Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:55 27 05 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Începem „Filmul 2022 - 2021 reloaded?” Mai bine, nu!

ro

04 Jan, 2022 00:00 2456 Marime text
  • Reușim, oare, să depășim starea de panică generată de pandemie și să ieșim din mocirla din Constanța? Dacă anul trecut nu am putut, sperăm ca măcar în Noul An să avem parte de mai mult bine. Totuși, trebuie păstrat un echilibru – fără așteptări prea mari, tocmai, pentru a evita eventualele dezamăgiri.

Am terminat cu sărbătorile, cu alergăturile, cu mesajele de „la mulți ani” și „fie ca...”. Am scăpat și de oboseala continuă alimentată de mâncărurile grele. Din păcate, așa se termină fiecare an. Și spunem că nu vom mai repeta greșelile din anul anterior... dar cum vin sărbătorile de Crăciun, intrăm în priză ca beculețele din brad și-o luăm de la capăt.

Ne oprim exact la începutul anului, atunci când fiecare stă la casa lui, să se odihnească. Tot în perioada asta ne gândim la tot ce-a fost și facem un plan pentru perioada următoare.

Cum a fost 2021? Ca un film în care am pierdut o cunoștințe, artiști și poate rude, după ce s-au luptat cu coronavirusul.

Pe lângă depresia instalată la nivel național, au curs valuri de injurii peste doctori, cercetători și jurnaliști care recomandă vaccinul anti-COVID. A fost un an caracterizat de violență, cu proteste anti-mască și cu centre goale de vaccinare. S-au format cozi abia atunci când spitalele nu mai făceau față miilor de pacienți, iar zilnic se stingeau din viață sute de oameni. Mult prea târziu.

Nici la nivel local lucrurile n-au stat minunat. Ne-am ales cu un oraș ciuruit pe arterele importante, iar zona centrală a căpătat o culoare maronie – de la noroiul rezultat după decopertarea zonei pietonale de pe strada Ștefan cel Mare și după ploile abundente.

În rest, taxe de parcare aproape în toate zonele Constanței. Așa ne-am „modernizat” în 2021.

Cum este văzută modernizarea în orașul nostru? Simplu! Vrei mai mult, adăugăm încă o taxă și le majorăm pe cele existente. Apoi, vedem noi ce-om face... În contextul pandemiei, niște extra-taxe chiar nu sunt văzute cu ochi buni.

Pentru 2022 ce ne dorim? În primul rând, să ieșim din bula de panică formată de COVID-19, să fim mai responsabili, să învățăm să avem încredere în ceea ce spun specialiștii și să renunțăm să mai punem pumnul în gura celor care împărtășesc alte opinii privind pandemia. Vrem să scadă numărul bolnavilor și al deceselor. Vrem și zile însorite și să vedem din nou lume plimbându-se liniștită prin parc.


Dorim să vedem autorități locale care să se implice mai mult în problemele cu care se confruntă orașul nostru. Vrem parcări și condiții decente de trafic, curățenie și un mediu prielnic pentru investitori și turism. Nu mai vrem să vedem utilaje abandonate cu lunile prin intersecții și nici muncitori răsfirați care doar sprijină lopata zi și noapte.

Pe plan personal, n-am foarte multe de spus. Mă bucur că am încheiat anul sănătoasă și că am avut ocazia să-mi găsesc echilibrul într-o lume haotică.

Ca să închei într-o notă optimistă, îmi doresc să văd mai multă lume zâmbind în jurul meu și aștept în continuare banii de la Bill Gates, pentru susținerea vaccinării anti-COVID.

Sănătate multă, tuturor!
 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii