Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:19 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Cine ne poate scăpa de pesta porcină africană. Cât de eficiente sunt măsurile adoptate de autorităţi

ro

06 Sep, 2018 00:00 1721 Marime text
De câteva luni, România se află sub ameninţarea pestei porcine africane, o boală care a condus la uciderea a zeci de mii de porci. Nu au scăpat de această boală nici animalele din gospodăriile cetăţenilor, dar nici cele aflate în ferme reprezentative pentru economia României.
 
După ce un important procesator din judeţul Tulcea s-a văzut nevoit să închidă magazinele prin care comercializa produsele, a venit rândul celei mai mari ferme din ţară să îşi închidă porţile şi să ucidă zeci de mii de animale.
 
Autorităţile continuă să bată din poartă în poartă pentru a lua animalele din gospodăriile aflate în zonele în care au fost declarate focare de pestă porcină. Ca să nu îşi piardă animalele, mulţi gospodari au ales varianta de a-şi tăia animalele şi a depozita carnea la congelator.
 
Pe de altă parte, alţi cetăţeni care au refuzat să predea animalele când au realizat că porcii le-au murit în bătătură au încercat să găsească fel de fel de variante pentru a scăpa de leşuri. Astfel s-a ajuns la animale aruncate pe Dunăre sau ascunse în păduri şi astfel virusul s-a răspândit cu repeziciune.
 
În tot acest timp autorităţile se contrazic în informaţii la televizor. Astfel au apărut acuzaţii asupra ANSVSA şi a Guvernului, acuzaţii ce au venit chiar şi de la nivelul preşedintelui Klaus Iohannis.
 
Astfel, şeful statului susţinea că încă din februarie 2017 au fost primite avertizări clare legate de riscurile răspândirii pestei porcine africane în România, dar ANSVSA a tratat cu superficialitate propunerile consemnate în analiza de risc a Comisiei Europene, fără să fi procedat la aplicarea promptă a măsurilor etapizate, prevăzute în Programul naţional de supraveghere, prevenire şi control al pestei porcine africane.

Klaus Iohannis mai preciza că ulterior apariţiei virusului PPA în judeţul Tulcea evaluările experţilor arată că răspândirea virusului a avut la bază neimplicarea corespunzătoare a autorităţilor, pe seama unui lanţ de erori, indecizii şi aplicare necorespunzătoare a regulamentelor specifice.

Cu toate acestea, virusul continuă să se răspândească şi să îi lase pe gospodari cu câteva luni înainte de Crăciun fără porci în bătătură. Singurele măsuri care sunt vizibile pentru cetăţeni par să fie doar covoarele aruncate pe şosea la intrare şi ieşire din judeţele în care au fost semnalate focare de PPA, covoare care sunt stropite din când în când cu o soluţie luată din butoaiele aşezate pe marginea drumului.
 
Eficienţa acestor măsuri pare să fie demonstrată de răspândirea virusului cu o asemenea repeziciune, încât şi autorităţile sunt luate prin surprindere.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii