Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:46 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Ce am învățat din tragedia petrecută în Ungaria. Nouă oameni au murit pe loc într-un accident. Momentul tragediei, transmis live pe Facebook

ro

26 May, 2018 00:00 2601 Marime text
De câteva zile la toate jurnalele de știri este prezentat ultimul filmuleț surprins de șoferul microbuzului implicat în tragedia din Ungaria. Nouă cetățeni români au murit pe loc după ce microbuzul în care se aflau s-a izbit violent de un camion.
 
Multe discuții aprinse a generat în special informația că în momentul tragediei șoferul era mai preocupat să transmită live pe Facebook și să fie în contact permanent cu prietenii săi. De altfel, chiar momentul impactului cu mașina de mare tonaj a fost transmis în direct pe rețeaua de socializare.
 
În ultimele cadre surprinse chiar de șoferul care a condamnat la moarte toți pasagerii din microbuzul care trebuia să îi ducă acasă, se observă cum conducătorul auto intră pe contrasens într-o depășire și se lovește violent de autocamionul ce venea din sens opus.
 
O clipă de neatenție a condus la un adevărat carnagiu. Imaginile cu momentul impactului au devenit virale pe Internet, mulți fiind cei care au ales să își dea cu părerea despre gestul inconștient al șoferului ce a condus spre moarte oameni nevinovați.
 
Specialiști s-au găsit mulți după difuzarea imaginilor, printre aceștia fiind și apărători ai șoferului, apărători care au găsit și o explicație pentru manevra riscantă efectuată în momentul tragediei. Mai exact, șoferul ar fi crezut că se află pe autostradă și nu pe un drum național cu câte o bandă pe sensul de mers.
 
Explicații, dezbateri și analize pot fi făcute multe, de altfel cu toții, avizați sau nu, ne putem da cu părerea liber. Din păcate, nu știm câți au înțeles ceva din această tragedie și se vor gândi de două ori înainte de a folosi un smartphone în timp ce conduc.
 
Nu este singurul caz în care șoferii par mai preocupați de navigarea pe Internet, de scrierea de mesaje sau chiar de jocul pe telefoanele inteligente, toate în timp ce conduc. Nu se gândesc că prin gestul inconștient pun în pericol atât siguranța lor, cât și pe a celorlalți participanți la trafic.
 
Amenzile aplicate de polițiști pentru astfel de șoferi nu sunt mici, dar poate sunt mult prea puțini cei care sunt depistați de oamenii legii și sancționați astfel încât să renunțe la astfel de practici pe viitor.
 
De altfel, la scurt timp de la tragedie, MAI a publicat un mesaj prin care îi încurajează pe participanții la trafic să ia atitudine când observă astfel de șoferi care pun în pericol și viața altor persoane.
 
„O șosea din Ungaria, un șofer în live pe Facebook, 9 persoane decedate, mai mulți copii orfani! STOP! E prea mult. Demult este prea mult!
 
Dragi prieteni, dacă vă aflați într-un mijloc de transport în comun și vedeți că șoferul folosește telefonul mobil, nefiind atent la drum și punându-vă în pericol viața, luați atitudine! Și dacă nu înțelege, sunați la 112, până la urmă este vorba de viața dumneavoastră!
 
Pentru voi, cei care conduceți mijloace de transport în comun, (autocare, microbuze, taxiuri etc), înțelegeți că aveți în responsabilitate și viața noastră, dacă la a voastră nu țineți!
 
Și nu uitați: nu sunteți singurii participanți la trafic, iar șoselele nu vă aparțin! Teribilismul vostru poate face ca această imagine să fie ultima amintire a familiei despre voi!”, este mesajul publicat de Ministerul Afacerilor Interne din România.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii