Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:14 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Administrator de firmă condamnat la închisoare Curtea Supremă a admis recursul formulat de DNA Constanţa într-un dosar cu prejudiciu de milioane de euro

ro

14 Jun, 2013 00:00 1316 Marime text
Dosarul în care Maria Simineanu, administrator al societăţii comerciale Plantago Media, trimisă în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi condamnată de Tribunalul Constanţa pentru un presupus prejudiciu de peste 2,5 milioane de euro, rămâne la Curtea de Apel Constanţa. Decizia a fost luată de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României, deşi Curtea de Apel a decis ca dosarul să fie trimis pentru rejudecare la Judecătoria Medgidia.

Potrivit DNA, în cursul anilor 2001 - 2004, „inculpata Simineanu Maria, administrator al SC Plantago Media SRL Medgidia, a înregistrat în actele contabile ale firmei sale atât cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale, cât şi operaţiuni fictive (achiziţii de cereale sau servicii de transport mărfuri), în scopul de a nu plăti sau de a diminua impozitul şi taxa pe valoarea adăugată”. „În concret”, continuă anchetatorii, „societatea a înregistrat în evidenţa contabilă cheltuieli cu marfa şi servicii de transport cu marfa pe bază de facturi fiscale emise de pretinse societăţi comerciale, care fie nu sunt înregistrate sau sunt radiate din registrului comerţului, fie se aflau în procedura de lichidare şi/sau dizolvare, fie nu sunt înregistrate la organul fiscal ca plătitoare de taxă pe valoarea adăugată”. Conform procurorilor, în această modalitate, femeia ar fi creat în dauna bugetului de stat un prejudiciu în valoare totală de 8.077.727 lei (echivalentul a 2.610.575 euro), reprezentând impozit pe profit, impozit pe veniturile microîntreprinderilor şi TVA.

Prima instanţă, Tribunalul Constanţa, a condamnat-o pe Simineanu la pedeapsa de 1,8 ani de închisoare pentru evaziune fiscală în formă continuată, dispunând suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei. Tribunalul a admis în parte acţiunea civilă, obligând-o pe Maria Simineanu la plata către partea civilă Statul Român prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală Bucureşti a sumei de 8.077.727 lei, echivalentul a 2.610.575 euro, reprezentând impozit pe profit, TVA şi impozit pe veniturile microîntreprinderilor. Decizia Tribunalului nu a fost definitivă, motiv pentru care sentinţa a fost atacată la Curtea de Apel Constanţă, instanţă care, la data de 29 septembrie 2012 a hotărât rejudecarea cauzei de către „instanţa competentă, Judecătoria Medgidia”. Procurorii DNA au atacat cu recurs decizia mai sus precizată la Înalta Curte de Casaţie, ieri judecătorii din capitală stabilind, printr-o hotărâre definitivă, ca dosarul fie judecat în continuare de magistraţii Curţii de Apel Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii