Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:20 04 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

In fabricile de ciment bantuie azbestoza

ro

11 Mar, 2004 00:00 1335 Marime text

Lafarge SA ia masuri, iar angajatii tot se imbolnavesc

Producatorul local de ciment Lafarge-Romcim SA figureaza in evidentele Inspectoratului Teritorial de Munca Constanta cu doi angajati cu boli profesionale * Acestia au fost depistati in mai anul trecut si au fost diagnosticati cu azbestoza * Afectiunea face parte din categoria bolilor profesionale si este cauzata de inhalarea prafului de azbest, material utilizat in constructii * Conducerea Lafarge-Romcim Medgidia, la jumatate de an dupa depistarea celor doi angajati, afirma intr-o adresa inaintata redactiei ca "de sase ani nici unui angajat de la societatea din Medgidia nu i-au fost identificate boli profesionale"

In nenumarate randuri, in editiile cotidianului "ZIUA de Constanta" au fost publicate materiale care relevau aspecte privind activitatea producatorului de ciment Lafarge-Romcim din Medgidia si modul in care efectele acesteia s-au rasfrant asupra mediului inconjurator. Daca "povestile" locuitorilor din zonele Tasaul, Luminita, referitoare la actualele conditii de mediu si la poluari masive ale factorilor aer-apa-sol, au parut multora intentii de rea-credinta si simple speculatii, noile date furnizate de catre o institutie publica vin sa intareasca banuielile tuturor. Cei cativa sateni mai cu curaj s-au plans de faptul ca recoltele le sunt afectate de activitatea din cariera, iar satul a devenit un decor sordid care are pe fundal basculante de mare tonaj. Un singur lucru ii intereseaza pe agricultorii din zona: sa poata cultiva din nou pamantul. La putin timp de la preluarea Romcim Medgidia de catre celebrul producator de ciment "Lafarge", locuitorii din zona carierei Tasaul, respectiv comunele Luminita si Corbu, au inceput sa resimta efectul exploatarii carierei din apropiere. Praful produs de exploatarea calcarului a accentuat fenomenul poluarii mediului inconjurator. Calitatile echilibrate ale acestor trei factori au fost influentate de diversi produsi rezultati de procesele tehnologice aferente producerii cimentului. Astfel, apa a suferit o poluare prin infiltratiile in panza freatica a prafului de calcar. Tot acesta, provenind de la exploatatiile de suprafata si de la transportul perpetuu, circula liber in aer sub forma unei pulberi respirabile, purtata de curentii din zona. La randul lui, solul este grav afectat in situ, unde in timp s-a constatat calcarizarea stratului vegetal natural, afectand toate recoltele proprietarilor de terenuri din zonele adiacente. Exploatarea terenurilor arabile in parametri optimi a devenit o problema si din cauza cresterii temperaturii solului, mai ales vara, cand apare un fenomen de refractie datorat de mixtura rezultata intre apele pluviale si depunerile de calcar, ce au format o pelicula la nivelul solului, care contribuie la incalzirea exagerata a acestuia. Per total, intreaga activitate care se desfasura normal pana acum catva timp a fost afectata mai mult sau mai putin de activitatea producatorului de ciment local, care si-a marit volumul in exploatarea carierei.

Victime printre muncitori

Cam asta este atmosfera in randul vecinilor fabricii de ciment! Situatia devine si mai tragica atunci cand angajati din cadrul Lafarge-Romcim SA ajunge in evidentele Inspectoratului Teritorial de Munca Constanta, in baza de date privind bolile profesionale. In cursul anului trecut, Tiberiu Plesu, inspector-sef al ITM Constanta, a declarat ca primele cazuri de boli profesionale s-au constatat in luna aprilie, la o societate din Medgidia, unde sase persoane au fost descoperite cu azbestoza. Acestora li s-au mai alaturat la mai putin de o luna alti doi angajati, diagnosticati cu aceeasi boala, azbestoza. Cele doua persoane proveneau din randul personalului aferent Lafarge-Romcim SA si Lafarge Var SA. Azbestoza face parte din categoria bolilor profesionale si este cauzata de inhalarea prafului de azbest, care este material de constructii folosit de catre producatorul de ciment. Intr-o adresa a Lafarge-Romcim catre cotidianul nostru conducerea consortiului afirma ca s-au luat permanent masuri de protectie a personalului, fiind dotat cu echipament de protectie: salopete, bocanci, ochelari, masti, manusi, unguent dupa spalarea mainilor. "Mai mult decat atat, starea de sanatate a angajatilor nostri este controlata periodic, conform tuturor reglementarilor legii in vigoare. Din momentul preluarii de catre Lafarge a activitatii de la Medgidia si pana in prezent, deci de mai bine de sase ani, nici unui angajat de la Medgidia nu i-au fost identificate boli profesionale", mai declara producatorul de ciment in adresa catre noi, datata ianuarie 2004. Nu putem sa nu ne intrebam unde este adevarul si daca plangerile locuitorilor din zona in care producatorul isi desfasoara activitatea nu contin un sambure de adevar. In plus, surse confidentiale ne-au declarat ca multi alti angajati ai Lafarge-Romcim Medgidia sunt, din punct de vedere medical, in diferite stadii ale bolii, iar acest fapt este cu atat mai grav cu cat este generator al cancerului bronhopulmonar.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii