Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:09 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Indemnizaţiile pentru creşterea copiilor. Cu cât au crescut, de fapt. Ce nu s-a spus

ro

22 Jan, 2018 00:00 6276 Marime text
În vâltoarea (în lipsa unui cuvânt mai bun) sărbătorilor, dar şi speriaţi fiind de iarna care, ca în fiecare an, ne-a luat prin surprindere (nu ne aşteptăm să ningă în ianuarie, România fiind, de fapt, în Florida), simt că un subiect scapă atenţiei. Un subiect neluat în seamă, destul de important pentru persoanele direct vizate. Iar aici mă refer la părinţi, ori cel puţin la o parte dintre ei. Concret, este vorba despre indemnizaţia minimă pentru creşterea copilului.
 
După ce, în anii precedenţi, s-a decis plafonarea indemnizaţiei maxime, guvernanţii realizând că părinţii cu locuri de muncă bine plătite „sărăcesc“ bugetul ţării, a venit acum rândul părinţilor cu indemnizaţii minime să fie alungaţi de la caşcaval. Observaţi, vă rog, tonul ironic.
 
Păi cum - veţi zice -, nu le-au crescut şi lor indemnizaţiile de la 1 ianuarie? Ce atâta vâlvă, unde e scăderea? Şi aţi avea dreptate, stimabililor, să spuneţi aşa.
 
Însă abia acum vine „şmecheria“: de la 1 ianuarie anul acesta, aşa cum ştie toată lumea, salariul minim brut a crescut la 1.900 de lei. Indemnizaţiile minime au crescut şi ele cu aceeaşi dată. Însă, deşi formula de calcul utilizată până deunăzi prevedea creşterea până la suma de 1.615 lei (adică 85 la sută din salariul minim brut pe economie, respectiv din 1.900 de lei), indemnizaţia a crescut doar până la 1.250, de la 1.230 de lei.
 
Care-i şmecheria? Au schimbat formula de calcul, aşa încât să nu mai fie nevoiţi să mărească şi indemnizaţia minimă odată cu salariul minim brut. Adică în loc de 85 la sută din salariul minim brut, s-a stabilit ca indemnizaţia minimă să fie strict de 2,5 mai mare decât Indicele Social de Referinţă (în prezent stabilit la 500 de lei).
 
Ceea ce, aşa cum am precizat, înseamnă o creştere de... 20 de lei în loc de una de aproape 400 de lei.
 
Iar toate acestea mă duc cu gândul la un vers dintr-o (probabil) mai puţin cunoscută piesă a trupei Holograf: „Mafia... îţi dă cu o mână, îţi ia cu alta tot ce ai“. Piesa se cheamă „Mafia“ şi o găsiţi pe un album mai vechi, „69 la sută Unplugged“. Căutaţi-o! S-ar putea să găsiţi asemănări izbitoare cu situaţia actuală. Din păcate.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii