Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:00 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dănuţ Căpăţînă se întoarce vineri la Constanţa? Iată cine i-ar putea reda libertatea fostului şef al Spitalului Judeţean! (referat propunere arestare)

ro

25 May, 2016 00:00 2443 Marime text


Dănuţ Căpăţînă, fostul manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, cere să fie pus în libertate. El a atacat cu contestaţie decizia Florentinei Ivăncioiu, judecător al Tribunalului Bucureşti, fost magistrat al Judecătoriei Constanţa, prin care a fost arestat preventiv. Contestaţia lui Dănuţ Căpăţînă a fost trimisă spre soluţionare judecătorului Sorin Alin Nicolescu, din Curtea de Apel Bucureşti, care o va analiza pe data de 27 mai.
 
Decizia judecătorului Sorin Alin Nicolescu va fi definitivă.
 
Fostul manager al SCJU Constanţa este cercetat de procurorul Diana Corina Stăncele, din Direcţia Naţională Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, pentru luare de mită, în formă continuată.
 
În ordonanţa de reţinere, procurorul Diana Corina Stăncele arată că, „în perioada 2011 - 2015, între Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, reprezentat de inculpatul Căpăţînă Dănuţ, şi o societate comercială s-au încheiat un acord-cadru şi mai multe contracte pentru prestarea serviciilor IT, constând efectiv în: oferirea suportului informatic pentru managementul activităţii (licenţe de aplicaţii şi diferite programe), disponibilitate volum de calcul şi stocare date, asigurarea serviciilor de consultanţă de specialitate privind implementarea sistemelor, mentenanţă, configurarea şi adaptarea în funcţie de nevoile specifice ale spitalului şi instruirea utilizatorilor“.
 
„Valoarea totală a serviciilor ce urmau a fi prestate în cadrul acordului era de aproximativ 556.800 de euro (fără TVA) - aproximativ 139.200 de euro (fără TVA)/an. În acelaşi context, pentru «buna derulare» a contractelor şi pentru a nu exista întârzieri la plata facturilor pentru serviciile prestate, inculpatul Căpăţînă Dănuţ a pretins şi primit, lunar, cu titlu de mită, de la reprezentanţii firmei respective (denunţători în cauză), iniţial, suma 2.300 de euro, majorată ulterior la 2.900 de euro.
 
Plăţile s-au făcut, la indicaţia inculpatului Căpăţînă Dănuţ, în baza unor contracte de «consultanţă» încheiate de societatea respectivă cu două companii offshore, ce aparţineau managerului unităţii medicale, deşi firma respectivă nu a beneficiat niciodată de asemenea servicii“, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
 
Mai departe, anchetatorii arată: „Astfel, în perioada 2012 - august 2015, inculpatul Căpăţînă Dănuţ a primit în modalitatea de mai sus suma totală de 77.412 euro, la care se mai adaugă 8.000 de euro primiţi cash“.
 
„În cursul lunii aprilie 2016, în contextul în care aceeaşi societate comercială se afla în negocieri cu Spitalul Clinic de Urgenţă Constanţa în vederea încheierii unui nou contract, cu ocazia unei întâlniri, inculpatul Căpăţînă Dănuţ i-a amintit unuia dintre denunţători faptul că mai are de achitat o «datorie» de 50.000 de euro. După ce au căzut de acord cu privire la suma şi modalitatea de remitere, respectiv 25.000 - 30.000 de euro, plătibilă cash şi în rate, inculpatul a pretins pentru derularea viitorului contract 10% din valoarea facturilor emise, respectiv suma de 1.300 de euro/lună, faţă de procentul de 15% pretins anterior.
 
La data de 18 mai 2016, inculpatul Căpăţînă Dănuţ a fost surprins în flagrant de către procurorii Anticorupţie după ce a primit de la persoana denunţătoare o tranşă din «datoria» pretinsă, respectiv 10.000 de euro“, au conchis procurorii.
 
Dănuţ Căpăţînă este judecat într-un alt dosar instrumentat de procurorii DNA. În această cauză, Tribunalul Constanţa, instanţă învestită cu soluţionarea cauzei, ar trebui să se pronunţe la începutul lunii viitoare.
 

Citeşte şi  Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Judeţean, întâlnire cu denunţătorul în zona Ministerului Sănătăţii (referat propunere arestare)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii