Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:33 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Cinismul, o caracteristică vizibilă tot mai des, la tot mai mulți oameni

ro

18 Feb, 2023 00:00 2239 Marime text


În urmă cu o săptămână, Bogdan Socol, cunoscutul comentator sportiv, a decedat după ce s-a aventurat într-un lac înghețat din București, în urma unui șoc hipotermic, potrivit autopsiei. Această întâmplare a generat un val de reacții în mediul online, pe rețelele de socializare, unele nepotrivite pentru un astfel de moment.
 
Postări de tipul „câtă inconștiență”, „și-a căutat-o” sau „a murit ca prostul” sunt câteva dintre mesajele transmise de oameni care par că au uitat de semnificațiile empatiei și compasiunii.
 
Într-adevăr, Bogdan Socol practica de ceva vreme înotul în ape înghețate, un sport riscant și, după cum indică informațiile, a ignorat sfatul specialiștilor de a nu se mai antrena singur. Chiar și în aceste circumstanțe, nimeni nu are dreptul de a judeca faptele unui om, alegerile sale, mai ales că mulți nu l-au cunoscut personal.
 
Acesta nu este un caz izolat. Am mai observat reacții asemănătoare și în alte situații privitoare la acțiuni ale unor persoane diverse. Erau cinice, lipsite de empatie și transmise fără a lua în considerare că familia sau apropiații pot vedea mesajele, fără a lua în seamă ce emoții pot declanșa.
 
Ne place să judecăm, să punem etichete, să ne dăm cu părerea chiar și când subiectul ne depășește și de multe ori, trecem peste anumite limite și încălcăm reguli ale moralității.
 
Am devenit prea punitivi, prea critici, prea cinici. Sau poate că eram deja și aceste trăsături s-au reliefat mai mult, au devenit mai vizibile în cadrul societății dominate de tehnologie în care trăim astăzi.
 
Eu sunt de părere că, aceste caracteristici s-au format în timpul pandemiei de COVID-19, când am fost nevoiți să ne izolăm de persoanele cu care ne petreceam cele mai multe zile, să ne distanțăm social.
 
Acum, încercând să revenim la normal, dacă termenul mai are vreo relevanță, ar trebui să încercăm să acordăm mai multă atenție celor din jur, sentimentelor și nevoilor lor, să fim aproape de ei și să încercăm să-i ajutăm pe cât de mult posibil. Chiar dacă pentru mulți vremurile sunt grele, nu ar trebui să ne refugiem într-un colț întuncecat, care să ne înnegrească sufletul. Nu vom obține nimic benefic, doar vom distanța oamenii ce țin la noi. Ne vom însingura și îndrepta tot mai mult către un vid atât fizic, cât și spiritual.
 
Citește și:
Un cunoscut comentator sportiv s-a stins din viață! Avea doar 42 de ani
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii