Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:42 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se aseamănă? Ce are în comun schiţa Delfinariului cu elveţianul Rolex Center? (galerie foto)

ro

30 Jun, 2011 00:00 5504 Marime text
deschidere_Delfinariu_-_Complex_Muzeal_proiect.jpgUn cititor ne-a atras atenţia că în lume există o clădire care se aseamănă, în opinia sa, cu proiectul de reamenajare a Delfinariului ce a câştigat marele premiu oferit de CJC. Proiectul câştigător al marelui premiu la concursul de reamenajare a Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii - Delfinariul, organizat de Consiliul Judeţean Constanţa are elemente de arhitectură comune cu un centru universitar din Lausanne, Elveţia.

Informaţia ne-a fost transmisă de un cititor, prin intermediul unui comentariu postat la materialul „Aşa va arăta noul Delfinariu", publicat în ediţia noastră din 6 aprilie. „Proiectul se pare că există deja... în Switzerland! (n.r. Elveţia)", ne-a transmis cititorul, dându-ne, spre comparaţie cu proiectul de reamenajare a Delfinariului, următoarele link-uri: http://www.archdaily.com/53536/rolex-learning-center-sanaa-by-iwan-baan/ şi http://www.archdaily.com/50235/rolex-learning-center-sanaa/.

deschidere_Delfinariu_-_centru_Elvetia.jpg

În ediţii anterioare relatam că în urma concursului organizat de instituţia judeţeană a fost desemnat câştigător proiectul depus de asocierea formată din următoarele patru firme: SC Structural Ing SRL, SC Soare&Yokina Arhitecţi Asociaţi SRL, Sicon 21 SRL şi SC Ink Building SRL. Reamintim că SC Structural ING SRL este o firmă cunoscută pe plan local mai ales datorită colaborării strânse, pe bani publici, cu CJC-ul condus de Nicuşor Constantinescu. Constantin Stanciu, patronul firmei, apare pe site-ul organizaţiei PSD Constanţa, figurând ca membru al comitetului executiv al organizaţiei judeţene a Tineretului Social Democrat (TSD) Constanţa.

Revenind la proiectul de reamenajare a complexului, acesta prevede, pe lângă modernizarea Delfinariului, construirea unui acvariu, a unui exotariu şi amenajarea unei grădini botanice. Complexul va fi amplasat pe un teren în suprafaţă de 13 ha, iar suprafaţa construită va fi de 79.520 mp.

Formele fluide, elementul comun

„Construirea unui Complex Muzeal de Ştiinţe ale Naturii modern, dotat după ultimele cerinţe în domeniu, poate reprezenta pentru Constanţa, pentru regiune şi nu în ultimul rând pentru ţara noastră o oportunitate uriaşă de atragere a turiştilor, fiind singurul din această parte a Europei de asemenea dimensiuni. De aceea, pentru a-i spori şi mai mult atractivitatea şi pentru a face din el un punct important în traseul turistic al Mării Negre, l-am gândit ca un parc de distracţii şi de agrement, cu o ofertă bogată de programe care să satisfacă diferitele grupe de public vizate", argumentează arhitecţii în prezentarea de pe www.syaa.ro, site-ul Soare&Yokina Arhitecţi Asociaţi.

Aşa cum se poate observa, designul futurist al Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii creat de câştigătorii concursului CJC se aseamănă cu cel al clădirii din Lausanne, Elveţia, cunoscută sub numele de Rolex Learning Center, formele fluide fiind elementul comun al celor două creaţii arhitecturale. De precizat că imobilul Rolex Learning Center din cadrul Şcolii Politehnice Federale din Lausanne a fost creat de biroul de arhitectură japonez SANAA.

Adrian Soare: „În afara curţii rotunde, nu există similitudini"

Pentru a afla dacă există similitudini şi din punctul de vedere al arhitecţilor care au creat proiectul de reamenajare a Delfinariului, l-am contactat telefonic pe Adrian Răzvan Soare, arhitect asociat în cadrul SC Soare&Yokina Arhitecţi Asociaţi SRL.

„Ne-am documentat pe multe astfel de centre de ştiinţe ale mării din Europa şi din lume, însă, în afara curţii interioare rotunde, nu există similitudini între cele două clădiri", a precizat Adrian Soare. Arhitectul a afirmat că proiectul SANAA, de la Lausanne, îi este cunoscut, dar a subliniat că nu există un proiect arhitectural care să pornească de la zero şi că însăşi profesia de arhitect presupune şi o muncă de documentare, pentru a ţine pasul cu informaţiile în domeniu. „Nu există proiect în lumea asta care să pornească de la zero şi să nu se inspire din altele anterioare. Însă este o diferenţă între a te inspira şi a copia", a precizat arhitectul, subliniind totodată şi că cele două clădiri au funcţiuni total diferite.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • george 04 Jul, 2011 15:07 cred ca au in comun faptuol ca sunt amandoua proiecte foarte interesante. daca ajungem sa avem si noi cladiri similare cu cele din tarile civilizate inseamna ca incet incet iesim din mocirla in care ne gasim. altfle, remarc ca amandoua sunt albe, plate si au gauri rotunde. oricum nu-mi imaginez ca delfinariul va arata in final exact ca in propunerea arhitectilor, cu siguranta vor mai aparea "adaptari"
  • riveran 29 Jun, 2011 23:46 mai nou,in parcare nu ai voie sa parchezi ,pentru un conducator auto de duminica a facut o sesizare nu stiu unde , ca el nu poate sa dea cu spatele fiind incomodat de auto care sunt parcate regulamentar pe partea dreapta a strazi si minunea sa intamplat a aparut un semn care interzice oprirea dar atentie este un semn foarte special , se blocheaza roata din spate nu fata,minunea a aparut in spatele blocul bm3 din faleza nord