Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:37 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Chestorul Glugă a prezentat activitatea polițiștilor din Constanța! Ce infracțiuni au crescut (DOCUMENT+VIDEO)

ro

12 Feb, 2022 00:00 2821 Marime text

 
  • Chestorul de poliție Constantin-Adrian Glugă, inspectorul șef al IPJ Constanța, a vorbit și despre situația personalului, menționând că „IPJ Constanța se află într-un județ unde resursa umană nu are un apetit deosebit pentru munca de poliție“.
 
 
Trei secții de poliție din municipiul Constanța vor fi reabilitate anul acesta! Anunțul a făcut de chestorul de poliție Constantin-Adrian Glugă, inspectorul șef al Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, cu ocazia prezentării evaluării activității instituției. Prezent la eveniment, șeful Secției Regionale de Poliție Transporturi Constanța, comisar șef de poliție Alexandru Dică, a declarat că, în perioada imediat următoare Poliția Transporturi se muta într-un sediu nou. Și asta din cauza faptului că actualul sediu a fost revenicat de moștenitorii fostului proprietar.
 
De precizat că tot la bilanț a particiat și comisar șef de poliție Mihai Huba, șeful Serviciului de Poliție Transporturi Maritime Constanța.
 
Chestorul de poliție Constantin-Adrian Glugă, inspectorul șef al IPJ Constanța, a vorbit și despre situația personalului, menționând că „IPJ Constanța se află într-un județ unde resursa umană nu are un apetit deosebit pentru munca de poliție“.
 
„Nu este un bazin de recrutare tradițional cum sunt multe alte județe din țară. Ca atare, la repartizarea din școli, din Academia de Poliție, avem agenți, ofițeri, care după ceva timp vor dori să se întoarcă din varii motive la locurile de baștină“, a mai spus șeful Poliției Județului Constanța.
 
„Așadar, am reușit să ținem sub control această fluctuație de personal, însă și din cauza încetării raporturilor de serviciu cu unitatea (anul trecut au încetat raporturile de serviciu 11 ofițeri și 55 de agenți –au ieșit la pensie), și din cauza mutărilor în alte unități de poliție sau chiar în cadrul altor structuri ale Poliției Române de pe raza județului Constanța, la momentul de față, din păcate, avem 15 posturi de poliție unde funcționează cu câte doi lucrători și de la 1 februarie două posturi de poliție unde statul de organizare figurează câte un singur lucrător. Așteptăm o promoție de agenți la fainele lunii martie“, potrivit chestorului de poliție Constantin-Adrian Glugă.
 
„Anul trecut ne-am bucurat de un buget mai mult generos și am avut și capacitatea de a folosi acel buget. Comparativ cu 2021, pe titlul II Achiziții de bunuri și servicii, 15 milioane de lei noi, în condițiile în care în 2020 au fost șapte milioane. Acest lucru ne-a permis să facem aceste lucrări de reparații/modernizare. Pentru anul în curs sunt planificate/prioritizate: Secția 1, Secția 4 și Secția 5. Câte o secție pe fiecare trimestru“, a mai adăugat inspectorul șef al IPJ Constanța.
 
Retrocedări la Transporturi
 
Tot în cadrul evenimentului de vineri, șeful Secției Regionale de Poliție Transporturi Constanța a precizat că actualul sediu a fost revenicat de moștenitorii fostului proprietar. „A fost câștigat în proporție de ½ în instanță. Nu s-a putut ieși din indiviziune din motive independente de unitatea noastră între Ministerul Transporturilor și cei care au câștigat în instanță. Pentru a preveni situații neplăcute la adresa instituției, cu sprijinul IPJ Constanța, în cursul acestei veri, sperăm să ne mutăm într-un spațiu adecvat. Vorbim despre o clădire aflată în patrimoniul IPJ Constanța“.     
       
„Trend ușor ascendent“ 
 
Revenind la bilațul IPJ, potrivit statisticilor, în anul 2021, la nivelul județului Constanța au fost sesizate 18.668 de infracţiuni (+977), dintre care 2.709 infracţiuni au fost constatate în flagrant delict.
 
Aici, chestorul de poliție Constantin-Adrian Glugă a evidențiat că acest trend ușor ascendent este datorat și faptuluică, în anul 2020, infracționalitatea sesizată a scăzut, prin prisma restricțiilor impuse de starea de urgență.
 
Apeluri 112, în creștere cu 12,69%
 
În perioada menționată, au fost desfăşurate activităţi pe linia preluării, gestionării şi transmiterii de către operatorii 112 a 69.818 de apeluri, semnalate prin S.N.U.A.U. 112, (60.957 în anul 2020, ceea ce reprezintă o creștere cu 12,69%), reprezentând o medie de 191 de apeluri/zi (față de 167 apeluri/zi în anul 2020).
 
La nivelul I.P.J. Constanța, distribuția infracțiunilor sesizate, pe categorii de infracțiuni, a înregistrat următoarea dinamică:
 
- infracţiunile judiciare cresc cu 4,19%;
- infracţiunile economico-financiare scad cu 6,83%.
 
În urma analizei situației operative a rezultat o creștere de 3,77% a infracțiunilor contra patrimoniului, față de anul anterior, infracțiunile de furt având ponderea cea mai mare în cadrul acestei categorii.
 
Totuși, infracțiunea de furt, per total, cunoaște o scădere cu 3,91% față de anul precedent.
 
În ceea ce priveşte activitatea de prevenire şi combatere a infracţionalităţii asociate violenţei în familie, în cursul anului 2021, au fost sesizate 1.434 de astfel de fapte, cele mai multe fiind infracţiuni de loviri sau alte violenţe.
 
În privinţa modalităţii de protejare a victimelor violenţei domestice, în cursul anului 2021, au fost emise 370 de ordine de protecţie provizorii, cu 155 mai multe față de anul anterior.
 
În privinţa activităților de prevenire și combatere a evaziunii fiscale, în anul 2021 au fost soluționate 223 de cauze penale.
 
În cadrul dosarelor penale aflate în instrumentare, a fost recuperat un prejudiciu de 4.634.240 de lei, din care 3.524.020 de lei prin măsuri asiguratorii, 1.099.750 de lei în cont bancar și 10.470 de lei în numerar.
 
Activitățile pe linie de investigații criminale, de urmărire, pe parcursul anului 2021, au condus la depistarea a 193 de persoane urmărite național și a 16 persoane date în urmărire internaţională.
 
Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor au înregistrat, în anul 2021, 18 dosare penale, dintre care 9 prin plângere și 9 din oficiu.
 
În anul 2021, polițiștii au constatat 541 de infracțiuni la regimul rutier. Totodată, au fost aplicate 19.487 de sancțiuni contravenționale, fiind reținute, în vederea suspendării, 2.872 de permise de conducere și 873 de certificate de înmatriculare retrase.
 
În ceea ce privește riscul rutier, în perioada de referință, în județul Constanța au fost înregistrate 1.063 (+281) de accidente de circulaţie, 141 (+32) dintre acestea fiind raportate ca accidente rutiere grave.
 
Din punctul de vedere al consecinţelor acestor accidente, indicatorii analizaţi au evidenţiat faptul că cele 141 de accidente rutiere grave s-au soldat cu decesul a 81 de persoane (+23).
 
Bilanț - Secție Regională de Poliție Transporturi Constanța
 
În urma activităților, au fost ridicate, în vederea confiscării, 1.344 kilograme de pește 6 kilograme de icre (dintre care 2 kilograme de icre negre), 284 de unelte de pescuit, 65 de ambarcațiuni și 37 de motoare de ambarcațiuni.
 
Referitor la criminalitatea contra patrimoniului, au fost constatate 145 de infracțiuni, fiind luate 25 de măsuri preventive și ridicate, în vederea indisponibilizării, 167 de corpuri relee căi ferate, 89 de carcase relee căiferate, 95 de kilograme de fire din cupru, provenit de la bobinele releelor, 22 de tone de combustibil și cereale, bunuri în valoare totală de 180.000 de lei.
 
De asemenea, au fost ridicate, în vederea confiscării, 184,34 mii de țigarete, 3 tone de produs petrolier, 13 autovehicule, 19 tone de cereale și 9,9 tone de materiale pirotehnice. În ceea ce privește activitatea de urmărire penală, la nivelul S.R.P.T. Constanța au fost înregistrate 655 de dosare penale, dintre care 46 de infracțiuni judiciare, 235 de infracțiuni economice și 207 de altă natură. În cursul anului 2021, au fost soluționate 1.366 de dosare penale.
 
Bilanț - Serviciul de Poliție Transporturi Maritime
 
Infracționalitatea sesizată în Porturile Maritime Constanța înregistrează o ușoară scădere de 2%.
 
Polițiștii au soluționat, în anul 2021, 521 de dosare penale, reprezentând o creștere de aproximativ 20% față de anul anterior.Infracționalitatea în domeniul economico-financiar a scăzut cu 0,7%, infracțiunile de furt au scăzut cu 8% și infracționalitatea de altă natură a scăzut cu 7%.
 
În ceea ce privește protejarea populației împotriva faptelor de punere în circulație a mărfurilor contrafăcute, în anul 2021, activitățile s-au materializat într-o creștere atât a constatării acestor genuri de fapte, cât și a soluționării dosarelor penale existente.
 
Polițiștii au desfăşurat activităţi complexe în 99 de dosare penale privind în principal infracțiuni de spălarea banilor și evaziune fiscală, dosare aflate în
urmărire proprie a procurorilor din cadrul Parchetelor.
 
În data de 19.10.2021, Biroul de Poliție Portuară CARGOSCAN, înființat în anul 2020 urmare a proiectului CARGOSCAN 2018, finanțat de către Comisia Europeană, prin programul HERCULE II al O.L.A.F., a devenit operațional odata cu obținerea din partea C.N.C.A.N. a autorizației pentru sistemul mobil de inspecție vehicule/containere marca Nuctech, model MT1213DE.
 
De la data operaționalizării și până la sfârșitul anului 2021, au fost efectuate 114 scanări și au fost identificate mărfuri susceptibile a fi contrafăcute, în valoare de aproximativ 75.000 de euro.

În acest sens, au fost întocmite 2 dosare penale în care se efectuează cercetări, sub aspectul săvârșii infracțiunii de punere în circulație de mărfuri contrafăcute, faptă prev. de art. 102 alin. 1 lit. b din Legea 84/1998. 

Bilațul poate fi citit integral accesând secțiunea Documente.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Sărbătoare la IPJ Constanța! Este ziua de naștere a chestorului Constantin-Adrian Glugă



 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii