Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:51 05 12 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Cât de utile sunt informaţiile din grupurile de pe Facebook? Cum filtrăm informaţia pentru a nu ne crea probleme

ro

17 May, 2017 00:00 1906 Marime text
Am ajuns să trăim zile în care suntem, pur şi simplu, dependenţi de internet. De tot ce înseamnă acesta. De la informaţii, shopping, până la relaţiile de prietenie virtuală. Mulţi dintre noi, prea ocupaţi pentru a mai avea timp de socializare cu prietenii - la fel de ocupaţi, alegem să ne petrecem puţinul timp liber pe reţeaua de socializare care nu mai are nevoie de nicio prezentare.
 
Vorba unor amici: „Nu eşti pe Facebook, nu exişti!“ Nu pot fi perfect de acord cu această afirmaţie, dar este o opinie şi trebuie respectată. Cu toate acestea, nu mai este suficient să fii doar pe Facebook şi atât. Trebuie neapărat să faci parte din cât mai multe grupuri, pentru a fi la curent cu tot ce se întâmplă.
 
Şi ce diversitate este la această categorie, în funcţie de preferinţe! Sunt grupuri pentru şoferi, unde eşti atenţionat de radare, accidente şi alte evenimente din trafic, grupuri pentru gospodine, unde poţi face schimb de reţete culinare cu alte pasionate de arta gastronomică.
 
Nici proaspetele mămici nu duc lipsă de socializare, fiind disponibile fel de fel de grupuri în care schimbă informaţii sau (din păcate) pot cere ajutor în cazul unei probleme cu micuţii. Spun din păcate deoarece, la o simplă lectură a problemelor discutate pe aceste grupuri, observăm că sunt multe mame care îşi expun bebeluşii şi cer sfaturi medicale de la celelalte membre ale grupului.
 
Un astfel de caz l-am întâlnit zilele trecute, când am observat o mămică disperată care şi-a pozat copilaşul în fundul gol pentru a cere sfatul altor mămici - dacă să cumpere sau nu pamperşi cu un număr mai mare deoarece bebeluşul se iritase şi îl strângeau foarte tare. Grav. Pe lângă faptul că părerile medicale pot fi date doar de un cadru medical specializat, pe Facebook, la adăpostul unor fotografii şi al unor nume oarecare, se pot ascunde persoane nu foarte bine intenţionate.
 
Cu toate acestea, tinerele mămici fac schimb de informaţii legate de tot ce ţine de copilaşii lor. De la sfaturi legate de diversificare, meniuri pentru fiecare vârstă în parte, până la vaccinarea (pro sau contra), pe grupuri se schimbă multe informaţii. Depinde acum de destinatar, de cât de multă capacitate de selecţie a informaţiei primite are, pentru a nu ajunge astfel să îşi pună în pericol copilul.
 
Pe alte grupuri, femeile însărcinate pot afla de la tinerele mămici despre experienţe avute cu medici sau cu spitalele în care şi-au adus pe lume micuţii. Aici, medicii în special sunt puşi sub lupă de pacientele lor, care, în funcţie de cum au fost tratate, dau recomandările.
 
În trecut, membrii acestor grupuri cum sunt cele de pe Facebook erau în parcuri, unde mămicile ieşeau la plimbare cu micuţii, pentru ca aceştia să socializeze şi să alerge în voie. Ar fi foarte trist dacă acestea s-ar dezvolta din ce în ce mai mult doar pe Facebook şi, din comoditate, mămicile ar alege să stea numai pe reţeaua de socializare şi să neglijeze plimbările în aer liber cu micuţii.

Ti-a placut articolul?

Comentarii