Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:58 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vapoarele ruginite și murdare de la intrare din Constanța întâmpină turiștii care vin la mare (galerie foto)

ro

03 Aug, 2021 00:00 6406 Marime text
  • Vapoarele de la intrarea din Constanța, ruginite și murdare
  • Un proiect început acum 18 ani, uitat de când în când de administrațiile ce au urmat
  • Primăria Constanța a primit vapoarele care au aproape jumătate de secol vechime de la Poliția de Frontieră 


Constanța, 2021, Marea Neagră. Port turistic, pol universitar unde ies sute de navigatori de pe băncile școlilor. Acum 18 ani, în anul 2003, administrația publică locală căuta un simbol pentru a primi turiștii cum trebuie.


 
Poliția de Frontieră avea niște nave care erau vechi și gata de a fi „pensionate”. Astfel, în loc să ajungă la fier vechi, au fost transformate în piese de muzeu la punctele de intrare în municipiul Constanța – unul la intrarea dinspre Ovidiu, unul dinspre Agigea/Lazu și unul la Valu lui Traian. Alte două au fost amplasate în zona Gara Constanța și un al cincilea în zona Pavilionului Expozițional, înspre Mamaia.


 
Comisarul șef Adrian Burcea, care se afla la conducerea Poliției de Frontiere la vremea respectivă, a declarat că a fost vorba de un transfer fără plată către Primăria Constanța, prin hotărâre de guvern. Cea mai „bătrână” navă militară din lot a fost poziționată la intrarea dinspre Ovidiu - VM 21 a fost construită în 1972. La intrarea dinspre Mamaia este VM 26 construită în 1973, la intrarea dinspre Agigea a fost poziționată VM 30 din 1974, iar la gară străjuieşte VM 31 din 1975. Cea mai nouă VM 38 din 1986, postată la intrarea dinspre Valu lui Traian.


 
Iată că 18 ani mai târziu, chiar dacă au fost recondiționate în 2015, fiind vopsite pentru a fi mai „atractive”, rugina și mizeria au pus stăpânire pe filele de istorie ce sunt purtate de către vapoare. Primăria Constanța nu are un plan concret de recondiționare a acestora, cel de la Gară fiind sigur pe listă, odată cu reconfigurarea zonei.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și:

Vapoarele Constanței, pictate în Culorile României

Emblemele municipiului Constanţa - vapoarele decorative (galerie foto)
 
Vedete militare pentru decorarea municipiului

Firma care a reparat pasajul de la Gară recondiţionează vapoarele decorative

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii