Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:08 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Sportivi plictisiţi şi sportivi bucuroşi. Din ce se hrănesc victoriile lui Horia Tecău

ro

21 Sep, 2017 00:00 2764 Marime text
Cu ocazia meciului de Cupa Davis dintre Austria şi România, am primit un nou răspuns la întrebarea „pe ce şi-a clădit Horia Tecău succesul său deosebit din tenis, din ce se hrănesc victoriile sale de poveste şi cariera sa prodigioasă?“. 
 
La Wels, în Austria, România a întâlnit ţara gazdă în primul tur al play-off-ului pentru menţinerea în Grupa I, zona Europa/Africa a Cupei Davis. În condiţiile în care jucători consacraţi precum Florin Mergea, Marius Copil şi Adrian Ungur au lipsit, căpitanul-nejucător Andrei Pavel a convocat pentru această întâlnire, pe lângă Horia Tecău, tenismeni tineri şi fără experienţă la acest nivel: Dragoş Dima (25 de ani, locul 568 ATP la simplu la data convocării), Nicolae Frunză (19 ani, 590 ATP), Bogdan Borza (20 de ani, 811 ATP), iar cu lotul României a făcut deplasarea în Austria şi Filip Cristian Jianu, de nici 16 ani!
 
Cotată cu prima şansă la obţinerea victoriei, Austria şi-a respectat acest statut, impunându-se cu 4-1. Singurul punct al echipei României a venit la dublu, unde Horia Tecău şi Nicolae Frunză i-au învins, la 2-0 pentru Austria scor general, cu 7-6, 6-2, 6-7, 6-3, pe Dominic Thiem (7 ATP) şi Philipp Oswald (71 ATP), scorul devenind 2-1. La declaraţiile de după meci, mi-a atras atenţia bucuria debordantă a lui Horia Tecău pentru faptul că mult mai tânărul său coleg a debutat cu un succes în Cupa Davis. În totală contradicţie, spre exemplu, cu ce văzusem, anterior, într-un meci de fotbal, la un jucător ultra-cunoscut, căruia mai multe absenţe importante din echipa sa şi nereuşitele-i din acea partidă i-au luat cu totul cheful de fotbal, iar expresia feţei sale, plictisite din cale afară, spunea totul.
 
La 32 de ani şi după atâtea victorii şi turnee câştigate în circuitul profesionist, cu trei trofee de Mare Şlem în palmares (în 2015 la Wimbledon, în 2017 la US Open - la dublu masculin; în 2012 la Australian Open - la dublu mixt), câştigător al Turneului Campionilor (2015), cu alte trei finale consecutive disputate la Wimbledon (2010 - 2012), cu titlul de campion mondial la dublu pe 2015, Horia încă nu şi-a pierdut plăcerea şi interesul de a juca tenis, indiferent de competiţie şi indiferent cine îi sunt colegii, cunoscuţi sau necunoscuţi, experimentaţi sau neexperimentaţi, ceea ce explică reuşitele sale. Acestea nu încetează a veni. Iar şi iar şi iar...
 
Pentru Tecău, un meci la dublu cu Nicolae Frunză nu diferă, sub aspectul implicării, de o partidă alături de partenerul său obişnuit, olandezul Jean-Julien Rojer. E mare lucru! Deşi a cunoscut mari satisfacţii sportive, iar numele său cântăreşte greu în lumea sportului, recentul campion de la US Open nu ezită să onoreze convocările la meciurile echipei de Cupa Davis a României şi să joace alături de nişte copii. Modestia, altruismul şi înţelepciunea lui Horia îi ajută mult şi îi motivează pe tinerii săi colegi, le dau un exemplu de urmat în carieră.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii