Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
03:39 14 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial A venit iarna la Constanţa. Iar ne-a luat prin surprindere. Traficul rutier, paralizat în prima zi de ninsoare

ro

18 Jan, 2018 00:00 1000 Marime text
Aşteptată mai bine de o lună, prima ninsoare din această iarnă a venit la jumătatea lui ianuarie şi, ca de obicei, ne-a luat prin surprindere. În prima zi în care a nins serios la Constanţa, traficul pe toate drumurile din oraş a fost complet paralizat. Parcă şoferii nu mai ştiau ce să facă pentru a conduce pe timp de ninsoare şi drum acoperit şi, în plus, numărul maşinilor aflate în trafic s-a triplat, sau cel puţin aşa părea.
 
Trasee care în mod normal erau parcurse în zece minute au ajuns să fie străbătute, luni după-amiază, în mai bine de o oră. La semafoare, cozile păreau interminabile, iar cei care aveau verde nu ţineau cont de faptul că nu puteau înainta, având în vedere că drumul era blocat în faţă, şi intrau în intersecţie, unde nu făceau decât să îi încurce pe ceilalţi conducători auto.
 
În plus, şoferii care consideră că butonul de avarie al maşinii le oferă dreptul să oprească automobilul oriunde şi oricând au fost „cireaşa de pe tort“ în toată această situaţie. Pe lângă maşinile care abia înaintau din cauza carosabilului alunecos, conducătorii auto s-au văzut nevoiţi să îi ocolească şi pe cei care staţionau pe prima sau chiar a doua bandă pentru a intra la magazin sau a aştepta pe cineva.
 
De aici până la formarea de adevărate ambuteiaje nu a mai fost decât un pas. Şoferii nervoşi au schimbat „amabilităţi“ cu ceilalţi participanţi la trafic pe care îi considerau responsabili de toată situaţia creată.
 
Nici cei care au ales să folosească transportul în comun nu au fost mai privilegiaţi, deoarece au fost nevoiţi să aştepte minute bune un autobuz în staţie, iar când au reuşit să urce în mijlocul de transport, au stat înghesuiţi ca sardelele. În plus, nici autobuzele nu au putut înainta mai repede, fiind şi ele blocate în traficul extrem de aglomerat.
 
Reţelele de socializare au devenit în scurt timp locul în care cei blocaţi în trafic îşi vărsau amarul, alături, bineînţeles, de o imagine grăitoare. Pe Facebook curgeau mesajele în care conducătorii auto povesteau în cât timp au parcurs anumite distanţe pe care în mod normal se deplasau într-un timp cu mult mai scurt.
 
A doua zi, situaţia s-a mai schimbat, numărul maşinilor din trafic fiind puţin mai mic decât cel din ziua anterioară. O explicaţie ar fi faptul că a nins şi pe timpul nopţii, iar pentru a putea ieşi cu maşina în trafic, aceasta trebuia curăţată de zăpadă, iar locul de parcare necesita a fi deszăpezit, ceea ce răpea foarte mult timp.
 
Cert este că, aşa cum se întâmplă de fiecare dată, şi acum iarna ne-a luat prin surprindere.

Ti-a placut articolul?

Comentarii