Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:24 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Dezbatere fără sens în mediul virtual. #Colectiv vs. #Paris

ro

25 Nov, 2015 00:00 1884 Marime text


În mediul virtual, în ultima perioadă, două întrebări fără sens şi logică sună în felul următor: „De ce ar trebui să ne arătăm solidari cu cei din Franţa după ce au avut ei atentatele? Ei de ce nu au fost solidari cu noi după drama din Colectiv?“
 
Ne face acest lucru nişte persoane făţarnice? Mă întreb, de când am văzut această dezbatere, cine este făţarnicul cel mai mare? Şi mă mai întreb de ce acei oameni nu au fost rupţi în bucăţi de întristare când au murit bunicii mei?! Exact aşa stau lucrurile şi în ceea ce priveşte atentatele din Franţa şi tragedia din România. Se neglijează în mod voit diferenţele dintre cele două triste evenimente.
 
Nu ai cum să compari un tragic eveniment provocat de corupţie cu un altul generat de fanatismul religios. Este destul de clar că numărul morţilor din Colectiv reprezintă rezultatul nerespectării regulilor de siguranţă, al abaterii de la datorie a autorităţilor, cu participarea secundară a fiecăruia dintre noi. Spun că fiecare dintre noi a contribuit la tragedie pentru că ne-am instalat în fotoliu şi am zis că noi nu putem schimba nimic singuri. Noi am ales să nu vedem ce e în jur şi să închidem ochii când vedeam adevărul.
 
Cei din Franţa pot fi acuzaţi, cel mult, că nu i-au integrat în societate pe câţiva imigranţi din ţările Orientului Mijlociu, pe aceia care reprezintă majoritatea şi care şi-au revendicat titlul de „autorii asasinatelor“ laşe din Paris. Iar în ultima vreme, asistăm neputincioşi la actele teroriştilor care au ras de pe faţa pământului biserici şi mănăstiri seculare. Dacă atentatele din luna ianuarie au urmărit să-i elimine pe cei care l-au ridiculizat pe Profet, recentele asasinate de la Paris ar trebui să ne pună serios pe gânduri: în lipsa unui simbol clar, barbaria acestor criminali ne demonstrează că, pentru ei, simplul fapt că existăm este un motiv pentru a ne ucide, indiferent de ţara în care trăim… 
 
Cum ar fi trebuit să se manifeste cei din Franţa în faţa tragediei din Colectiv? Să pună tricolorul românesc la poza de profil de pe Facebook ca să fie solidari cu şpăgile, manevrele, corupţia şi nepăsarea românească? Nu, domnilor prieteni virtuali! Atentatele asupra capitalei Franţei simbolizează un atac la adresa unei lumi libere, a unei societăţi moderne, a unui model la care toţi tindem să ajungem.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii