis.


Azi, 17 iunie, se împlinesc două luni de la moartea pompierului plutonier adjutant Viorel Dîmboi, angajat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea al judeţului! Plutonierul adjutant avea 48 de ani şi era pompier salvator în cadrul ISU Dobrogea din anul 2007, fiind încadrat conducător auto pe autospecialele de stingere.


Colegii spun că acesta a fost un militar desăvârşit şi un camarad de nădejde. De asemenea, în timpul carierei sale militare a avut doar recompense din partea comenzii inspectoratului.


Viorel Dîmboi a fost internat pe data de 12 aprilie la spitalul de la Cernavodă, ulterior fiind transferat la Spitalul Medgidia , iar în data de 13 aprilie a fost internat la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa, fiind confirmat pozitiv cu COVID 19.

Ulterior a fost transferat la Bucureşi, la Institutul Matei Balş, acolo unde, din nefericire a decedat.


Pe data de 22 aprilie, în semn de respect, de prietenie și de solidaritate față de pompierii români, salvatorii din Mulhouse, Franța, au păstrat un moment de reculegere pentru salvatorul pompier Viorel Dimboi.


De asemenea, ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, a acordat gradul de sublocotenent post-mortem plutonierului adjutant Viorel Dîmboi. Mai mult, prin Ordinul MAI nr. II/699 din 21.04.2020, pompierului i-a fost conferită Emblema de onoare a Ministerului Afacerilor Interne pentru dăruirea, până la sacrificiul suprem, de care a dat dovadă în sprijinul semenilor săi, în lupta împotriva pandemiei COVID-19.
Salvatori în ceruri


Din păcate, Viorel Dîmboi nu este primul pompier constănțean plecat prea devreme la Domnul!Anul acesta se împlinesc 13 ani de la moartea pompierului constănţean Iulian Arusoaei, fost comandant al Gărzii de Intervenţie în timpul unei misiuni. Pe data de 7 septembrie 2007, Iulian Arusoaei participa la o misiune într-un bloc din zona Casei de Cultură din Constanța. El s-a legat cu o cordiţă de salvare şi a coborât pe faţada blocului, pentru a pătrunde într-un apartament aflat la etajul şase, din care ieşea fum. La foarte puţin timp de la începerea operaţiunii de salvare, cordița de salvare s-a rupt, iar Iulian Arusoaei s-a prăbuşit în gol de la 15 metri. Pompierul a fost avansat, post-mortem, la gradul de sublocotenent.Pe 29 august 2015, a încetat din viaţă, la vârsta de 42 de ani plutonier adjutant Daniel Marius Fripis. Subofiţerul a fost încadrat la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa din anul 2006, din sursă externă, cu gradul de plutonier major, ocupând funcţia de comandant de echipaj în cadrul Detaşamentului de Pompieri Constanţa Oraş. La data de 01 august 2013, plutonier major Fripis Daniel Marius a fost avansat, la termen, la gradul de plutonier adjutant.


În ziua de 29 august 2015, de dimineaţă, în detaşamentul de pompieri din Constanţa s-a dat alarma: o butelie a luat foc în timp ce proprietarul unei case de pe strada Tabla Buţii încerca să o schimbe. Până la sosirea pompierilor, oamenii au încercat să stingă incendiul cu pături. În cel mai scurt timp, un echipaj de pompieri a intrat pe poartă şi s-a grăbit să intervină. Dan Fripis, comandantul echipei, s-a apropiat cu un furtun, fără să ezite, ca să stingă butelia. Exact în acel moment s-a produs explozia. Suflul i-a azvârlit casca de protecţie din cap, iar bucăţi mari de metal l-au lovit în faţă.


Daniel Fripis a fost avansat post mortem la gradul de sublocotenent și i s-a decernat titlul de Cetățean de onoare al Constanței, iar detașamentul din care a făcut parte îi poartă acum numele.


Citește și

16 ani de la tragedia de la Mihăileşti. Una din cele mai triste zile din istoria pompierilor români!

Ziua Eroilor Constănțenii care au pierit în timp ce serveau în forțele armate (galerie foto)

Ministrul Marcel Vela a acordat gradul de sublocotenent post-mortem plutonierului adjutant Viorel Dîmboi de la ISU Dobrogea

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii