Unde poate duce un conflict, la poliție, instanță sau chiar închisoare! Cum te mai înțelegi cu vecinii tăi?
Unde poate duce un conflict, la poliție, instanță sau chiar închisoare! Cum te mai înțelegi cu vecinii tăi?
25 Sep, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
1044
Marime text
Un caz de la noi din județ mi-a atras atenția, cu doi vecini care s-au angrenat într-un conflict, ca mai apoi să escaladeze de la o mașină avariată până la amenințări, pumni, mușcături, poliție și camere de supraveghere sparte.
Nu este de datoria mea să arbitrez acel scandal, dar mi-a produs un declic - cred că nu există om din România care să nu fi avut măcar o discuție în contradictoriu cu vreun vecin. Și nu contează motivul neapărat.
Scânteia poate fi aprinsă din orice - de la un loc de parcare, ori de la o mică tamponare sau de la chestiuni ce țin de un raționament limitat și, poate, invidie.
Avându-l aproape de spațiul în care trăim, avem senzația că putem ridica tonul în fața vreunui vecin mai recalcitrant, ignorând total faptul că putem apela la autorități, atunci când argumentele se termină în ambele tabere.
De aici apare, probabil, și tentația de a apela la forță, atunci când primim amenințări sau poate chiar vreo lovitură. Astfel, se ajunge la dosar penal și la un lung șir de înfățișări în instanță, pentru ca la final, cel care a provocat scandalul să-și recunoască faptele și să scape cu o pedeapsă ușoară.
Care mai este câștigul?
Locul de parcare tot acolo rămâne, cu aceleași pagube rămâi, până să se constate dacă vecinul este vinovat sau nu, iar de învățat ceva din această poveste, dacă s-a ajuns în acest punct, slabe șanse. Pe scurt, nu vei rezolva mare lucru.
Ce este de făcut atunci când vreun vecin te somează să-ți muți mașina de pe un loc pe care acesta îl ocupă abuziv?
Este foarte simplu. Ceri dovada că acel loc îi aparține. În caz că devine recalcitrant, în loc să te cerți, poți să chemi Poliția Locală.
Ce este de făcut dacă-ți găsești mașina lovită în parcare și ai indicii clare că vreun vecin a produs tamponarea?
Îi aduci la cunoștință că ți-a lovit mașina. Dacă nu recunoaște sau refuză să te despăgubească, depui declarație la poliție, însoțită de poze și toate dovezile pe care le ai în acest sens. Și se va soluționa. Garantat!
Ce faci dacă cineva ți-a vandalizat mașina?
Am același sfat – cheamă poliția. Cât mai repede posibil, pentru că așa rămân urmele proaspete pe mașină, iar făptașul va putea fi găsit mai ușor. De altfel, nu strică să inspectezi vizual autoturismul, de fiecare dată, înainte să te urci la volan.
Cum reacționezi atunci când primești amenințări
Aici intervine arta conversației, care poate să aplaneze conflictul. În caz contrar, o replică nepotrivită poate doar să agraveze situația și să se ajungă la pumni, bâte fluturate în aer (în cel mai bun caz) sau obiecte tăietoare-înțepătoare proiectate în diverse părți ale corpului (cazuri grave).
Așadar, primul lucru pe care să-l faci este să asculți cu atenție tot ce ți se reproșează. Lasă mândria deoparte, iar dacă omul are dreptate, nu ezita să recunoști și să-ți prezinți scuzele. Dacă nu are dreptate, din nou, lasă mândria deoparte, prezintă-i argumente valide și nu te abate de la subiect.
Dacă situația escaladează, cheamă poliția, fără alte explicații. Dar este foarte important de precizat următorul aspect - sub nicio formă, nu îl provoca, pentru ca mai apoi să chemi poliția, pentru că situația se poate întoarce împotriva ta.
Dacă măcar sfaturile acestea ar fi puse în aplicare, probabil că nu ar mai fi pe rolul instanțelor atâtea dosare penale cu obiectul „loviri și alte violențe”. Și avantajele ar mai fi că nouă nu ne mai dați de scris pe tema asta, scăpați și cu bunurile neatinse și cu onoarea nepătată!
Pe scurt, diplomația poate fi folosită în avantajul tuturor – folosiți-o cu încredere!
Citește și:
Râdem noi, dar nu este râsul nostru Băutura încetinește reflexele, dar stimulează încrederea de sine la volan
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii