Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:49 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Pieton vs. mașină. Lipsa educației condusului defensiv și a traversării trecerii pentru pietoni

ro

17 Jan, 2022 00:00 4198 Marime text


Un caz ne-a marcat la începutul acestei an. O fată de doar 13 ani a murit după ce a fost lovită de o mașină de poliție, în timp ce tânăra traversa alături de o prietenă prin loc marcat.
 
Reamintesc pe scurt că polițistul de la volanul autoturismului nu se afla în misiune, nu a încetinit în apropierea trecerii pentru pietoni, iar cele două fete s-au asigurat de mai multe ori înainte de a traversa, după cum se vedea în cele mai recente filmări de pe camerele de supraveghere. Fata de 13 ani a murit.
 
Una dintre imaginile care a făcut înconjurul internetului a fost când polițistul verifica cu piciorul dacă fata mai mișcă, fiind întinsă pe asfalt, în timp ce își suna colegii pentru a-i pune la curent cu cele întâmplate.
 
Acum să revenim la cele două probleme ample ce rezultă din acest eveniment tragic.
 
Chiar dacă aici nu ar fi cazul, imaginile arătând că cele două copile s-au asigurat la trecerea pentru pietoni, totuși, nu există în România o cultură a educației rutiere pentru cei fără permis. Mai exact, nu există pregătire în școli pentru copii ca să învețe când și cum pot traversa corect o stradă. Oare nu ar fi mai util ca în loc de zeci de materii inutile și care nu rămân pe termen lung în memoria unui elev să fie înlocuite de educații rutiere, civice, sociale, pe care să le folosească în viața de zi cu zi? Oare o educație rutieră ar ajuta ca să nu ne mai trezim, ca șoferi, cu pietoni fugind pe zebră? Oare educația rutieră nu ar ajuta să înțeleagă pietonul de ce nu trebuie să traverseze cu ochii în telefon sau cine are, de fapt, prioritate când trece o ambulanță? Lipsa unei pregătiri adecvate pentru viața cotidiană în școală duce la tragedii.
 
Pe de altă parte, pregătirea conducerii defensive ar ajuta pe oamenii legii să nu mai conducă cu viteză pe străzi, când nu este cazul. I-ar învăța cum să evite astfel de evenimente. Chiar dacă ar fi fost în misiune, șoferul ar fi trebuit să nu intre în cele două copile care traversau ci să evite, sub orice formă, coliziunea. Dar el avea doar semnalele luminoase pornite, nu era în misiune, iar martorii au spus că el conducea cu viteză. Probabil nici nu era atent la cele două fete care traversau. Oricum, toate aceste aspecte vor fi lămurite de către anchetatori. Totuși, se vorbește deja de câteva săptămâni de obligativitatea introducerii materiei de conducere defensivă la școala de șoferi, cât și cursuri pentru cei care dețin permis și conduc autospeciale în diverse subordonate MAI.
 
În final, o tragedie s-a produs, o copilă a murit, iar un polițist tânăr se face vinovat, lucru care nu îi pătează doar cariera, ci trebuie să trăiască cu acest gând că a curmat o viață tânără. Nu contează, acum, cine este vinovat, ci trebuie soluții pentru ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii