Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:47 21 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum se retrocedează un teren de 25 de hectare în Constanţa. DNA a făcut totul public

ro

23 Jul, 2016 00:00 4546 Marime text
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de Combatere a Corupției au dispus trimiterea în judecată a mai multor persoane pentru 25 de hectare de teren situat în municipiul Constanţa. În cauză, Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, a fost audiat la DNA, el fiind citat în calitate de martor. Printre inculpaţii cauzei se află Crinuța Nicoleta Dumitrean, fost președinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) și al Comisiei Centrale de Despăgubiri, şi Alin Horaţiu Dima, al cărui nume apare şi în celebrul Dosar al Retrocedărilor din Constanţa, unde sunt judecate, din 2008, mai multe persoane, printre care se află Radu Ştefan Mazăre şi Nicuşor Daniel Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa.
 
Crinuța Nicoleta Dumitrean este acuzată de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, dar şi de luare de mită. Asta în timp ce Mihai Cristian Sebastian, Vasilescu Oana, Bogdan Dragoș și Teodorescu Cătălin Florin, foşti membri în aceeași comisie din cadrul A.N.R.P., sub bănuiţi de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.
 
Remus Virgil Baciu, fost membru în aceeași comisie, în prezent aflat în stare detenție, pentru executarea unei pedepse privative de libertate, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.
 
Marko Atilla Gabor, la data faptei membru în aceeași comisie, cercetat în lipsă, este suspectat de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul. Florentina Savu, fost consilier în cadrul A.N.R.P. - Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, este bănuită de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul. Asta în timp ce Horia Sima, economist, a fost deferit Justiţiei pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, dare de mită (2 infracțiuni) şi spălare a banilor, în formă continuată. Alin Horaţiu Dima, expert evaluator, este suspectat de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul şi de luare de mită.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că „la data de 22 octombrie 2009, inculpatul Simu Horia, printr-un intermediar, a achiziționat drepturile litigioase ce priveau o suprafață de teren situată în municipiul Constanța, prețul cesiunii fiind de 700.000 euro“.
 
„De la acea dată, inculpatul Simu Horia a inițiat un complex de demersuri prin intermediul unor angajați ai societăților sale și prin intermediul unor persoane cu funcții de conducere din cadrul unor instituții publice, cu sprijinul cărora să urgenteze obținerea despăgubirilor prin intervenția acestora la nivelul autorităților implicate în procedura de retrocedare. Urmare a acestor demersuri, la data de 26 mai 2011, inculpații Dumitrean Crinuța Nicoleta, Mihai Cristian Sebastian, Baciu Remus Virgil, Vasilescu Oana, Bogdan Dragoș, Teodorescu Cătălin Florin și Marko Atilla Gabor, în calitate de președinte respectiv membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, prin exercitarea abuzivă a atribuțiunilor de serviciu cu încălcarea dispozițiilor Legii nr. 247/2005 (privind reforma în domeniile proprietății și justiției, precum și unele măsuri adiacente) și a altor prevederi legale, au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Dima Alin Horațiu, prin care, valoarea unui teren în suprafață de 25 hectare situat în municipiul Constanța (zona Brătianu - Anadalchioi) a fost stabilită la suma de 8.750.000 euro (35 euro/mp), echivalentul a 37.243.500 de lei.
Aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului respectiv cu suma de 7.715.000 euro, echivalentul a 32.838.126 lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat concomitent cu obținerea unui avantaj patrimonial de către inculpatul Simu Horia și alte persoane, beneficiare ale drepturilor litigioase, în cuantum total de 32.209.990,76 lei“, potrivit DNA.
 
„Concret, membrii Comisiei, luând la cunoștință de concluziile raportului de evaluare, întocmit cu nerespectarea Standardelor Internaționale de Evaluare, nu au constatat faptul că inculpatul Dima Alin Horațiu a supraevaluat terenul respectiv, deși aveau cunoștință de faptul că suprafața respectivă era situată în extravilanul municipiului Constanța și avea destinația de teren agricol. Mai mult, în cuprinsul documentului respectiv nu a fost evidențiată poziția exactă a terenului, iar pentru stabilirea valorii acestuia expertul a utilizat comparabile care nu priveau tranzacții de vânzare, ci doar oferte de vânzare a unor terenuri situate în intravilanul și extravilanul municipiului Constanța care nu aveau categoria de folosință teren agricol“, se mai arată în rechizitoriul anchetatorilor.
 
„Raportul de evaluare respectiv a fost avizat anterior“, spun procurorii, „pentru conformitate cu prevederile Standardelor Internaționale de Evaluare și a Legii nr. 247/2005, de către inculpata Savu Florentina cu încălcarea atribuțiilor de serviciu ce derivau din funcția de consilier în cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților - Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor“.
 
„Pentru «ajutorul acordat», în perioada ianuarie - 02 august 2011, inculpata Dumitrean Crinuța Nicoleta a acceptat promisiunea și a primit, printr-un intermediar, de la inculpatul Simu Horia suma de 400.000 euro. În același context și pentru același motiv, în luna ianuarie 2011, expertul evaluator, Dima Alin Horațiu, a primit prin intermediar de la același inculpat suma de 5.000 euro.
În perioada 24.06.2011 - 11.11.2011, inculpatul Simu Horia a disimulat adevărata natură a provenienței sumei totale de 5.066.300 euro, obținută în maniera de mai sus, prin încheierea cu diverse firme controlate de acesta a unui număr de nouă contracte de împrumut, nereale“, conform DNA.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.
 
Aşa cum precizam şi mai sus, în cauză, Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, s-a prezentat, pe data de 4 februarie, la Direcţia Naţională Anticorupţie. Fostul edil-şef a fost citat în calitate de martor
 
„Am explicat cum funcționa Comisia de despăgubiri în baza Legii 18, care este alta decât în baza Legii 10. Secretarul Consiliului Local, care este angajatul Guvernului, era secretarul comisiei. Dumnealor întruneau comisia, doar îmi aduceau la semnat documentele. N-am discutat nicio retrocedare, document sau dosar“, a declarat Mazăre, după audiere, conform Agerpres.
 
Numele lui Alin Horaţiu Dima apare şi în celebrul Dosar al Retrocedărilor din Constanţa, unde sunt judecate, din 2008, mai multe persoane, printre care se află Radu Ştefan Mazăre şi Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa.
 
Citeşte şi 
 
Mazăre, martor în dosarul Crinuţei Dumitrean, fosta şefă a ANRP

Ti-a placut articolul?

Comentarii