Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:06 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Taina agenţilor temuţi şi respectaţi Ei sunt şefii celor pe care nu-i ştim, dar ei ne ştiu pe noi

ro

10 Apr, 2012 00:00 4926 Marime text
montajDeschidere.jpgO structură mai puţin cunoscută publicului larg se numeşte Oficiul de Mobilizare a Economiei şi Pregătirea Teritoriului pentru Apărare

Acţionează din umbră şi pun adesea umărul la rezolvarea cazurilor de corupţie şi criminalitate organizată, dar meseria le impune prin natura ei statutul de „nevorbitori". Cel puţin, la nivel teoretic. Vorbim despre agenţii serviciilor secrete, agenţi temuţi şi respectaţi, dar în egală măsură blamaţi şi suspectaţi de tot felul de manipulări ale situaţiilor într-un sens sau altul. Indiferent de situaţie, statutul de agent secret inspiră respect şi mai puţin contează dacă acesta izvorăşte din admiraţie sau din frică. În contextul în care a fi şef al unui serviciu cu activitate mai puţin cunoscută presupune multă muncă „undercover", ZIUA de Constanţa face o „centralizare" a şefilor serviciilor constănţene mai puţin mediatizate.

Terorizaţi sau, mai bine zis, obsedaţi de serviciile secrete, ajungem să vedem agenţi secreţi la orice colţ de stradă, ascunşi în tufişuri, eventual cu căştile pe urechi, ascultând ce vorbim cu prietenii. Fie că suntem sau nu implicaţi în dosare penale, fie că desfăşurăm sau nu afaceri „cu greutate", fie că suntem sau nu „cineva", ne place să credem că suntem, fiecare, suficient de importanţi încât să atragem atenţia agenţilor secreţi. În aceste condiţii, ZIUA de Constanţa pune cărţile pe masă şi vă prezintă şefii serviciilor constănţene mai puţin mediatizate, precum şi o scurtă caracterizare a activităţii lor. Citim despre ei în informările oficiale ale poliţiştilor ori ale procurorilor cum că au ajutat la destructurarea unei grupări infracţionale. Vorbim despre ofiţerii Serviciului Român de Informaţii, conduşii fiind, la Constanţa, de colonelul Aurel Stănciuc. Potrivit datelor oficiale, angajaţii SRI desfăşoară activităţi specifice apărării secretului de stat şi prevenirii scurgerilor de informaţii care, potrivit legii, nu pot fi făcute publice. De asemenea, conform aceloraşi surse, prin structuri specializate, SRI execută activităţi informative şi tehnice de prevenire şi combatere a terorismului, precum şi intervenţii antiteroriste asupra obiectivelor atacate sau ocupate de terorişti, în scopul capturării sau anihilării acestora şi eliberării ostaticilor. Alţi băieţi cu „ochi albaştri" demni de puşi în linia întâi sunt şi lucrătorii Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI). În fruntea acestui serviciu îl găsim pe comisarul Marius Daniel Panait. Angajaţii de la Informaţii şi Protecţie Internă desfăşoară activităţi în vederea asigurării ordinii publice, prevenirii şi combaterii ameninţărilor la adresa siguranţei naţionale privind misiunile, personalul şi informaţiile clasificate în cadrul ministerului. Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, structură condusă de la Constanţa de colonelul Adrian Arghir, „organizează şi coordonează activităţile în domeniul telecomunicaţiilor speciale pentru autorităţile publice din România şi alţi utilizatori prevăzuţi de lege. Instituţia are structura militară şi face parte din sistemul naţional de apărare", după cum se arată şi în informările oficiale. Mult mai „potent", din punct de vedere al activităţii decât fostul TRIDENT, Serviciul de Crimă Organizată din Portul Constanţa îl care ca şef pe comisarul şef Nicolae Bărbuceanu.

Două instituţii comasate

montaj.jpgDupă cum arătam şi în ediţiile trecute, pentru TRIDENT au fost selectaţi specialişti din domeniile investigarea fraudelor, criminalitate organizată, frontieră, transporturi, investigaţii criminale, protecţie internă şi vamă.Printre serviciile mai mult sau mai puţin secrete, se numără şi cel al Anticorupţiei. Aici, şef este comisarul-şef de poliţie Mircea Voicu. Subalternii comisarului-şef „desfăşoară activităţi de cercetare penală în lucrări penale, delegări ale unităţilor de Parchet şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie, conform competenţelor conferite de lege, precum şi activităţi de primire a reclamaţiilor/petiţiilor cetăţenilor referitoare la acte sau fapte de corupţie săvârşite de personalul MAI", conform datelor publice. O altă structură mai puţin cunoscută publicului larg se numeşte Oficiul de Mobilizare a Economiei şi Pregătirea Teritoriului pentru Apărare. Salariaţii acestui oficiu - condus de Dan Dumitru Biţică -, lucrează sub umbrela Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, care se află în subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor, finanţată integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Administraţiei şi Internelor. Oficiul mai sus precizat a luat fiinţă prin comasarea Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat cu Oficiul Central de Stat pentru Probleme Speciale.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii