Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:20 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reportaj în exclusivitate realizat de ZIUA de Constanța Ce au scos la iveală lucrările de la Cazino de până acum. Cât de afectată îi este, de fapt, structura (galerie foto)

ro

18 Jul, 2020 00:00 5034 Marime text
  • Șantierul a fost vizitat în prezența personalului tehnic de execuție, care ne-a furnizat toate elementele tehnice.
  • Conform contractului, s-au realizat până acum o nouă expertiză tehnică, un nou studiu geotehnic și investigarea tuturor lucrărilor ce urmau a se restaura.
  • Dezgolite de straturile de ciment care le acopereau, pietrele Cazinoului încep să vorbească, iar monumentul se arată acum în adevărata sa suferință.
Cu mic, cu mare, constănțenii încep cu fiecare zi să creadă tot mai mult în renașterea Cazinoului și să se bucure în anticiparea momentului în care ușile i se vor deschide iar pentru publicul larg. Sunetele șantierului vioi care în fiecare dimineață își anunță existența au ajuns să fie așteptate cu drag de toți cei ce stau în zonă și nu numai. Și totuși, tocmai acest șantier și lucrările ce s-au desfășurat până la acest moment la edificiul-simbol al Constanței au scos la iveală o realitate de care constănțenii se temeau: structura de rezistență a Cazinoului este grav avariată, spun specialiștii. Vă prezentăm un reportaj în exclusivitate realizat de ZIUA de Constanța în șantierul de la Cazinoul Constanța. Șantierul a fost vizitat în prezența personalului tehnic de execuție, care ne-a furnizat toate elementele tehnice.
Contractul pentru reabilitarea și consolidarea Cazinoului a fost câștigat la finele anului trecut de asocierea Aedificia Carpați SA (lider de asociere) & Remon Proiect & Profesional Construct Proiectare SRL & Tehnoinstal SRL.
În cadrul lucrărilor executate până în prezent la Cazino, s-au realizat conform contractului o nouă expertiză tehnică, un nou studiu geotehnic și investigarea tuturor lucrărilor ce urmau a se restaura.
Aceste noi investigații veneau să completeze studiile realizate în faza de documentare, ante-mergătoare licitației pentru reabilitarea Cazinoului în sine.
Astfel, în vedera întocmirii proiectului de autorizare lucrări și a proiectului tehnic de execuție s-a investigat fiecare element de structură de rezistență, respectiv fundații, planșee, structuri metalice de rezistență, zidării.

Ani de lupte între valurile sărate și structura de rezistență


O ușă largă se deschide acum strict publicului avizat, specialiștilor meniți să aducă renașterea Cazinoului. Odată pătrunși înăuntru, suntem puși față în față cu rezultatul anilor de lupte între valurile sărate și aerul salin, pe de o parte, și structurile de rezistență ale Cazinoului, pe de altă parte. Realitatea se observă cu ochiul liber.
Decopertarea elementelor din structura de rezistență cu echipele de constructori a scos la iveală faptul că structura de rezistență aproape în integralitate este grav avariată și necesită lucrări ample de refacere, planșeu cu planșeu. Sunt necesare lucrări de decopertare aproape în totalitate a finisajelor și tencuielilor, de injectare de mortare speciale în rosturile zidăriei, pentru refacerea capacității portante a zidurilor, de injectare a fisurilor din zidărie și elemente verticale din beton.
Din cauza acestui fapt, situația s-a schimbat și nu se mai poate vorbi de a se repara (restaura) pardoseli, plafoane decorative, decorațiuni pereți, ci de a reface totul de la zero, spun specialiștii.

Pietrele Cazinoului încep să vorbească


Dezgolite de straturile de ciment care le acopereau, pietrele Cazinoului încep să vorbească, iar monumentul se arată acum în adevărata-i frumusețe, dar, mai ales, suferință: cu lemnul putrezit, cu fierul mâncat de rugină, cu mortarul inițial devenit un nisip fin, ce se risipește la o simplă respirație.
În această situație s-a ajuns ca urmare a mediului specific în care a fost construit Cazinoul. Valurile înghețate ale Mării Negre au biciuit fără milă pereții monumentului, îmbibându-i cu apă sărată, iar aceștia acționând, la rândul lor, ca un burete pentru structurile din fier ce îi susțineau. Spus plastic, metalul a fost „învelit“ în pereții îmbibați de apă sărată, iar procesul coroziv a fost unul de durată, favorizat de neglijarea în timp a Cazinoului.
Așa se face că, în prezent, până și despre grinzile metalice, construite de inginerul Anghel Saligny, care inițial se prezentau într-o formă nesperat de bună, s-a descoperit că au capul corodat tare în zona de reazem și necesită realizarea de elemente verticale noi.
Subsolul Cazinoului, aflat la cota -3,70 ne aduce aminte că lucrarea a fost ridicată pe o peninsulă creată artificial, iar fundația Cazinoului se sprijină pe blocuri de calcar. În cadrul lucrărilor efectuate până în prezent, s-au făcut foraje până la o adâncime de 10 metri și s-a stabilit că există încă acest calcar.
Astfel, pentru asigurarea fundației clădirii este necesară realizarea a 100 piloți forați. Este vorba despre micropiloți injectați cu bară de Titan, ce reprezintă elemente noi de consolidare. Planșeele cu elemente metalice ruginite se sparg și se refac planșee noi.

Du-te-vino al capriciilor meteo


Dacă fața dinspre mare a Cazinoului a fost puternic afectată de valurile nemiloase, nici fața dinspre Acvariu nu a fost lipsită de provocări. Acoperișul spart a permis ploilor și vânturilor să intre și să iasă din Cazino după bunul plac. Iar tot acest du-te-vino al capriciilor meteo și-a săpat adânc urmele în structurile de rezistență.
Cu această ocazie, toate finisajele se refac, nu se mai repară. Pe de altă parte, acesta este și un mare câștig al restaurării, pentru că se revine la stilul original „Art Nouveau“. De exemplu, pardoselile din ștraifuri și dale de marmură de Rușchița, care trebuiau reparate, ca urmare a refacerii planșeelor se vor demola și se vor realiza pardoseli decorative cu motive „Art Nouveau“.
Mai mult, legat de celebra scoică exterioară, aceasta urma să fie restaurată, după cum era prevăzut în documentația inițială, realizată înainte de atribuirea contractului. Totuși, s-a constatat cu ocazia realizării proiectului de execuție că este deformată foarte tare (mai exact, nu mai este plină) și este ruginită peste limitele admise. Astfel, trebuie confecționată o altă scoică, dar această confecție metalică este și element de susținere a zidăriilor de deasupra ei, așa încât înlocuirea sa trebuie să se faca element cu element, la fața locului.
În plus, s-a constatat acum că elementele metalice ale șarpantei (panele) sunt corodate puternic și trebuie înlocuite – operațiune delicată, ce trebuie însă realizată pentru ca ploile să nu ajungă în clădire.
Totodată, la învelitoare nu poate fi reparat ori restaurat nimic. Totul se va reface. Solzii de tablă existenți nu se mai pot utiliza, întrucât erau din tablă galvanizată, element incompatibil cu mediul agresiv căruia trebuie să îi facă față Cazinoul. Se vor reface întreaga șarpantă și învelitoare cu resurse noi.

Surprizele fațadelor


Surprize nu tocmai plăcute au avut rezervate și fațadele Cazinoului, unde, în urma montării schelelor și a investigării tuturor suprafețelor, s-a constatat că nu se mai poate vorbi despre reparații și restaurare ornamente, ci de refacerea fațadei. Mai exact, peste tencuiala veche (din 1910) din mortar de var, s-au pus în timp alte straturi  - ultimul din 1985 – din mortar de ciment, care a fisurat. După înlăturarea acestuia, s-a constatat că tencuiala veche a devenit doar o masă de nisip, dat fiind că varul a dispărut ca liant.
S-a ajuns la zidărie și s-a constatat că pe o anumită adâncime, mortarul din rosturile zidăriei a rămas un nisip care cade. Astfel, acum este necesară injectarea tuturor rosturilor cu mortar de var-ciment, pentru a reface capacitatea portantă a zidurilor.
De asemenea, pictura necesită a fi refacută (de această data în stil „Art Nouveau“), ca urmare a refacerii stratului suport: planșee și tencuieli pereți.
Un alt aspect important și vizibil cu ochiul liber este cel legat de spațiile afectate de mucegai ori mușchi. Împotriva acestor factori agresivi structurile sunt tratate mai întâi cu substanțe biocide, sunt curățate, iar abia apoi se intervine pentru restaurarea lor.
Volumul de lucrări necesare ca urmare a constatării reale a stadiului de degradare a monumentului este cu totul altul, spun specialiștii. Majoritatea lucrărilor, începând cu cele de structură, finisaje și decorațiuni sunt lucrări noi. Nu se mai repară cele existente, așa încât vor fi alte costuri, alte decorațiuni, alt necesar de resurse: materiale, confecții, decorațiuni, manoperă.
Dincolo de toate aceste noi provocări, vizitarea șantierului de la Cazino a adus cu sine constatarea că există garanția realizării obiectivului. Pașii se îndepărtează ușor de locul unde pot intra doar specialiștii, momentan, și anticipăm cu sufletul momentul în care va putea fi vizitat liber.

Citește și:

Arh. Radu Cornescu, despre lucrările la Cazinoul din Constanța:
„Grinzile construite de Anghel Saligny s-au păstrat foarte bine, sunt sănătoase“ (galerie foto)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • N Price Putu 18 Jul, 2020 11:38 Dupa minea mea slaba, restaurarea incumba pastrarea cator mai multe elemente originale la fata vazuta a obiectivului, si interventia doar asupa lucrarilor ascunse!!!!! Mira-ma-s ca se va reusi refacerea autentica a elementelor de ”art nouveau”.......sa nu iasa vreun kitsch asemeni ctitoriilor mazaristice.....