Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:15 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Regulile anti-Covid respectate doar de frica amenzilor. Unde nu sunt controale, puțini le respectă

ro

10 Jan, 2022 00:00 2919 Marime text

 
 
  • Specialiștii lucrează intens pentru realizarea seturilor de măsuri necesare în pandemie.
  • Sunt puțini cei care mai cred în aceste seturi de măsuri și mult mai puțini cei care le respectă de bună voie
 
 
 

 
Este din nou stare de alertă în România, cel puțin pentru încă o lună, dar, la cum evoluează situația, măsurile se vor prelungi din nou. Noi măsuri au fost impuse de specialiștii care speră ca numărul cazurilor de Covid 19 să nu crească semnificativ.


 
Oamenii s-au săturat de reguli, restricții și sunt mulți care „fentează“ măsurile impuse, mai ales când cei care ar trebui să ia măsuri se uită în altă parte și omit neregulile.  Este de înțeles faptul că de aproape doi ani suntem asaltați de reguli care impun restricții, dar oare vom reuși să trecem peste această pandemie fără regulile sanitare impuse?


 
Au mai încercat și alte state această strategie, fără reguli, dar curând au realizat că nu aduc un beneficiu și au revenit la restricții, unele chiar dure.


 
La noi în continuare există specialiști care lucrează intens pentru realizarea seturilor de măsuri necesare în pandemie. Cu toate că pe hârtie totul arată perfect, realitatea din teren este cu mult diferită.
 


Sunt puțini cei care mai cred în aceste seturi de măsuri și mult mai puțini cei care le respectă de bună voie. În foarte multe locuri, unde conform autorităților trebuie respectate aceste reguli, nici cei care trebuie să le aplice nu o fac, iar cei care ar trebui să le respecte profită de acest lucru și nu le respectă.


 
Un exemplu ar fi un loc de joacă din municipiul Constanța unde, conform autorităților „accesul este permis doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2“ .
 


La intrare, nimeni nu cerea absolut nimic zilele trecute, iar în interior, profitând de ziua frumoasă, era plin de copii însoțiți de părinți și bunici.
 


În plus, peste tot erau afișe care impuneau adulților care însoțeau micuții la joacă să poarte corespunzător masca de protecție, lucru care nu era respectat în proporție de aproximativ 85%. Ici colo se mai zărea un părinte care avea această mască și o purta corect, nu ca un accesoriu sub barbă.
 


În parc erau și agenții de pază carem fie se relaxau pe bancă, fie închideau ochii la toate aceste nereguli. Nu îi condamnăm, deoarece unii oameni reacționează foarte urât atunci când le este atrasă atenția că nu respectră regulile și probabil s-au săturat să fie jigniți de cetățenii puși pe harță. Dar cu siguranță în momentul în care au fost impuse reguli, vizibil afișate pe garduri și arbori, ar trebui să existe și anumite sancțiuni. Era suficient să fie cineva la intrare care să se asigure că cei care intră în parc respectă regulile, iar cei care nu au intenția de a le respecta să nu aibă voie să intre.
 


Trist este că nerespectarea acestor reguli conduce, așa cum ni s-a demonstrat în ultimele luni, la un nou val de infectări, restricții mai dure și chiar pierderi de vieți omenești. După atâtat timp oamenii s-au săturat de restricții și vor să revină la viața de dinaintea pandemiei. Acest lucru nu pare să se întâmple curând, atâta timp cât aglomerările de persoane sunt la ordinea zilei în zonele de agrement și regulile realizate de specialiști sunt călcate în picioare. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii