Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:01 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un consilier local PSD din județul Constanța, trimis în judecată în dosarul motorinei de la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu (DOCUMENTE)

ro

23 Jun, 2023 00:00 3132 Marime text
 
 
  • Conform datelor noaste, dosarul a fost trimis spre soluționare Judecătoriei Constanța, iar cei trimiși în judecată sunt, potrivit portalului instanțelor de judecată: Iacob Bogdan Cristian, Lantzky Karoly, Szabo Zoltan, Batarlau Florin, Boef Andrei Robert și Meca Alina. Asta în timp ce SC Euro Ecologic SRL are calitatea de parte vătămată.
  • György József, reprezentantul firmei, a declarat pentru ZIUA de Constanța următoarele: „Nu știu ce au făcut băieții. Am declarat și la procuror. Noi am avut contract de transport motorină. Nu știu ce au făcut. Fiecare să răspundă!“
  • Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
 
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța au dispus trimiterea în judecată a unui număr de şase inculpați, doi dintre aceştia, sub aspectul comiterii infracţiunii de delapidare în formă continuată, unul, pentru infracţiunea de complicitate la delapidare iar ceilalţi trei inculpaţi, pentru săvârşirea infracţiunii de tăinuire în formă continuată.
 
Confrom unei informări oficiale, „s-a reținut, ca stare prezumtivă de fapt, că în perioada mai – iulie 2021, primii trei inculpaţi, având calitatea de angajaţi în cadrul S.C. E.E. S.R.L. au dezvoltat un mod de operare, în sensul sustragerii de cantităţi de motorină aparţinând acestei societăţi, raportând totodată superiorilor din cadrul societăţii că respectivele cantităţi ar fi fost livrate Bazei Aeriane Mihail Kogălniceanu, în scopul alimentării generatoarelor, conform contractelor încheiate cu K.B.R., această din urmă societate fiind înfiinţată de guvernul Statelor Unite ale Americii, pentru a asigura logistica bazelor americane de pe teritoriul României“.
 

„În concret, din probatoriul administrat în faza de urmărire penală a rezultat că primii trei inculpaţi ar fi alimentat generatoarele din Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu cu cantităţi de motorină inferioare celor consemnate în documentele interne ale S.C. E.E. S.R.L., obținând astfel diferite surplusuri de motorină, pe care şi le-au însuşit. Ulterior, combustibilul sustras, în cantitate totală de aproximativ 5.000 litri, ar fi fost pus în vânzare către diverse persoane interesate, la un preţ reprezentând aproximativ jumătate comparativ cu cel practicat de comercianţii autorizaţi“, se mai arată în ancheta procurorilor.

 
Trei dintre inculpați au fost cercetați iniţial sub control judiciar, în prezent nemaifiind supuşi vreunei măsuri preventive.
 
Totodată, în cauză a fost instituită şi ulterior menţinută măsura asigurătorie a sechestrului, asupra sumei de aproximativ 2.000 euro, ridicată de la unul dintre inculpaţi.
 
Precizăm că trimiterea în judecată reprezintă o etapă a procesului penal, reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul constituțional al prezumției de nevinovăție.
 
Conform datelor noaste, dosarul a fost trimis spre soluționare Judecătoriei Constanța, iar cei trimiși în judecată sunt, potrivit portalului instanțelor de judecată: Iacob Bogdan Cristian, Lantzky Karoly, Szabo Zoltan, Batarlau Florin, Boef Andrei Robert și Meca Alina. Asta în timp ce SC Euro Ecologic SRL are calitatea de parte vătămată.
 
Conform portalului instanțelor de judecată, până în prezent nu a fost stabilit primul termen de judecată.
 
Potrivit datelor noastre, Alina Meca este consilier local PSD Poarta Albă iar în 2012 a candidat la Primăria Poarta Albă din partea PSD.
 
Contactată telefonic, Alina Meca a confirmat, pentru ZIUA de Constanța, trimiterea sa în judecată, însă nu a dorit să facă nicio declarație oficială cu privire la dosar, precizând totuși că așteaptă începerea procesului pentru a-și dovedi nevinovăția.
 
Potrivit declarației de avere completată la data de 13 iunie 2023, Alina Meca deține un auto marca Land Rover și a încasat 8244 de lei de la Comuna Poarta Albă în calitate de consilier local, și 19.166 de lei ca economist al SC Panext Trading 2018.
 
În declarația de interese, Alina Meca a menționat că este secretar al Organizației locale Poarta Albă - Partid Social Democrat.
 
Potrivit Termene.ro, platformă consultată la data de 22 iunie 2023, SC Panext Trading 2018 SRL se ocupă de fabricarea pâinii, fabricarea prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie, are sediul în Poarta Albă, iar ca asociat unic și administrator apare Trandafir Elena-Valerica. Profitul net declarat anul trecut a fost de 32.274 de lei.
 
Euro Ecologic SRL
 
Euro Ecologic SRL are sediul social în Harghita, se ocupă de colectarea și epurarea apelor uzate, are punct de lucru în Mihail Kogălniceanu, și este controlată de Gyorgy Irina, asociat unic, care mai apare în Nova Panorama SRL.
 
Euro Ecologic SRL are încheiate mai multe contracte publice, iar printre autoritățile publice se numără Opera Română Craiova, Ministerul Apărării, Ansamblul Național Secuiesc Harghita, Inspectoratul de Poliție Județean Harghita, dar și Unitatea Militara 01227 Constanța.
 
Profitul net declarat în 2021 a fost de 12.773.291 de lei.
 
György József, reprezentantul firmei, a declarat pentru ZIUA de Constanța următoarele: „Nu știu ce au făcut băieții. Am declarat și la procuror. Noi am avut contract de transport motorină. Nu știu ce au făcut. Fiecare să răspundă!“
 
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Tribunalul Tulcea a încetat procesul penal pornit împotriva lui Dănuţ Căpăţînă și Sorin Strutinsky! (MINUTĂ)
 
Medic de familie din Constanța, acuzat de luare de mită și de fals informatic! Tribunalul a stabilit primul termen
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii