Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:16 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

EDITORIAL Emoțiile absolvenților de clasa a VIII-a s-au încheiat. Media anilor de gimnaziu, neluată în calcul la admiterea în liceu

ro

19 Jul, 2023 18:00 1307 Marime text
  
  • Spre deosebire de anii precedenți, în ajutorul elevilor nu a mai venit anul acesta media obținută în cei patru ani de gimnaziu, astfel că anul acesta a contat la admiterea în liceu doar media de la Evaluarea Națională.
 
 
După un final tumultos de an școlar, încheiat cu o grevă de trei săptămâni a cadrelor didactice, emoțiile absolvenților de clasa a VIII-a s-au încheiat. Ministerul Educației apublicat astăzi rezultatele repartizării computerizate în învăţământul liceal a absolvenţilor clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2023 - 2024.
 
Spre deosebire de anii precedenți, în ajutorul elevilor nu a mai venit anul acesta media obținută în cei patru ani de gimnaziu, astfel că anul acesta a contat la admiterea în liceu doar media de la Evaluarea Națională.
 
Anii trecuți elevii erau ajutați (sau nu) de media anilor de gimnaziu care în unele cazuri creșteau destul de mult media de admitere. Anul acesta doar nota de la Evaluarea Națională a făcut diferența.

Din păcate în ultimii ani au tot apărut schimbări în sistemul de învățământ care de cele mai multe ori nu au venit în sprijinul elevilor. Nu cred că a fost corectă decizia de a nu lua absolut de loc în calcul media anilor de gimnaziu la dmitere, mai ales că atunci când elevii au început gimnaziul altele erau prevederile, iar media anilor de gimnaziu avea chiar și o pondere de 50 % din media finală. Trist este că se schimbă regulile în timpul jocului și au de suferit elevii. Corect ar fi fost ca cei care au dat Evaluarea Națională anul acesta să beneficieze de prevederile care erau valabile când au intrat în clasa a V-a, nu să fie afectați de deciziile luate în timpul jocului. 

Dar, cum an de an au loc schimbări peste schimbări, cine știe cum va arăta amditerea în liceu pentru cei care intră anul acesta la gimnaziu. E greu să ne imaginăm ce îi așteaptă pe cei care pășesc anul acesta în școli la clasa pregătitoare. Surprize apar an de an și din păcate nu sunt întotdeauna unele plăcute. 

La Constanța, din cei 17 elevi care au reușit performanța de a obține media 10 la Evaluarea Națională, 13 elevi s-au orientat către Colegiul Național Mircea cel Bătrân Constanța pentru continuarea studiilor. Un procent extrem de ridicat. De altfel, unitatea de învățământ reușește an de an să se claseze în top 10 al liceelor din România.
 
Anul acesta, Colegiul Național Mircea cel Bătrân Constanța, cu profilul Științe ale Naturii se situează pe locul al 13-lea în topul specializărilor din țară cu cele mai mari medii de admitere.
 
Același colegiu mai ocupă locurile 19 cu specializarea matematică-Informatică bilingv limba engleză și 20 cu specializarea Matematică-Informatică.
 
De asemenea, în topul liceelor din țară ordonate după ultima medie de admitere Colegiul Național Mircea cel Bătrân Constanța se află pe locul șapte pe țară, ultima medie de admitere fiind 9,47.
 
Potrivit raportului întocmit de Ministerul Educației, absolvenții care au obținut media 10 au ales următoarele licee din Constanța:
  • Colegiul Național Mircea cel Bătrân Constanța – 13 elevi
  • Liceul Teoretic Ovidius Constanța – 3 elevi
  • Liceul Teoretic Traian Constnața – 1 elev
 
Pe de altă parte, în județul Constanța, din 3.982 de candidați au fost repartizați 3921, reprezentând un procent de 98,5% 61 de candidați nefiind repartizați, respectiv un procent de 1,5%.
 
Totodată, la nivelul județului Constanța sunt 3992 locuri în licee, 71 rămânând neocupate după repartizare, respectiv un procent de 1,78%.
 
Amintim că, Ministerul Educaţiei a publicat miercuri, 19 iulie, ora 12:00, pe site-ul admitere.edu.rorezultatele repartizării computerizate în învăţământul liceal a absolvenţilor clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2023 - 2024.
Din totalul elevilor (112.747cu opțiuni completate pentru admiterea în învățământul liceal, au fost repartizați computerizat 111.128 de elevi (98,56%)număr care indică o creștere de peste 21.000 de elevi repartizați, cumulat, comparativ cu etapele din ultimii doi ani: 110.035 de elevi în anul 2022, respectiv 89.983 de elevi în anul 2021.
 
Citește și: 

ADMITERE 2023Colegiul Național Mircea cel Bătrân Constanța, în top 10 licee din țară! Care a fost ultima medie de admitere (DOCUMENT)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii