Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:31 12 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Procese penale pentru restantierii catre SNIF

ro

23 Jul, 2003 00:00 705 Marime text

Irigatiile se fac doar contra cost

Deoarece nu si-au achitat la timp datoriile in valoare totala de peste 5 miliarde lei, 13 societati comerciale si asociatii familiale au ajuns in fata instantei * Prefectul a stabilit ca, in termen de doua saptamani, sa se rezolve aceasta situatie * Datornicii spun ca, in perioada imediat urmatoare, nu pot achita mai mult de 2 miliarde lei

Datornicii catre stat vor fi actionati in instanta de catre SNIF din cauza restantelor de peste 5 miliarde de lei pe care le au de achitat catre aceasta societate. Recuperarea datoriilor in urma asigurarilor irigatiilor reprezinta, la ora actuala, o problema fundamentala pentru Societatea Nationala "Imbunatatiri Funciare" Constanta. In ultima saptamana, comisiile mixte formate din reprezentanti ai Directiei Agricole pentru Dezvoltare Rurala si SNIF au incercat sa impulsioneze incasarea prestatiilor din irigatii, reusind sa recupereze aproape 2 miliarde lei, insa situatia nu este deloc multumitoare. Cei mai multi dintre beneficiari au invocat lipsa disponibilitatilor financiare, motivand ca vor achita datoriile la recoltarea primelor culturi, insa contractul de prestari servicii prevede calcularea penalitatilor de intarziere si sistarea livrarii apei pentru rau-platnici. Pentru recuperarea creantelor au fost notificati 51 de datornici ca, in termen de cinci zile, sa achite datoriile catre SNIF. De asemenea, au fost actionati in justitie 13 datornici, atat societati comerciale, cat si asociatii familiale, pentru suma totala de peste 5 miliarde lei. Reprezentantii SNIF spun ca urmeaza ca si ceilalti restantieri sa fie notificati, iar beneficiarii care nu se vor incadra in termenul legal de somatie sa fie actionati in judecata.

Subventii de 61 miliarde lei

In cadrul sedintei de ieri a Comandamentului pentru Irigatii, care s-a tinut la sediul Prefecturii, reprezentantul Guvernului in teritoriu, Gheorghe Martin, a cerut ca, in termen de maxim doua saptamani, restantierii sa isi plateasca suma pe care o datoreaza. Totodata, acesta a mai mentionat ca, dupa expirarea acestui termen, va fi inaintata o notificare cu sechestru asigurator. Reprezentantii societatilor datornice, prezenti la sedinta de ieri, au precizat ca, in perioada imediat urmatoare, vor putea achita aproximativ 2 miliarde lei.In ceea ce priveste furturile de apa, in ultima saptamana comisiile mixte formate din reprezentanti ai Directiei Agricole si ai SNIF au continuat actiunile de control. Astfel, inca 57 de "hoti de apa" au fost depistati in timp ce furau apa pentru propriile culturi agricole. De asemenea, campania de irigatii a continuat in ritm sustinut prin asigurarea apei pe culturile care apartin celor noua sisteme administrative din judet. Cele mai mari suprafete au fost udate in zonele N. Balcescu, Carasu-Sud, M. Kogalniceanu, Mangalia, Sinoe. Ritmul zilnic, insa, a inceput sa scada datorita faptului ca, la unele culturi, de pe anumite portiuni de teren, irigatiile s-au incheiat sau se vor finaliza in perioada urmatoare. In ceea ce priveste contractarea de echipamente de udare, la Directia Agricola pentru Dezvoltare Rurala Constanta s-au depus, pana acum, 106 dosare pentru 451 de instalatii noi de irigat. Valoarea subventiei solicitate este de 61 miliarde lei. Suprafata care poate fi acoperita cu ajutorul acestor echipamente este de 6.200 de hectare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii