Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:52 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Trimişi în judecată în dosarul II de procurorul lui Radu Mazăre Ce vină le-au găsit anchetatorii lui Nicuşor Constantinescu şi lui Adrian Gâmbuţeanu (document)

ro

28 May, 2014 00:00 3888 Marime text
Procurorul care l-a trimis, ieri, în judecată pe Nicuşor Daniel Constantinescu îl cercetează şi pe Radu Ştefan Mazăre, edilul municipiului Constanţa, pentru luare de mită şi fals în declaraţii. În acest dosar apare afaceristul israelian Avraham Morgenstern, suspectat de dare de mită, dar şi senatorului Alexandru Mazăre, cercetat pentru complicitate la luare de mită şi fals în declaraţii      

Dana Ana, procuror al Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie, a dispus, ieri, trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), precum şi a lui Adrian George Gâmbuţeanu, director general al Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa. Conform DNA, şeful CJC va fi judecat pentru complicitate la trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice cu obţinerea de foloase necuvenite, dar şi pentru alte 21 de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor cu obţinerea de foloase necuvenite. Asta în timp ce în sarcina directorului RAJDP Constanţa s-au reţinut trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice. Cauza celor doi a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti. De menţionat că aceeaşi instanţă va „tranşa“ şi dosarul instrumentat de Andrei Bodean, procuror al DNA Constanţa, în care preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa a fost deferit justiţiei pentru infracţiunii de abuz în serviciu în formă continuată.  

Conform DNA, „Adrian George Gâmbuţeanu, în calitatea sa de director general al RAJDP Constanţa, cu sprijinul lui Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, a refuzat, în mod repetat, să pună la dispoziţia Curţii de Conturi documentele necesare efectuării controlului de specialitate programat în anii 2011, 2012 şi 2013“. „Astfel, efectuarea consecutivă a trei controale pe care Curtea de Conturi le avea programate conform planului de activitate, nu a mai fost posibilă. În această modalitate, a fost practic blocată activitatea Curţii de Conturi în raport cu regia locală menţionată, Curtea de Conturi aflându-se în imposibilitatea de a-şi îndeplini principala atribuţie, respectiv verificarea modului în care au fost utilizate resursele financiare publice“, potrivit oficialilor de la Anticorupţie.
„Totodată“, mai arată organele de anchetă, „pe perioada 2009 - 2012 (perioadă avută în vedere de controalele programate a se desfăşura în anii 2011, 2012, 2013) a fost creat un folos necuvenit Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa, constând în faptul că activitatea sa financiar-contabilă a fost sustrasă verificării, în condiţiile în care fondurile de care a beneficiat RAJDP Constanţa din resursele publice în perioada supusă controlului au fost de peste 200 de milioane lei“.

„Au fost efectuate plăţi nelegale“

„Mai mult, există date că din aceste sume au fost efectuate plăţi nelegale, aspecte care impuneau lămuriri prin efectuarea controlului şi care fac obiectul unui alt dosar penal aflat pe rolul DNA.
Referitor la această împrejurare, sesizarea a fost înregistrată la data de 1 noiembrie 2012, ca urmare a unei plângeri penale formulate de Curtea de Conturi.
În cursul anului 2011, prezentarea documentelor solicitate Regiei a fost condiţionată de comunicarea, de către Curtea de Conturi, a unei dovezi că respectiva acţiune de control figura în programul de activitate al Curţii de Conturi. Această condiţionare este contrară dispoziţiilor art. 5 din Legea nr. 94/1992, potrivit cărora Curtea de Conturi are acces neîngrădit la acte, documente, informaţii necesare desfăşurării activităţii sale, entităţile auditate fiind obligate să-i transmită actele, documentele, informaţiile solicitate la termenele stabilite şi să-i asigure accesul în sedii. Cu toate acestea, Curtea de conturi a transmis dovada solicitată sub forma unui extras, însă, şi în aceste condiţii, efectuarea controlului a fost refuzată pe motiv că nu a fost transmisă o copie a întregului program“, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Mai mult decât atât, conform DNA, „controalele programate în anii 2012 şi 2013 nu s-au putut efectua din cauza atitudinii inculpatului Gâmbuţeanu Adrian George, precum şi a dispoziţiilor exprese ale preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, inculpatul Nicuşor Daniel Constantinescu, prin rezoluţii cu textul «nu sunt de acord», aplicate pe adresele întocmite de RAJDP Constanţa, fără a invoca vreun argument care să justifice această poziţie“, se mai arată în documentele celor de la Anticorupţie.

În străinătate, până la data de 5 iunie

Nicuşor Daniel Constantinescu este cercetat sub control judiciar, el formulând mai multe cereri succesive prin care a solicitat încuviinţarea părăsirii teritoriului României, pentru a se deplasa în Statele Unite ale Americii în vederea efectuării unei intervenţii chirurgicale, având în vedere afecţiunea severă de care suferă. Cererile au fost admise prin ordonanţele din datele de 3 aprilie, 23 aprilie, 16 mai şi 20 mai, prin care i s-a încuviinţat părăsirea teritoriului României până la data de 5 iunie. Menţionăm că şeful CJC a fost deferit justiţiei de Andrei Bodean, procuror al DNA Constanţa, în această cauză preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa fiind acuzat de infracţiunii de abuz în serviciu în formă continuată.

De menţionat că, în luna octombrie 2008, procurorii DNA, au dispus trimiterea în judecată a lui Nicuşor Daniel Constantinescu, a lui Radu Mazăre, precum şi a altor persoane în celebrul dosar al retrocedărilor din Constanţa.

În ediţia online a cotidianului ZIUA de Constanţa poate fi citit comunicatul integral al procurorilor DNA privind trimiterea în judecată a lui Nicuşor Constantinescu şi a lui Adrian George Gâmbuţeanu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii