Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:05 11 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial În ce condiţii se prepară produsele din localurile de la malul mării. Consumatorii au devenit bătaia de joc a agenţilor economici

ro

04 Sep, 2017 00:00 2311 Marime text
În ultimele luni, am aflat că o mare parte dintre agenţii economici din domeniul alimentaţiei publice au foarte mari probleme legate de modul în care sunt preparate alimentele, în special în ceea ce priveşte igiena. În plus, aceştia mai folosesc şi ingrediente ori pe cale să expire, ori expirate de ani buni.
 
Sănătatea consumatorului este în mare pericol, iar cei responsabili nu se gândesc decât să mai facă rost de un bănuţ în plus, fără să le pese de clienţi.
 
Cazul unei celebre cofetării din Constanţa, unde, potrivit comisarilor CJPC Constanţa, s-au găsit coloranţi alimentari expiraţi de 16 ani (!), este printre ultimele scoase la iveală. Aici, pe lângă faptul că şi curăţenia lăsa de dorit, am putut observa cum este preparată crema din prăjiturile frumos aşezate în vitrina frigorifică. Mai exact, comisarii CJPC au filmat cum o angajată amesteca de zor cu mâna până la cot într-un vas în care se afla o cremă de culoare albă.
 
Înfiorător! Fără cuvinte! Mai mult, nici măcar în faţa echipei de control femeia nu s-a oprit, semn că pentru ea acea activitate făcea parte din obişnuinţă. Cât de greu era să pună mâna pe o spatulă sau o ustensilă folosită în bucătărie pentru a amesteca acea cremă? Cert este că, măcar pentru o perioadă, ne vom gândi de două ori înainte să intrăm într-un astfel de local. Cum ar fi să întrebăm vânzătoarea, înainte să cumpărăm o prăjitură, în ce mod a fost preparată aceasta şi dacă cineva s-a spălat pe mâini în cremă înainte să orneze prăjitura? Greţos!
 
Grav este că sunt multe astfel de localuri şi, dacă nu scoate cineva la iveală toate lucrurile acestea, ascunse sub preş, de obicei, riscăm să ne îmbolnăvim fără să ştim de ce. De ce oare, în goana după profit, comercianţii calcă în picioare consumatorii şi îşi bat joc în cel mai josnic mod de aceştia?
 
Am analizat, cel puţin în ultima săptămână, mai multe imagini din timpul controalelor efectuate la agenţii economici de comisarii CJPC Constanţa care surprind practicile folosite pentru prepararea alimentelor. Unele depăşesc orice imaginaţie. De la carne pusă la dezgheţat în chiuveta în care sunt spălate vasele şi cu lavete murdare aruncate peste aceasta, la condiţiile improprii în care sunt pregătite alimentele, imaginile ne provoacă un profund dezgust.

Cât de mare să fie setea de înavuţire a acestor patroni dacă îşi permit să îşi bată joc de consumatori în asemenea hal?! Oare se vor „face bine“ definitiv sau, după achitarea amenzilor şi efectuarea unei curăţenii, vor reveni la practicile care i-au scos din sărăcie?
Rămâne de văzut!
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii