Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:41 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce „clienţi“ au avut de la Constanţa La ÎCCJ s-au tras la sorţi completurile de judecători pe civil şi penal (document)

ro

16 Nov, 2015 00:00 1854 Marime text
La Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a avut loc, la sfârşitul săptămânii trecute, tragerea la sorţi pentru desemnarea membrilor completurilor de cinci judecători pentru anul 2016, potrivit luju.ro. Este vorba despre Completul de cinci Judecători P1 - Penal, Completul de cinci Judecători P2 - Penal, Completul de cinci Judecători C1 - Civil şi Completul de cinci Judecători C2 - Civil.
 
Ca şi în acest an, completurile de cinci judecători vor fi conduse de preşedintele ÎCCJ, Livia Stanciu, şi de cei doi vicepreşedinţi, Ionuţ Matei şi Cristina Tarcea.
 
Livia Stanciu este preşedinta Completului de 5 judecători P2 - Penal, Ionuţ Matei este preşedintele Completului de 5 judecători P1 - Penal, iar Cristina Tarcea va conduce ambele completuri de civil, Completul de 5 Judecători C1 - Civil şi Completul de 5 Judecători C2 - Civil.
 
În ceea ce priveşte cele două completuri de penal, din acestea vor face parte Rodica Aida PopaAna Maria DascăluSimona Cîrnaru şi Maricela Cobzariu, în completul condus de Ionuţ Matei, şi Iulian DragomirSimona NeniţăHoria Valentin Şelaru şi Ilie Aurel Gheorghe, în completul Liviei Stanciu.

Procese „grele“, judecate de Ionuţ Matei

Judecătorul Ionuţ Mihai Matei a făcut parte din completul de judecată care a închis definitiv dosarul denumit generic „Bani pentru şefi din Consiliul Judeţean Constanţa“, cauză în care Eugeniu Mija (afacerist din Bucureşti) a luat doi ani şi şase luni de închisoare. Judecat în acelaşi dosar, Lupşa Realini, cântăreţ al formaţiei Gaz pe Foc, fost partener de afaceri al social-democratului Miron Mitrea, fost ministru al Transporturilor, a fost condamnat la doi ani de închisoare. Nicolae Vasilescu, înalt funcţionar public, şef al Departamentului Legislativ al Camerei Deputaţilor, preşedinte al Casei Româno-Chineze şi deputat USL (Colegiul 2 Craiova), cel de-al treilea inculpat, a fost condamnat la doi ani de închisoare.
 
După cum arătam şi în ediţiile trecute, Matei a fost cercetat de Consiliul Superior al Magistraturii, conform jurnaliştilor din capitală, pe motiv că ar fi redus pedeapsa primită de celebrul Nuţu Cămătaru, pe numele lui adevărat, Ion Balint.
 
Judecătorul Ionuţ Mihai Matei a avut în atenţie, printre altele, cazul „Trofeul calităţii în construcţii“, în care acuzat era Adrian Năstase, fost premier PSD al României, o plângere înaintată de senatorul PDL Mircea Banias (judecat în dosarul Portul) împotriva deciziei procurorilor Anticorupţie de a-i prelungi interdicţia de a părăsi ţara, dar şi dosarul lui Gregorian Bivolaru etc.

Rodica Aida Popa l-a condamnat pe Ion Seimeneanu din Aliman

Magistratul Rodica Aida Popa, alături de judecătoarele Mariana Ghena şi Magdalena Iordache, l-a condamnat definitiv, în 2014, pe Ion Seimeneanu, din comuna Aliman, la 16 ani de detenţie. Bărbatul a fost cercetat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor deosebit de grav.

Magistratul Ana Maria Dascălu a avut mulţi clienţi la Constanţa

Ana Maria Dascălu a făcut parte din completul care a decis achitarea lui Gigi Becali în dosarul schimburilor de terenuri cu MApN, cauză în care patronul clubului de fotbal Steaua era acuzat de procurorii DNA de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată.
 
Dascălu a mai decis, în primă fază, condamnarea lui Eugeniu Mija (afacerist din Bucureşti) şi a lui Lupşa Realini (cântăreţ al formaţiei Gaz pe Foc, fost partener de afaceri al social-democratului Miron Mitrea, fost ministru al Transporturilor), precum şi achitarea lui Nicolae Vasilescu (înalt funcţionar public, şef al Departamentului Legislativ al Camerei Deputaţilor, preşedinte al Casei Româno-Chineze şi deputat USL (Colegiul 2 Craiova).
 
Judecătoarea Ana Maria Dascălu a mai „luat parte“ la condamnarea preotului Ion Adrian Alexandrescu, trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Constanţa pentru că ar fi cerut bani de la unele persoane ce urmau să fie despăgubite de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor.
 
Dascălu a mai decis menţinerea în arest a Veronicăi Cîrstoiu, fost magistrat al Curţii de Apel Bucureşti, judecat la Constanţa pentru fapte de corupţie, dar şi a lui Stan Mustaţă, fost judecător al Curţii de Apel Bucureşti.
 
Procurorii DNA Constanţa au cerut, în 2014, judecătoarei Ana Maria Dascălu arestarea preventivă a avocatului Sorin Calaigii, din Baroul Constanţa, cercetat pentru trafic de influenţă.
 
Magistratul Ana Maria Dascălu a dat undă verde Curţii de Apel Bucureşti să-l judece pe Răducu Valentin Preda, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor, ex-consilier al fostului primar al Constanţei, Radu Ştefan Mazăre.

Maricela Cobzariu judecă, printre altele, şi dosarul în care este implicat Avraham Morgenstern

Maricela Cobzariu, alături de Sofica Dumitraşcu şi Lucian Macavei, a menţinut decizia judecătorilor de la Curtea de Apel Constanţa de a-l condamna, în 2014, pe Cosmin Ivan, agent de poliţie în cadrul Poliţiei municipiului Tulcea - Biroul de Ordine Publică, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de influenţă în formă continuată şi înşelăciune, la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare.
 
Constănţeanul Costel Stoian, acuzat că ar fi tăiat, în mod intenţionat, pe data de 22 octombrie 2011, coarda unui alpinist utilitar, acesta din urmă prăbuşindu-se de la etajul trei, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare de Sofica Dumitraşcu, Maricela Cobzariu şi Lucian Macavei.
 
Maricela Cobzariu şi cei doi judecători au fost învestiţi cu soluţionarea cauzei în dosarul în care Ilie Rachieru, fost director al Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Constanţa, ar fi săvârşit fapte de corupţie.
 
Judecătorii Maricela Cobzariu şi Aurel Gheorghe Ilie îl au „client“ pe Avraham Morgenstern, cercetat în Dosarul Campusului Social „Henri Coandă“.

În faţa judecătorului Ilie Iulian Dragomir s-au aflat mai mulţi inculpaţi de la Constanţa

În ultima perioadă, în faţa judecătorului Ilie Iulian Dragomir s-a aflat Stan Mustaţă, fostul şef al Secţiei I penale de la Curtea de Apel Bucureşti, unul dintre foştii magistraţi care au judecat Dosarul Retrocedărilor din Constanţa. De asemenea, Ilie Iulian Drăgan i-a mai judecat pe Valentin ŞoldanCristian Ionuţ Ene şi Cristian Penescu, poliţişti de frontieră din cadrul Grupului de Nave Mangalia - Garda de Coastă, Dumitru Iulian MaximAndrei Bogdan Călugăru şi Florentin Grasu, poliţişti ai Serviciului Rutier Constanţa, Iulian Mirel ConstantinMarian Vasilică Anton şi Claudiu Marian Crivăţ, trei lucrători ai Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Constanţa, Dragoş Emil PetcuBogdan Mircea Teodorescu şi Vlad Ştefan Zaharia, lucrători ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa.

Numele Simonei Neniţă se leagă de câteva dintre dosarele lui Mazăre, Constantinescu şi Strutinsky

Numele Simonei Neniţă se leagă, în presa constănţeană, de Dosarul Portul. Astfel, magistratul a fost preşedintele primului complet de judecată care a decis împotriva menţinerii în arest a suspecţilor din dosarul de rambursare ilegală de TVA. Mai precis, Simona Neniţă a fost preşedintele Completului 5 al Secţiei penale a ÎCCJ, instanţă care, la începutul lunii octombrie 2011, a respins propunerea procurorilor Anticorupţie de prelungire a mandatelor de arestare preventivă a unor acuzaţi precum fostul director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul CN APMC, Eugen Bogatu, fostul şef al vămilor constănţene, Sunai Cadîr, afaceristul Cătălin Aurelian Pilcă, dar şi alte persoane cu funcţii înalte nu numai în sistemul vamal, ci şi în mediul portuar.
 
Totodată, Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al Constanţei, a fost în atenţia judecătoarei Simona Neniţă, în luna aprilie a acestui an, atunci când a formulat o contestaţie împotriva unor măsuri asigurătorii dispuse de procurorii DNA.
 
Numele judecătoarei Simona Neniţă se leagă şi de dosarul instrumentat de Andrei Bodean, procuror al DNA Constanţa, cauză în care a dispus trimiterea în judecată a 19 inculpaţi (persoane fizice şi juridice) deferiţi Justiţiei în legătură cu un presupus prejudiciu de peste 30 de milioane de lei în dauna Consiliului Judeţean Constanţa şi de peste un milion de lei în dauna statului român. Printre inculpaţii cauzei se află Nicuşor Daniel Constantinescu.
 
Judecătoarea Simona Neniţă este cea care i-a respins, în luna iunie, ca nefondată, cererea de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura preventivă a arestului la domiciliu sau cu măsura preventivă a controlului judiciar lui Sorin Gabriel Strutinsky, cercetat alături de Radu Ștefan Mazăre.

Valentin Horia Şelaru a deschis, printre altele, dosarul lucrătorilor de la BCCO Constanţa

Valentin Horia Şelaru a deschis dosarul lui Cristian Cioacă, dar şi pe cel al lucrătorilor Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Constanţa cercetaţi şi trimişi în judecată de procurorii Parchetului General al României după ce ar fi bătut, ameninţat şi lipsit de libertate un investigator sub acoperire.
 
Şelaru a deschis şi dosarul comisarului-şef Ionel Cazacu, fostul şef al Biroului Urmăriri din cadrul Serviciului Investigaţii Criminale al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, suspectat de dare de mită, în forma autoratului, respectiv a complicităţii la infracţiunea de dare de mită.
 
Şelaru a făcut parte din completul de judecată care a dispus achitarea definitivă a unor poliţişti de la Secţia Regională de Poliţie Transporturi Constanţa, acuzaţi de furt calificat.
 
Valentin Horia Şelaru a hotărât, în vara lui 2014, menţinerea în arest a Veronicăi Cîrstoiu (în prezent liberă), fost judecător al Curţii de Apel Bucureşti. Femeia este judecată la Curtea de Apel Constanţa pentru luare de mită, trafic de influenţă, complicitate la trafic de influenţă, instigare la spălare a banilor, comisă în legătură directă cu infracţiunea de luare de mită, înşelăciune în formă continuată (65 de acte materiale), două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (65 de acte materiale).
 
Mai departe, Şelaru a făcut parte şi din completul care a închis dosarul celor trei poliţişti ai Serviciului Rutier Constanţa: Dumitru Iulian MaximAndrei Bogdan Călugăru şi Florentin Grasu. Tot Şelaru a „tranşat“ şi procesul poliţiştilor de frontieră din cadrul Grupului de Nave Mangalia - Garda de Coastă (Valentin ŞoldanCristian Ionuţ Ene şi Cristian Penescu), trimişi în judecată pentru fapte de corupţie.

Ilie Aurel Gheorghe l-a menţinut sub control judiciar pe Morgenstern

Judecătorul Ilie Aurel Gheorghe este cel care a decis menţinerea în arest a afaceristului Dinel Staicu, fostul proprietar al echipei de fotbal FC Universitatea Craiova, judecat şi condamnat la Constanţa.
 
Mai mult decât atât, magistratul l-a menţinut sub control judiciar pe afaceristul israelian Avraham Morgenstern, cercetat pentru dare de mită, de procurorul Dana Ana, din DNA, în Dosarul Campusului Social „Henri Coandă“. În această cauză este anchetat şi Radu Ştefan Mazăre, pentru luare de mită şi fals în declaraţii, dar şi Alexandru Mazăre, pentru complicitate la luare de mită şi fals în declaraţii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii