Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:42 24 03 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Se măreşte sau nu salariul minim pe economie?

ro

25 Oct, 2018 00:00 1212 Marime text
Premierul spune una, ministrul Muncii spune alta. Se măreşte sau nu salariul minim pe economie?
 
Premierul Viorica Dăncilă a declarat, miercuri, că salariul minim pe economie nu va creşte începând cu 1 noiembrie, aşa cum a afirmat acum câteva zile ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.
 
Premierul a afirmat ieri că majorarea salariilor se va amâna pentru 1 decembrie sau 1 ianuarie. Dăncilă a mai spus că nu este de acord cu îngheţarea salariilor în sistemul bugetar. Pe de altă parte, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat sâmbătă, pe pagina sa de Facebook, că, după analiza datelor transmise de Comisia de Prognoză, MMJS lucrează la creşterea salariului minim pe economie încă de la finalul acestui an şi la diferenţierea salariului minim în funcţie de studii sau vechimea de peste 15 ani.
 
Şi Consiliul de Programare Economică a anunţat că salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va creşte la nivelul de 2.080 lei/lună, începând cu 1 noiembrie 2018. Potrivit sursei citate, va fi introdus un salariu minim diferenţiat, de 2.350 lei/lună, pentru angajaţii cu studii superioare şi pentru angajaţii cu 15 ani vechime. De asemenea, de la 1 octombrie 2019, salariul minim pentru persoanele fără studii superioare va creşte la 2.250 lei şi cel pentru persoanele cu studii superioare la 2.520 lei. De la 1 octombrie 2020, salariul minim va creşte la 2.430 lei pentru cei fără studii superioare şi la 2.700 lei pentru cei cu studii superioare.
 
Odată cu această majorare, apar şi riscuri. Specialiştii spun că statul riscă să se trezească cu multe firme închise dar şi cu un val mare de şomeri.
 
Rămâne ca Executivul să se decidă asupra datei la care se va aplica măsura, astfel încât ordonatorii de credite şi companiile din România să pregătească punerea în aplicare a majorării.
 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii