Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:41 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Eroilor Constănțenii care au pierit în timp ce serveau în forțele armate (galerie foto)

ro

28 May, 2020 00:00 4096 Marime text
  • Ziua Eroilor, o sărbătoare națională pentru comemorarea celor care au murit în timp ce serveau în forțele armate.
  • Anul acesta se împlinesc 13 ani de la moartea pompierului constănţean Iulian Arusoaei.
  • Pe 29 august 2015, a încetat din viaţă, la vârsta de 42 de ani plutonier adjutant Fripis Daniel Marius.

Biserica Ortodoxă sărbătoreşte azi praznicul Înălţării Domnului! Tot azi este marcată și Ziua Eroilor, o sărbătoare națională din România pentru comemorarea bărbaților și femeilor care au murit în timp ce serveau în forțele armate.


În acest context, îi amintim pe câțiva dintre constănțenii care au pierit la datorie.


Anul acesta se împlinesc 13 ani de la moartea pompierului constănţean Iulian Arusoaei, fost comandant al Gărzii de Intervenţie în timpul unei misiuni. Pe data de 7 septembrie 2007, Iulian Arusoaei participa la o misiune într-un bloc din zona Casei de Cultură din Constanța. El s-a legat cu o cordiţă de salvare şi a coborât pe faţada blocului, pentru a pătrunde într-un apartament aflat la etajul şase, din care ieşea fum. La foarte puţin timp de la începerea operaţiunii de salvare, cordița de salvare s-a rupt, iar Iulian Arusoaei s-a prăbuşit în gol de la 15 metri. Pompierul a fost avansat, post-mortem, la gradul de sublocotenent.
 

Adrian Postelnicu și Vasile Claudiu Popa

Sublocotenentul (pm) Adrian Postelnicu, de 34 de ani, membru al Grupului naval de forţe pentru operaţii speciale, a căzut la datorie, la data de 22 septembrie 2013, în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, pe timpul executării unei misiuni de luptă în Estul Afganistanului. Adrian Postelnicu era la prima misiune în Afganistan si era angajat al M.Ap.N. din anul 2009. Era decorat cu Emblema de Onoare a Forţelor Navale. El a fost decorat cu Ordinul National „Steaua României în grad de Cavaler, însemn de război, pentru militari.


Tot atunci (22 septembrie 2013) și-a pierdut viața și sublocotenentul (pm) Vasile Claudiu Popa. Acesta era membru al Grupului naval de forte pentru operatii speciale.


Sublocotenentul post-mortem Vasile Claudiu Popa, în vârsta de 28 de ani, era casatorit, se afla la a doua misiune în Afganistan si era angajat al M.Ap.N. din anul 2006. Era decorat cu Emblema de Onoare a Statului Major General, Medalia NATO article V si cu Emblema de Onoare a Fortelor Navale. A fost decorat cu Ordinul National „Steaua României“ în grad de Cavaler, cu însemn de război, pentru militari.
 

Daniel Marius Fripis

Pe 29 august 2015, a încetat din viaţă, la vârsta de 42 de ani plutonier adjutant Daniel Marius Fripis. Subofiţerul a fost încadrat la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa din anul 2006, din sursă externă, cu gradul de plutonier major, ocupând funcţia de comandant de echipaj în cadrul Detaşamentului de Pompieri Constanţa Oraş. La data de 01 august 2013, plutonier major Fripis Daniel Marius a fost avansat, la termen, la gradul de plutonier adjutant.

În ziua de 29 august 2015, de dimineaţă, în detaşamentul de pompieri din Constanţa s-a dat alarma: o butelie a luat foc în timp ce proprietarul unei case de pe strada Tabla Buţii încerca să o schimbe. Până la sosirea pompierilor, oamenii au încercat să stingă incendiul cu pături. În cel mai scurt timp, un echipaj de pompieri a intrat pe poartă şi s-a grăbit să intervină. Dan Fripis, comandantul echipei, s-a apropiat cu un furtun, fără să ezite, ca să stingă butelia. Exact în acel moment s-a produs explozia. Suflul i-a azvârlit casca de protecţie din cap, iar bucăţi mari de metal l-au lovit în faţă.

Daniel Fripis a fost avansat post mortem la gradul de sublocotenent și i s-a decernat titlul de Cetățean de onoare al Constanței, iar detașamentul din care a făcut parte îi poartă acum numele.


Citește și

Constanța. Trei ani de la tragedia în care a murit pompierul-erou Daniel Fripis. Cum s-a petrecut cumplitul accident

Nostalgie şi dor nestins, dar şi merite deosebite Galeria celor ce au onorat Constanţa în multiple domenii de activitate (galerie foto)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii