Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:38 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Achitat pentru trafic de influenta si santaj

ro

20 Mar, 2008 00:00 783 Marime text

Un barbat trimis in judecata pentru trafic de influenta si santaj acum mai bine de doi ani a fost gasit nevinovat pentru ambele infractiuni de catre judecatorii care au administrat cazul. Este vorba despre Gheorghe Sandu, din localitatea Mihail Kogalniceanu, fost sef de paza la Petromar Constanta.

Potrivit procurorului din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta care a intocmit rechizitoriul, barbatul le-ar fi pretins diverse sume de bani angajatilor sai. Destinatia banilor ar fi fost promovarea unui examen obligatoriu pentru functia de agent de paza, acestia urmand sa fie inmanati membrilor comisiei de examinare. Conform plangerilor penale depuse la dosar de partile vatamate, in momentul in care acestia au refuzat sa dea banii, Sandu ar fi trecut la amenintari si ar fi vrut sa obtina concedierea lor, incercand sa induplece conducerea societatii sa-i dea afara pentru diferite abateri nereale.

Faptele din rechizitoriu, infirmate de judecatori

Numai ca, la randul lui, Gheorghe Sandu sustine ca faptele nu au stat deloc asa. Din punctul sau de vedere, povestea sta in felul urmator: de-a lungul timpului, a sesizat mai multe nereguli in indeplinirea atributiilor de serviciu la subalternii sai. Pentru ca a pus in miscare procedura de sanctionare a acestora, oamenii au stabilit un plan aproape diabolic si au formulat plangeri penale impotriva lui, denuntand fapte ilicite, care nu s-au petrecut niciodata. Conform actului de inculpare, in februarie - martie 2005, agentii de paza de la Petromar ar fi urmat cursurile de calificare profesionala, care s-ar fi finalizat cu un examen pentru obtinerea certificatului de absolvire si a atestatului pentru executarea activitatilor de paza. Lucian Olteanu, una dintre partile vatamate, a sustinut ca, inainte de inceperea cursurilor cu o luna, Sandu i-ar fi cerut sa stranga cate 40 - 50 de lei de la fiecare coleg, pe care apoi sa-i dea lui, iar el sa ii dea comisiei de examinare. Olteanu a afirmat ca, in momentul in care a refuzat sa faca asta, Gheorghe Sandu i-a zis clar ca cine nu da bani, nu promoveaza. In plus, in rechizitoriu se retine faptul ca, dupa terminarea examenului, Sandu i-ar fi chemat pe doi dintre concurenti si le-ar fi precizat ca doar datorita interventiei sale pe langa seful comisiei au reusit toti participantii sa promoveze. Totusi, Olteanu a declarat ca l-a anuntat pe seful de paza ca actiunea sa de a pretinde sume de bani nu a fost urmata de acceptarea persoanelor care au participat la concurs si ca acestia ar detine inregistrari audio cu discutiile ce vizau aceasta tema. Denuntatorii au pretins ca, aproape imediat dupa ce a aflat despre inregistrari, Sandu ar fi inceput sa-i ameninte cu pierderea locurilor de munca. Ulterior, acesta ar fi sesizat comisia de disciplina a Petromar si a invocat diverse motive pentru a determina concedierea paznicilor. Cu toate acestea, comisia de disciplina a constatat ca angajatii nu ar fi comis nicio greseala. Rezultatul comisiei l-a impins pe Gheorghe Sandu sa formuleze plangere penala impotriva celor opt angajati, acuzandu-i de insulta, calomnie si denuntare calomnioasa. In toate cele opt cazuri s-a dispus neinceperea urmaririi penale fata de persoanele reclamate. Prin solutia data in dosar de judecatorii Tribunalului Constanta, pare sa se confirme varianta lui Gheorghe Sandu, care a pretins pe tot parcursul celor trei ani de judecata ca rechizitoriul este prost intocmit si ca este nevinovat. Sentinta Tribunalului poate fi atacata in apel, la Curtea de Apel.

Scris de: {autor}Cecilia ZAREA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii