Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:31 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce a facut Gigi Becali din politica... mioritica

ro

02 Mar, 2010 03:43 1674 Marime text
manuela1_editorial.jpgAm râs când, cu ani în urmă, am auzit un politician zicând despre Gigi Becali că o să candideze „cu demisie" la Parlamentul European. Această practică, patentată de Becali, se aplică cu regularitate în politică şi astăzi.

Politica românească, în ansamblu, are accente becaliene. Uitaţi-vă ce s-a întâmplat la Congresul PSD! Câţi au candidat „cu demisie"! Impresionant artificiu politic de răsturnare a puterii, însă nu şi original. Am arătat mai sus de ce.

Discutând cu mai mulţi primari liberali, căci este rândul PNL să-şi aleagă preşedintele, am aflat că nu este imposibil ca Tăriceanu să candideze din nou la şefia PNL. În contextul în care Antonescu este pe cai mari în PNL (dar nu atât de mari pe cât ar fi putut fi dacă accepta intrarea PNL la guvernare), iar Orban este depozitar al unui capital mare de simpatie din partea aleşilor locali, Tăriceanu, care este o pagină dată în istoria PNL, pare a nu mai avea şanse. Totuşi, asta nu înseamnă că a ieşit din joc. Nu. Ar putea candida „cu demisie", iar noi, cei de pe margine am putea asista la un circ politic asemănător cu cel petrecut la Consiliul Naţional al PSD. Practic, Tăriceanu ar putea anunţa că va candida, iar apoi ar putea anunţa că se retrage, direcţionându-şi votanţii, aşa cum au făcut Mitrea, Mazăre sau Diaconescu, spre unul dintre principalii competitori. Un lucru este cert, deşi nu este un rival declarat al lui Antonescu, susţinerea lui Tăriceanu va merge către Orban. În fond, Antonescu este cel care l-a învins la preşedinţia PNL, şi nu Orban. Iar acesta este doar unul dintre multele motive care l-ar face pe Tăriceanu să-l susţină pe Orban. Candidând „cu demisie" sau necandidând, Tăriceanu va face lobby chiar şi de pe margine pentru Orban. Scorul Congresului PNL nu poate fi totuşi, anticipat, întrucât Antonescu, deşi se bucură de o oarecare popularitate datorată faptului că scorul său a depăşit procentul partidului, în primul tur al prezidenţialelor, are şi el probleme. Problemele lui Antonescu sunt legate de faptul că a dezamăgit primarii prin refuzul de a accepta oferta de a participa la guvernare alături de PD-L. În plus, Ludovic Orban este un liberal mult plimbat pe teritoriu, pe la şedinţele Ligii Aleşilor Locali, unde a discutat de nenumărate ori de la egal la egal cu primarii, făcându-se plăcut prin felul său „nepretenţios" de a fi. În comparaţie cu el, Antonescu este văzut ca un om „scrobit", deci care se poate repede „şifona", ca un „rege", după cum declarat chiar un primar PNL, la care nu poţi ajunge ori de câte ori ai nevoie. La Congresul de sâmbătă se va vedea însă, clar ce avantaje prezintă fiecare dintre cele două opţiuni. Mulţi primari au declarat chiar că se vor decide la faţa locului. Lupta este strânsă, aşadar.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • SURMELIS ARGENTINA PUSA 19 Mar, 2010 12:37 Gigi Becali, un TARAN prost crescut, a dorit sa fie presedintele Romaniei!!! UN LUP DE MARE este mult mai educat si mai inteligent decat un CIOBAN IMPERTINENT care nu stie sa raspunda unei ziariste insistente.