Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:26 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța retrocedată! Înalta Curte, așteptată să se pronunțe azi în dosarul celor 25 de hectare din zona (Anadalchioi)

ro

16 Feb, 2023 00:00 1558 Marime text
 
 
 
  • Crinuța Nicoleta Dumitrean, la data faptelor președinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) și al Comisiei Centrale de Despăgubiri, este acuzată de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul și de luare de mită.
  • Alin Horațiu Dima, expert evaluator, este suspectat de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul și de luare de mită.
  • Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
 
 
Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție a României sunt așteptați să se pronunțe azi, 16 februarie 2023, în apelul dosarului privind retrocedarea a 25 de hectare din zona (Anadalchioi) Brătianu - Constanța.
 
Oricare va fi decizia de azi a Înaltei Curți, aceasta va fi definitivă!

Dosarul a fost instrumentat de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a Corupției.
 
Crinuța Nicoleta Dumitrean, la data faptelor președinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) și al Comisiei Centrale de Despăgubiri, este acuzată de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul și de luare de mită.
 
Mihai Cristian Sebastian, Oana Vasilescu, Dragoș Bogdan și Teodorescu Cătălin Florin, la data faptelor membri în aceeași comisie din cadrul A.N.R.P., sunt bănuiți de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.
 
Remus Virgil Baciu, la data faptei membru în aceeași comisie, este acuzat de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul,
 
În sarcina lui Marko Atilla Gabor s-a reținut abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.
 
Savu Florentina, la data faptei consilier în cadrul A.N.R.P. – Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, este bănuită de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, iar Simu Horia, economist, este suspectat de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, dare de mită (2 infracțiuni) și spălare a banilor, în formă continuată.
 
Asta în timp ce Alin Horațiu Dima, expert evaluator, este suspectat de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul și de luare de mită.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 

La data de 22 octombrie 2009, inculpatul Simu Horia, printr-un intermediar, a achiziționat drepturile litigioase ce priveau o suprafață de teren situată în municipiul Constanța, prețul cesiunii fiind de 700.000 euro.
 
De la acea dată, inculpatul Simu Horia a inițiat un complex de demersuri prin intermediul unor angajați ai societăților sale și prin intermediul unor persoane cu funcții de conducere din cadrul unor instituții publice, cu sprijinul cărora să urgenteze obținerea despăgubirilor prin intervenția acestora la nivelul autorităților implicate în procedura de retrocedare.
 
Urmare a acestor demersuri, la data de 26 mai 2011, inculpații Dumitrean Crinuța Nicoleta, Mihai Cristian Sebastian, Baciu Remus Virgil, Vasilescu Oana, Bogdan Dragoș, Teodorescu Cătălin Florin și Marko Atilla Gabor, în calitate de președinte respectiv membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, prin exercitarea abuzivă a atribuțiunilor de serviciu cu încălcarea dispozițiilor Legii nr. 247/2005 (privind reforma în domeniile proprietății și justiției, precum și unele măsuri adiacente) și a altor prevederi legale, au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Dima Alin Horațiu, prin care, valoarea unui teren în suprafață de 25 hectare situat în municipiul Constanța (zona Brătianu - Anadalchioi) a fost stabilită la suma de 8.750.000 euro (35 euro/mp), echivalentul a 37.243.500 lei.
 
Aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului respectiv cu suma de 7.715.000 euro, echivalentul a 32.838.126 lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat concomitent cu obținerea unui avantaj patrimonial de către inculpatul Simu Horia și alte persoane, beneficiare ale drepturilor litigioase, în cuantum total de 32.209.990,76 lei.
 
Concret, membrii Comisiei, luând la cunoștință de concluziile raportului de evaluare, întocmit cu nerespectarea Standardelor Internaționale de Evaluare, nu au constatat faptul că inculpatul Dima Alin Horațiu a supraevaluat terenul respectiv, deși aveau cunoștință de faptul că suprafața respectivă era situată în extravilanul municipiului Constanța și avea destinația de teren agricol.
 
Mai mult, în cuprinsul documentului respectiv nu a fost evidențiată poziția exactă a terenului, iar pentru stabilirea valorii acestuia expertul a utilizat comparabile care nu priveau tranzacții de vânzare, ci doar oferte de vânzare a unor terenuri situate în intravilanul și extravilanul municipiului Constanța care nu aveau categoria de folosință teren agricol.
 
Raportul de evaluare respectiv a fost avizat anterior, pentru conformitate cu prevederile Standardelor Internaționale de Evaluare și a Legii nr. 247/2005, de către inculpata Savu Florentina cu încălcarea atribuțiilor de serviciu ce derivau din funcția de consilier în cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților – Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor.
 
Pentru „ajutorul acordat”, în perioada ianuarie – 02 august 2011, inculpata Dumitrean Crinuța Nicoleta a acceptat promisiunea și a primit, printr-un intermediar, de la inculpatul Simu Horia suma de 400.000 euro.
 
În același context și pentru același motiv, în luna ianuarie 2011, expertul evaluator, Dima Alin Horațiu, a primit prin intermediar de la același inculpat suma de 5.000 euro.
 
În perioada 24.06.2011 – 11.11.2011, inculpatul Simu Horia a disimulat adevărata natură a provenienței sumei totale de 5.066.300 euro, obținută în maniera de mai sus, prin încheierea cu diverse firme controlate de acesta a unui număr de nouă contracte de împrumut, nereale.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 
Reamintim că prezentul dosar a fost soluţionat în primă instanţă de Curtea de Apel Bucureşti, prin aplicarea următoarelor pedepse:
 
Crinuța Nicoleta Dumitrean - 6 ani și 3 luni închisoare. Totodată, magistrații au decis confiscarea sumei de „400.000 euro primită de aceasta cu titlu de mită sau echivalentul în lei a acestei sume la cursul de schimb al B.N.R. la data executării măsurii“.
 
Omul de afaceri Horia Simu a fost condamnat la 6 ani şi 4 luni închisoare.
 
Alin Horațiu Dima a luat 9 ani si 8 luni inchisoare (contopire cu pedeapsa din Dosarul retrocedărilor din Constanța).
 
Cătălin Florin Teodorescu, Oana Vasilescu, Dragoș George Bogdan au luat câte trei ani cu suspendare. Florentina Savu a luat patru ani de închisoare.
 
Cei patru anterior menționați au fost membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor.
 
Marko Atilla Gabor a luat cinci ani de închisoare.
 
Judecătorii Curții de Apel i-au obligat, în solidar, pe inculpaţii Dumitrean Crinuţa Nicoleta, Savu Florentina, Mihai Cristian Sebastian, Baciu Remus Virgil, Teodorescu Cătălin Florin, Vasilescu Oana, Bogdan Dragoş George, Marko Attila Gabor, Simu Horia şi Dima Alin Horaţiu, la plata către partea civilă Statul Român prin Ministerul Finanţelor a sumei de 7.715.000 euro echivalent lei la data plăţii, în măsura în care pretenţiile părţii civile nu sunt acoperite prin repunerea părţilor în situaţia anterioară şi restituirea sumei aferente deciziei nr. 15764/FF/26.05.2011 a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul A.N.R.P., anulata conform art. 25 alin. 3 C.p.p.
 
Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și  
 
Procuror nou la DNA Constanța! Iată cine este și de unde vine
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii