Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:33 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Slugile UE sau sclavii propriei ţări?

ro

20 Oct, 2012 02:35 1895 Marime text
Camelia-Balan.jpg„Suntem slugile Europei" aşa a declarat miercuri la grandiosul miting USL-ist, Crin Antonescu, deşi mai degrabă părem a fi sclavii propriei ţări care se scufundă cu totul în corupţie. Iar cei ce acuză şi fac trimitere la slugărnicie sunt şi ei parte a unui sistem corupt pe care în loc să-l elimine, îl întreţin. Sub ochii indulgenţi ai conducătorilor se produc zeci de fraude (s-a ajuns până la a se promova şpaga în contractele de la drumuri, iar străinilor le este aproape imposibil să investească la noi întrucât comisioanele solicitate de baronii locali întrec orice imaginaţie). Şi până acum nu am constatat că USL are în intenţie să pună capăt sistemului mafiot, ba din contră am auzit că premierul şi-a luat consilier un specialist în mafia italiană...

„Noi, cei care vom conduce România, vom fi partenerii, şi nu slugile instituţiilor europene", a afirmat miercuri la mitingul USL, Crin Antonescu. Dar cum putem fi partenerii UE când nu suntem în stare să punem capăt corupţiei autohtone. Din cauza neregulilor descoperite în rebegitul sistem autohton, Comisia Europeană a întrerupt de la 1 iulie plăţile în cazul a patru programe operaţionale ce vizează domeniile transport, mediu, regional şi creşterea competitivităţii. Finanţările pe POSDRU, sistate în prima parte a anului şi reluate temporar în vară sunt pe cale de a ne părăsi şi aceasta pentru că programul european a intrat în procedură de presuspendare în luna august. Iar ameninţarea la adresa României persistă. În urmă cu o săptămână preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, i-a transmis premierului Victor Ponta că planul Guvernului de îmbunătăţire a absorbţiei fondurilor UE vine doar cu soluţii pe termen scurt, condiţionând reluarea plăţilor în cadrul programelor europene de rezolvarea problemelor legate inclusiv de fraude.

Ca să devenim partenerii UE trebuie să eliminăm corupţia, până atunci vom rămâne sclavii propriilor neputinţe. Trist este că am dorit să fim parte a UE şi anual contribuim cu sume colosale la bugetul structurii europene, dar nu suntem în stare să profităm de avantajele oferite de Uniune. O statistică arată că în intervalul 2007-2013, UE a alocat României fonduri rambursabile în cuantum de 27,52 milioane euro, iar ţara noastră a accesat doar 7,8 miliarde euro. Suma atrasă de ţara noastră este mai mică decât contribuţia României la bugetul UE, în perioada 2007-2013, care este în cuantum de 7,9 miliarde euro. Aceste cifre spun totul şi cu aceste cifre se poate măsura nivelul corupţiei prezente în România. Conducătorii se feresc să atragă fonduri europene pentru că pe acestea nu le pot manipula samavolnic aşa cum se întâmplă cu banii statului, ai contribuabililor, care ajung cu dedicaţie în firmele politicienilor şi a acoliţilor lor, fiind furate prin intermediul unor lucrări ale căror costuri sunt cu mult supraevaluate. Iar atunci când în sfârşit conducătorii îşi propun să acceseze bani europeni, ei se comportă cu aceştia la fel ca şi cu fondurile autohtone şi aşa apar problemele legate de fraudă invocate de europenii care au sistat deja o parte din plăţile care ne revin, dar pe care, din păcate, nu am dovedit că le şi merităm.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii