Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:28 19 06 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Femeia poartă păcatul existenței?

ro

17 May, 2021 00:00 2739 Marime text
  • Încă ne place să trăim cu impresia că noi, femeile, avem un cuvânt de spus în societate în 2021, însă de la Întâistătătorul Arhiepiscopiei Tomisului, IPS Teodosie, primim lovitura de grație – nu suntem demne de a ocupa funcții importante în Biserică, deoarece „avem condiția slăbiciunilor noastre”.
Un subiect care se menține „în topuri” este cel legat de declarațiile lansate de către Înalt Prea Sfințitul Teodosie, potrivit cărora femeia se face vinovată de păcat, căci „dacă nu ar fi păcătuit, nu ar fi născut în dureri” și că nu este vorba despre discriminare, dat fiind faptul că niciodată o femeie nu poate deveni preot - deși multe mănăstiri se află sub conducerea starețelor.

După părerea mea, ar fi avut mai mult sens să își susțină acest punct de vedere nu acum, ci pe 8 martie. Da, atunci când sărbătorim ziua mamei și a femeii. Cu siguranță ar fi întors mai multe priviri, mai ales în rândul celor care, dintr-un motiv sau altul, vor să ne ofere o floare, o ciocolată sau, pur și simplu, să ne ureze o primăvară frumoasă. Mai pe scurt, ar fi primit niște reacții pe măsura declarațiilor sale... uimitoare.

Foarte important este să realizăm că păcatul este al nostru, al fiecăruia, indiferent de gravitate și trebuie asumat. Nu trebuie pus pe seama nimănui altcuiva pentru a ne menține stima de sine.

Dacă ești stresat și ai ales să-ți îneci amarul în primul bar care îți iese-n cale, decizia a fost în totalitate a ta, nu a celui care ți-a cauzat starea, deși ai fi tentat să susții contrariul.

„Să nu poftești casa aproapelui tău; să nu poftești nevasta aproapelui tău, nici robul lui, nici boul lui, nici măgarul lui, nici vreun alt lucru, care este al aproapelui tău” (Exodul 20:17)  - De ce am ales această poruncă? Pentru că exact asta se întâmplă și în realitate, și în spațiul online. Noi, ca femei, ne lovim frecvent de oameni care ne fac avansuri. Și nu există niciun argument valid care să-i încurajeze pe bărbați să ne abordeze după propriul chef.

Rolul Bisericii nu este să ne împartă pe categorii, ci să ne unească sub același acoperiș – al binelui și al dragostei față de semeni. Iar cei care spun că femeile sunt păcătoase, să-și aducă aminte cum au venit pe această lume.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii