Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:57 20 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Dom' Nicuşor, de ce ne urăşti? Noi te iubim fără discriminare“ Arestarea lui Mircea Băsescu şi „Banii pentru şefi din Consiliul Judeţean Constanţa“ (DOCUMENT)

ro

23 Jun, 2014 00:00 4634 Marime text
Mircea Băsescu, din Constanţa, fratele preşedintelui României, Traian Băsescu, şi Marian Adrian Căpăţînă, fostul preşedinte al PDL Drăgăneşti - Olt, ar putea fi puşi în libertate, săptămâna aceasta. Cei doi au fost arestaţi preventiv, la finele săptămânii trecute, însă pot ataca mandatele, cu contestaţie, la Curtea de Apel Bucureşti, instanţă care i-ar putea scoate din spatele gratiilor. Sandu Anghel, zis şi Bercea Mondial, piesa de rezistenţă în această cauză, are un văr în persoana afaceristului Radu Birea, de aproape 40 de ani, fiul bulibaşei din Drăgăneşti-Olt. După cum o să detaliem în continuare, Radu Birea este strâns legat de Constanţa, el fiind arestat, judecat şi condamnat de Tribunalul Constanţa, pentru că ar fi săvârşit diverse infracţiuni. Mai mult decât atât, graţie unui denunţ făcut de Birea, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Constanţa au instrumentat şi trimis în judecată trei bărbaţi în deja celebrul dosar denumit generic „Bani pentru şefi din Consiliul Judeţean Constanţa“. În acest dosar, Eugeniu Mija, afacerist din Bucureşti, Lupşa Realini, cântăreţ al formaţiei Gaz pe Foc, şi Nicolae Vasilescu, înalt funcţionar public, şef al Departamentului Legislativ al Camerei Deputaţilor, preşedinte al Casei Româno-Chineze şi deputat USL (Colegiul 2 Craiova), au fost condamnaţi definitiv la închisoare cu executare.

Particularul Radu Birea, fost colaborator al mai multor primării din judeţul Constanţa, a fost arestat preventiv într-un dosar în care asupra sa au planat diverse acuzaţii de corupţie. După cum arătam şi în ediţiile trecute, în cauza în care Birea a fost încătuşat apare numele societăţii comerciale Adriana Metal Conf SRL. Firma ar fi executat mai multe lucrări pentru câteva primării din judeţul Constanţa în campania electorală din 2008, lucrări care nu ar mai fi fost achitate. Concret, afaceristul din Drăgăneşti a fost acuzat de procurori că, „în calitate de fost reprezentant al SC AMC SRL Constanţa, în anul 2011, ar fi încercat să inducă în eroare primăria unei comune din judeţul Constanţa prin notificarea pentru achitarea sumei de 1.440.981 lei, reprezentând contravaloarea unor facturi pretins datorate, derivate din efectuarea în anul 2008 a unor lucrări de montaj a 650 de lămpi de iluminat stradal, deşi în realitate montase doar 150 de astfel de lămpi“.

„Facturi contrafăcute“

În opinia procurorilor, Radu Birea nu ar fi înregistrat în contabilitatea firmei o factură fiscală emisă pentru plata lucrării realizate efectiv şi astfel s-a sustras de la plata impozitului pe profit în cuantum de 23.040 lei şi a TVA în cuantum de 27.360 de lei. „Nici pentru alte patru facturi în valoare totală de 1.027.340 lei, reprezentând plata pentru lucrări inexistente în beneficiul aceleiaşi primării, inculpatul nu a realizat înregistrări în contabilitatea firmei, aşa încât s-a sustras de la plata impozitului pe profit în cuantum de 138.063 de lei şi a TVA în cuantum de 163.949 de lei. Întrucât primăria a refuzat achitarea pretinselor datorii, inculpatul a intentat acţiune civilă la instanţa de judecată, iar în faţa magistraţilor a prezentat ca fiind reale facturile contrafăcute şi a încercat ca prin declaraţii false şi documente nereale să obţină un titlu executoriu pentru pretenţiile sale şi să obţină un folos material injust în dauna primăriei. În timpul investigaţiilor penale s-a constatat că sediul declarat al societăţii comerciale deţinute de inculpat era unul fictiv, manoperă frauduloasă destinată sustragerii de la verificările fiscale”, se mai arată în documentele procurorilor. Cu privire la lucrările efectuate în beneficiul primăriilor din judeţ, în martie 2010, ZIUA de Constanţa prezenta punctul de vedere formulat în scris de Gheorghe Radu, preşedintele executiv al Sucursalei Drăgăneşti-Olt a Partidei Rromilor Pro-Europa din România. Scrisoarea începe cu următoarea frază: „Dom' Nicuşor, de ce ne urăşti? Noi te iubim fără discriminare“.

„În spatele acestor lucrări a fost şi dom' Nicuşor Constantinescu“

„În perioada anului 2008, prin lunile mai-iunie, au avut loc alegerile pe ţară. Din nefericire, societăţile comerciale SC Anca Prod şi SC Artex Prodex Conf din Drăgăneşti-Olt şi SC Adriana Metal Conf Constanţa au căzut de comun acord cu primarii din localităţile menţionate mai sus să execute lucrări de înfrumuseţare a localităţilor sub lozinca «Ei promit, noi facem» (...) În spatele acestor lucrări a fost şi dom' Nicuşor Constantinescu. Am mers în campania electorală şi am executat lucrări în scopul electoral. După ce am terminat lucrările, am solicitat plata acestei munci, dar dom' Nicuşor ne-a respins facturile de la plată (...) Precizăm că în timpul campaniei electorale, noi, rromii, ne pupam şi ne sărutam împreună cu dom' Nicuşor, doamna Mitrea, dom' Moga şi toţi membrii PSD Constanţa. La Pecineaga, am inaugurat Casa de Cultură în care noi, rromii, am plătit un taraf de muzică populară (...)“, potrivit lui Gheorghe Radu.

„Bani pentru şefi din CJC“

De menţionat că acesta, în 2010, ne-a furnizat şi o fotografie în care el apare alături de preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu. Radu Birea a fost denunţător în dosarul denumit generic „Bani pentru şefi din CJC”. În această cauză, Eugeniu Mija, afacerist din Bucureşti, Lupşa Realini, cântăreţ al formaţiei Gaz pe Foc, şi Nicolae Vasilescu, înalt funcţionar public, şef al Departamentului Legislativ al Camerei Deputaţilor, preşedinte al Casei Româno-Chineze şi deputat USL (Colegiul 2 Craiova), au fost condamnaţi definitiv la închisoare cu executare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii