Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:28 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CARACATITA MIRALEN IA PROPORTII

ro

06 May, 2003 00:00 3760 Marime text

In urma extinderii cercetarilor in cazul SC "Miralen" Constanta s-a descopeit o alta afacere de miliarde * In septembrie 2000, SC "Lore" SRL Constanta a livrat aproximativ 1.700 tone de motorina, in valoare totala de peste 15 miliarde de lei, catre "Miralen", folosindu-se de facturi falsificate * Patronul, Teodor Laurentiu Stancuta este vinovat de savarsirea infractiunilor de fals intelectual, fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals, fals in declaratii, folosirea creditului societatii in interes personal sau in interesul altei persoane si operatii nereale in documente contabile oficiale sau in alte documente legale, in scopul sustragerii de la plata obligatiilor fiscale catre bugetul statului * Stancuta nu este arestat, deoarece, pe 1 martie, a fost victima unui grav accident rutier * Acesta ne-a declarat ca se considera victima unei inscenari

Teodor Laurentiu Stancuta, in varsta de 34 de ani, este administratorul SC "Lore" SRL din Constanta, iar tranzactiile comerciale ale acestei societati au fost controlate in urma cercetarilor penale, ca urmare a verificarilor situatiei furnizorilor de produse petroliere ai SC "Miralen" Constanta. Astfel, in urma acestor verificari, reprezentantii legii au descoperit mai multe nereguli in cadrul societatii si, mai mult, au depistat ca insusi patronul firmei comisese mai multe infractiuni. Ajuns fata in fata cu anchetatorii, Stancuta a declarat ca, in perioada 1997-2001, nu a avut activitate, desi politistii descoperisera printre documentele contabile privind furnizorii SC "Miralen" mai multe facturi fiscale ce faceau dovada ca SC "Lore" SRL Constanta a livrat aproximativ 1.700 tone de motorina, in valoare totala de peste 15 miliarde de lei, catre "Miralen", in luna septembrie 2000. Referitor la aceste tranzactii, Stancuta a declarat ca, in anul 2001, a fost contactat telefonic de o persoana care i-a propus sa participe la vanzarea unor cantitati de motorina. Deoarece a fost de acord cu astfel de afaceri, dupa aceasta discutie, barbatul s-a deplasat la hotelul "Aro Palace" din Brasov, unde s-au perfectat actele de livrare a motorinei.

Cusut cu ata alba

Conform declaratiei date in fata anchetatorilor de catre Stancuta, firma care a livrat motorina catre SC "Lore" SRL este SC "Shatha" SRL din Bucuresti. De asemenea, acesta a mai spus ca facturile prin care a achizitionat motorina, precum si cele prin care a livrat produsul catre "Miralen" au fost completate de un oarecare "Nelu", a carui identitate nu a putut fi stabilita de catre politisti. Deoarece totul parea "cusut cu ata alba", politistii au continuat investigatiile pe cont propriu si au descoperit ca tranzactiile efectuate catre "Miralen" de patronul Stancuta nu sunt singurele, ei descoperind ca acesta a mai facut afaceri si cu reprezentantii SC "Ramoil" SRL din Brasov, carora le-a livrat 1261 de tone de motorina in valoare de circa 12 miliarde de lei. Luat la intrebari cu privire la platile efectuate de cele doua societati carora le-a vandut motorina, Stancuta a spus ca din suma totala de aproximativ 12 miliarde lei pe care a incasat-o, asa cum s-ar fi inteles cu acel "Nelu", in contul firmei sale nu au ramas decat 1,95 miliarde lei, suma pe care, ulterior, i-ar fi dat-o tot lui "Nelu". In urma cercetarilor efectuate s-a stabilit ca, pentru a-i fi eliberati banii din banca, barbatul a prezentat documente din care rezulta ca a achizitionat fier vechi, desi in statutul societatii nu figureaza astfel de activitati. Totodata, spre surprinderea politistilor, acesta nu a putut sa dea nici un fel de indicii cu privire la acest "Nelu" cu care facuse atatea afaceri, motiv pentru care anchetatorii si-au dat seama ca este vorba despre o inselatorie, iar banii au fost utilizati in scopuri personale de catre Stancuta.

Poveste de adormit copiii

In alta ordine de idei, politistii au vrut sa verifice legalitatea tranzactiilor comerciale, precum si inregistrarea acestora in evidentele contabile ale SC "Lore" SRL, motiv pentru care i-au solicitat patronului sa prezinte documentele contabile ale societatii comerciale. Numai ca si aici au avut parte de o surpriza deoarece Stancuta a inventat rapid o poveste prin care le spunea reprezentantilor legii ca a vrut sa cesioneze societatea al carei patron este si astfel a fost contactat de un anume Constantin Zamfir care s-a oferit sa-i cumpere firma. Numai ca, obisnuiti de-acum cu inventiile patronului Stancuta, anchetatorii au descoperit ca, in fapt, acesta se folosise de acte false prin care, chipurile, firma sa fusese cumparata de Constantin Zamfir. In schimb, posesorul acestor date de identitate a declarat ca nici macar nu-l cunoaste pe Stancuta si nu are nici o legatura cu SC "Lore" SRL, lucru stabilit si de catre procurori. Mai mult, acestia au stabilit ca toate aceste manevre ale lui Stancuta au reprezentat o modalitate de a disimula activitati ilicite pe care le-a efectuat prin intermediul SC "Lore" SRL si au dispus trimiterea in judecata a acestuia. Conform procurorilor, Teodor Laurentiu Stancuta este vinovat de savarsirea infractiunilor de fals intelectual, fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals, fals in declaratii, folosirea creditului societatii in interes personal sau in interesul altei persoane si operatii nereale in documente contabile oficiale sau in alte documente legale, in scopul sustragerii de la plata obligatiilor fiscale catre bugetul statului. Dosarul a fost trimis la Judecatoria Constanta, dar deoarece Teodor Laurentiu Stancuta a suferit un grav accident de circulatie, el va fi judecat in stare de libertate. In alta ordine de idei, barbatul a mai fost condamnat pentru viol, in anul 1990, la cinci ani de inchisoare, actualmente fiind reabilitat judecatoreste. Contactat de reporterii ZIUA, Teodor Laurentiu Stancuta ne-a declarat ca nu se simte vinovat, considerandu-se victima unei inscenari. "Regret ca m-am lasat antrenat in aceasta afacere. Imi este frica pentru familia mea", a mai afirmat Stancuta.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii