Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:30 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Caracatita manastireasca

ro

19 Jul, 2003 00:00 2507 Marime text

Expansiunea lacasului monahal de la Techirghiol naste proteste

Traian Voicu, din localitate, a actionat in instanta Consiliul local pentru ca a hotarat vanzarea catre manastire, fara licitatie, a o mie de metri de teren * Voicu spune ca manastirea a acaparat, in ultimii ani, mai multe terenuri si imobile din statiune si se teme ca va ocupa tot centrul * Si alti cetateni din Techirghiol sunt ingrijorati ca domeniul manastirii va ajunge pana la plaja * Primarul Ion Nicolae recunoaste ca s-a luat o decizie pripita, dar declara ca a fost puternic influentat * Traian Voicu a decis sa intre in greva foamei, incepand de luni * Maica Stareta a manastirii a refuzat sa discute cu noi

Un cetatean din Techirghiol reclama faptul ca Manastirea "Sfanta Maria" intentioneaza sa acapareze intreaga statiune. Traian Voicu este intreprinzator particular si are un chiosc pe terenul pe care urmeaza sa il primeasca in curand manastirea. Voicu declara, insa, ca nu acesta este motivul nemultumirii sale, ci o problema de principiu, cu care nu poate fi de acord: terenurile si cladirile pe care manastirea le-a obtinut in ultimii ani, in diverse moduri, hotarari de Guvern si hotarari ale Consiliului local. Traian Voicu spune ca locuitorii din Techirghiol se tem ca manastirea o sa doreasca din ce in ce mai mult teren, incercand sa se extinda pana la plaja, blocand in acest fel esplanada de pe malul lacului.

Liderul va intra in greva foamei

Revolta lui Voicu pleaca de la Hotararea 101230/2003 a Consiliului Local Techirghiol, care a aprobat vanzarea catre manastire a unei suprafete de 1.000 metri patrati, pentru construirea unei biserici. El contesta decizia Consiliului local, considerand-o ilegala, pentru ca vanzarea s-a facut fara licitatie. Intr-un memoriu pe care l-a trimis redactiei noastre, Traian acuza vehement manastirea, vorbind despre o "invadare a centrului orasului". "La inceput, ne-au luat cinematograful. Apoi, ca o caracatita, manastirea ne-a cotropit centrul orasului, demoland cladirile. Am avut incredere in alesii nostri, doar-doar expansiunea va fi oprita. Acum, alesii nostri au vandut manastririi centrul orasului". Materialul continua demonstrand ca aceasta hotarare ii afecteaza pe toti locuitorii Techirghiolului, pentru ca manastirea nu aduce un profit real bugetului de stat, aceasta functionand ca organizatie non-profit, fara sa plateasca impozite si nici un fel de taxe, iar orasul se va transforma din statiune de renume mondial intr-un "sat manastiresc", turismul si activitatile comerciale fiind blocate. Pe de alta parte, Traian Voicu acuza manastirea, spunand ca activitatile de turism care se desfasoara acolo nu au nimic in comun cu religia crestin-ortodoxa. Trebuie mentionat aici ca la Manastirea Techirghiol, care se subordoneaza direct Patriarhiei Ortodoxe Romane, functioneaza un hotel pentru preotii care doresc sa vina in concediu la mare, dar si pentru turisti obisnuiti. Preturile sunt in schimb la fel de mari ca si pe statiunile de pe litoral, cu diferenta ca aici nu se platesc taxe si impozite nici catre stat si nici catre bugetul local. Ca investitor in localitatea - inca - turistica Techirghiol, Traian considera ca acest lucru inseamna concurenta neloiala, pentru ca manastirea nu plateste taxele pe sumele incasate din aceste activitati, permitandu-si astfel sa jongleze cu preturile. Traian a devenit liderul protestatarilor din Techirghiol si a strans o lista de 500 de semnaturi ale persoanelor ce se opun hotararii Consiliului local. Mai mult, el a actionat in judecata Consiliul, in dosarul 141 C.A./2003 si spera sa castige, considerand ca are dreptatea de partea lui. Traian este atat de pornit incat a decis sa intre in greva foamei incepand de luni, in fata manastirii, in semn de protest.

Primarul a fost impotriva

Primarul Ion Nicolae e si el nemultumit de aceasta hotarare a Consiliului local: "Eu cred ca ne-am grabit cu aceasta hotarare. La inceput nu am vrut sa initiez proiectul de hotarare, dar mi s-a sugerat insistent ca trebuie sa-l initiez, pentru ca membrii consiliului s-ar putea sa aiba alta opinie decat mine". Primarul a fost nevoit sa accepte discutarea in consiliu a acestui proiect care, in cele din urma, a fost aprobat. Ion Nicolae este nemultumit de acest lucru, temandu-se ca, intr-adevar, manastirea doreste sa se extinda pana la mare, acaparand in acest fel ca o caracatita centrul orasului. El ne-a declarat ca intelege nevoia manastirii de a construi o biserica noua, pentru ca lacasul de cult existent este foarte mic si trebuie protejat in mod deosebit, fiind declarat monument istoric aflat in patrimoniul UNESCO. El nu este insa de acord cu pretentiile din ce in ce mai mari ale manastirii, deoarece a mai acordat odata un teren pentru un proiect initial al bisericii, dar ulterior pretentiile au crescut si Maica Stareta a venit cu un al doilea proiect, pentru o biserica mult mai mare, care se extindea pana pe trotuarul strazii de pe faleza lacului cu vreo trei metri.Am incercat sa stam de vorba si cu Maica Stareta a Manastirii Techirghiol, dar o calugarita care se ocupa de staretie ne-a spus ca aceasta nu ne poate primi, intrucat a fost chemata de Patriarh, aflat in vizita la manastire. Dorind sa sondam opinia publica in legatura cu aceasta situatie inedita, am aflat ca, intr-adevar, locuitorii Techirghiolului sunt ingrijorati de perspectiva intinderii domeniilor manastirii, fiind in totalitate de acord cu initiativa lui Traian Voicu. De aceea, dupa toate probabilitatile, saptamana viitoare ar putea debuta cu miscari de protest de amploare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii