Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:45 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De la suspiciuni la adevăr! Ce au stabilit medicii legiști după necropsia efectuată în cazul fetiței moarte la Cernavodă! (Video)

ro

01 Jul, 2021 00:00 4585 Marime text
 
  • „Pe tot parcusul monitorizării nu au existat elemente îngrijorătoare, copilul fiind găsit, atât la verificările efectuate de echipele DGASPC Constanța, cât și la cele efectuate de Primăria Cernavodă, în condiții bune, bine îngrijit“, se arată într-o informare a Protecției Copilului din Constanța.
 
Fetița de aproape doi ani, din orașul Cernavodă, județul Constanța, găsită decedată, într-o albie, înfășurat în scutece și celofan, în stare de putrefacție, nu a fost victima vreunei infracțiuni!
 
Concluzia aparține medicilor legiști din Constanța, care au concluzionat că decesul copilului ar fi cauzat de o pneumonie netratată.
 
În consecință, cazul va fi instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Medgidia.
 
În privința mamei, având în vedere lipsa vreunei infracțiuni, s-a dispus ca aceasta să fie internată într-un centru de specialitate.
 

Oficial de la Poliție

 
Amintim că marți, 29 iulie 2021, în jurul orei 11.30, polițiști din cadrul Poliției orașului Cernavodă au fost sesizați, prin apel 112, de către o femeie, cu privire la faptul că nepoata sa, de 1 an și 10 luni, ar lipsi de la domiciliul mamei.
 
Deplasați la fața locului, polițiștii au identificat-o pe mama copilului, de 29 de ani, care a încercat să fugă în momentul în care a fost întrebată despre locația în care s-ar afla minora.
 
Femeia a fost imobilizată, fiind condusă la sediul Poliției orașului Cernavodă, pentru audieri.
 
În interiorul locuinței, polițiștii au identificat trupul neînsuflețit al copilului, într-o albie, înfășurat în scutece și celofan, în stare de putrefacție.
 

Protecția Copilului supraveghea cazul din ianuarie 2020 

 
La rândul lor, oficialii Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța arată că situația copilei a ajuns în atenția instituției încă din data de 15 ianuarie 2020 când Telefonul Cazurilor de Urgență 983 a fost apelat de bunica paternă a minorei în cauză.
 
Femeia a și-a manifestat îngrijorarea referitor la capacitatea mamei de a se ocupa de îngrijirea fiicei sale în contextul în care aceasta era cunoscută cu probleme medicale de natură psihică.
 

Cine și-a asumat responsabilitatea creșterii și îngrijirii minorei

 
Specialiștii Serviciului Intervenție în Situații de Abuz, Neglijare și Violență în Familie au purtat discuții telefonice cu bunica maternă a minorei, domiciliată în orașul Cernavodă, care a declarat că familia ei își asumă responsabilitatea creșterii și îngrijirii minorei.
 
De asemenea, DGASPC Constanța a solicitat specialiștilor Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Cernavodă efectuarea de verificări, întocmirea unui Plan de Servicii și monitorizare a evoluției minorei în familie.
 

Instanța a decis - domiciliul minorei la domiciliul mamei

 
În data de 03 martie 2020, specialiștii Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Cernavodă au comunicat la centru faptul că minorei i se asigură un mediu securizant și protectiv de către mamă și bunica maternă.
 
De precizat că în luna martie a anului 2020, Judecătoria Medgidia a stabilit, provizoriu, domiciliul minorei la domiciliul mamei, deși tatăl minorei solicitase acest lucru.
 
Ulterior, în 08 aprilie 2021 instanța de judecată a stabilit domiciliul minorei la mamă, exercitarea autorității părintești în comun de către ambii părinți și obligarea tatălui la plata unei pensii de întreținere a minorei.
 

Aspect general îngrijit

 
„Pe parcursul instrumentării cazului minorei, specialiștii Serviciului Intervenție în Situații de Abuz, Neglijare și Violență în Familie din cadrul DGASPC Constanța au efectuat două vizite la domiciliul mamei. Minora prezenta, la momentul celor două vizite efectuate, un aspect general îngrijit iar mama acesteia a declarat că se ocupă în mod corespunzător de creșterea și îngrijirea fiicei sale fiind sprijinită de către mama sa, respectiv bunica maternă a minorei în cauză. Totodată, în declarația olografă, redactată în prezența specialiștilor instituției noastre cu ocazia uneia dintre cele două vizite la domiciliul minorei, mama a precizat că o să mențină legătura cu medicul de familie și o să își administreze tratamentul corespunzător“, potrivit DGASPC.
 

Copila, monitorizată săptămânal

 
De asemenea,  pin adresa înregistrată la DGASPC Constanța sub nr. D52067/23.06.2021, primită din partea Direcției de Asistență Socială Cernavodă, Protecția Copilului a fost informată cu privire la faptul că până în data de 24.05.2021 minora a fost monitorizată săptămânal de către reprezentanții instituției.
 
Ulterior, în data de 27 mai 2021 reprezentanții Direcției de Asistență Socială Cernavodă au revenit la domiciliul mamei dar aceasta nu a mai răspuns la ușă.
 
Totodată, din cuprinsul adresei menționate anterior, reise faptul că specialiștii DAS Cernavodă s-au deplasat și în data de 09 iunie 2021 la domiciliul mamei însă aceasta din nou nu a răspuns la ușă și nici apelurilor telefonice inițiate.
 
„Ulterior primirii adresei menționate anterior, specialiștii instituției noastre au contactat telefonic reprezentanții  Direcției de Asistență Socială Cernavodă și le-au recomandat să se deplaseze la domiciliul mamei însoțiti de poliție și ambulanță“, mai arată oficialii DGASPC, potrivit cărora „pe tot parcusul monitorizării nu au existat elemente îngrijorătoare, copilul fiind găsit, atât la verificările efectuate de echipele DGASPC Constanța, cât și la cele efectuate de Primăria Cernavodă, în condiții bune, bine îngrijit“.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

   
Citește și
 
Date exclusive din anchetă!
Descoperire macabră la Cernavodă! Copil găsit mort într-o albie

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii