Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:39 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Arh. Radu Cornescu, despre lucrările la Cazinoul din Constanța „Grinzile construite de Anghel Saligny s-au păstrat foarte bine, sunt sănătoase“ (galerie foto)

ro

30 Jun, 2020 16:18 3285 Marime text

 
• La Cazinoul din Constanța, în acest moment, echipele de muncitori decopertează planșeele
 
Lucrările la Cazinoul din Constanța au intrat într-o nouă etapă.

Echipele de muncitori decopertează planșeele, pentru ca experții să poată studia structura de rezistență a grinzilor metalice.

Singurele grinzi care s-au păstrat foarte bine și nu necesită înlocuirea sunt cele construite de inginerul Anghel Saligny.  Însă acestea necesită curățire și revopsire cu vopsea anticorozivă, se arată într-un comunicat al Primăriei Municipiului Constanța.

Ne aflăm  în faza de decopertare, de scoatere a tencuielilor crăpate.  Se lucrează la desfacerea, în anumite zone, a planșeelor. Acum se decopertează planșeele dintre subsol și parter pentru că s-a observat că multe dintre grinzile metalice de susținere sunt corodate. S-a îndepărtat betonul pentru a se observa care este starea lor actuală, unele vor fi înlocuite, altele vor fi consolidate, dar s-a descoperit că unele dintre ele sunt foarte bune, chiar daca au peste 110 ani, a declarat arh. Radu Cornescu, reprezentant al Primăriei Municipiului Constanța.


Concomitent, au loc și lucrări de demolare a zidurilor neportante care vor face loc, astfel, noii configurații ce va oferi o circulație mai lejeră prin funcțiunile care au fost gândite în proiect, conform autorizației de construire emisă de Primăria Municipiului Constanța.

Au fost demolate o parte dintre ziduri, din spațiul restaurantului de la parter și din fosta bucătărie, la fel și scara dinspre nord-est, construită în timpul lucrărilor din anul 1987 și care acoperea ornamentele originale ale Cazinoului. Se decopertează șapa și betonul pentru a se afla starea exactă de rezistență a clădirii care este foarte important de cunoscut și numai prin decopertare se poate observa dacă există grinzi corodate, armături care au ruginit și nu mai fac față pentru rezistența clădirii. În zonele degradate betonul va fi scos, iar apoi vor veni specialiștii care vor efectua o nouă expertiză pentru a face noi completări ale proiectului pentru începerea fazei de restaurare. Se vor face studii pentru fiecare element în parte. S-a observat că grinzile construite de Anghel Saligny s-au păstrat foarte bine, sunt sănătoase însă grinzile perpendiculare sunt corodate. După ce planseele din zonele degradate vor fi date jos, experții în rezistență vor decide dacă acestea trebuie să fie înlocuite, consolidate sau doar date cu vopsea anticorozivă, a mai spus arh. Radu Cornescu.

 
După ce aceste lucrări din prima fază a proiectului vor fi finalizate, va începe etapa propriu-zisă de restaurare a simbolului Constanței.

Lucrările vor respecta proiectul avizat, cu grija de a se restaura ornamentele arhitecturale Art Nouveau din anul 1910, atât interioare, cât și exterioare, se mai menționează în comunicatul Primăriei Constanța.

Sursa foto: Primăria Municipiului Constanța și ZIUA de Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii